Rusia anunta exercitii militare cu rachete balistice si de croaziera

Criza din Ucraina pare sa nu aiba un sfarsit si, in ciuda eforturilor diplomatice depuse in ultimele zile, tensiunea continua sa creasca. Presedintele Vladimir Putin va supraveghea exercitiile militare in aceasta sambata in care vor fi lansate rachete balistice si de croaziera capabile sa transporte focoase nucleare.

Exercitiile vor implica soldati din Districtul Militar de Sud al Rusiei, Fortele Aerospatiale Ruse, Fortele Strategice si flotele Marii de Nord si Marea Neagra. Obiectivul acestor manevre este, potrivit Ministerului rus al Apararii, „de a testa nivelul de pregatire” al fortelor implicate si „fiabilitatea armelor strategice nucleare si nenucleare”.

Fortele „strategice” ruse, in definitia lor cea mai larga, servesc pentru a raspunde amenintarilor, inclusiv in cazul unui razboi nuclear. Sunt echipate cu rachete intercontinentale, bombardiere strategice cu raza lunga de actiune, submarine, nave de suprafata si aviatie navala cu rachete conventionale cu raza lunga de actiune. 

Concentrarea militara rusa in apropierea Ucrainei si anuntul acestor noi manevre a alimentat si mai mult teama ca Moscova ar putea sa-si atace vecinul din vest, in ciuda faptului ca la inceputul acestei saptamani a anuntat retragerea trupelor sale chestionate de NATO si SUA. 

O preocupare care a concentrat Conferinta de Securitate de la Munchen (MSC), un forum care are loc anual in acest oras german. La evenimentul din acest an participa 30 de sefi de stat si de guvern. Pentru prima data din 1991, nicio delegatie oficiala de la Moscova nu participa. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost un obisnuit la aceasta intalnire, in ciuda faptului ca a fost un forum vadit ostil pentru interesele Moscovei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a insistat ieri in orasul german asupra indoielilor sale cu privire la „daca calea aleasa de Rusia este diplomatica”. Pentru Blinken, „tacticile coercitive” ale Moscovei impotriva Ucrainei sunt deja in functiune, inclusiv extinderea „trupelor de avangarda” la trupele sale de langa granita cu tara vecina. Washingtonul estimeaza ca Rusia are intre 169.000 si 190.000 de soldati dislocati in jurul Ucrainei, in crestere de la 100.000 la 30 ianuarie. Rusia creeaza „provocari false” in estul Ucrainei pentru a „trebuie sa raspunda” si in cele din urma „sa comita o noua agresiune” impotriva tarii.”

In termeni similari, s-a exprimat sefa diplomatiei germane, Annalena Baerbock, care a sustinut ca scenariul cel mai probabil nu este un atac rusesc de amploare, ci o operatiune fals flag sau o lovitura de stat. „Este posibila o invazie in toata regula, dar nu sunt sigur ca acesta este cu adevarat scenariul cel mai probabil”. Baerbock a spus ca „nu este o criza ucraineana, ci o criza rusa” si a avertizat ca momentul actual este unul dintre cele mai periculoase , deoarece „provocarea si dezinformarea se pot transforma intr-o escaladare ulterioara”. Cu toate acestea, sefa diplomatiei germane a afirmat ca tara ei va continua sa parieze pe canale diplomatice. Si a dat exemplul Cvartetului Normandia, format din Ucraina, Rusia, Germania si Franta.

Alarma in vest

Pe celalalt front, si la intalnirea pe care Putin a avut-o astazi la Moscova cu marele sau aliat, presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, presedintele rus a avertizat despre „agravarea” conflictului din estul Ucrainei, unde armata ucraineana are se confrunta cu militii separatiste pro-ruse sustinute de Moscova din 2014 si unde in ultimele ore ambele parti s-au acuzat din nou reciproc de incalcarea incetarii focului. Vinerea aceasta, o masina-bomba a explodat in fata cladirii guvernamentale a separatistilor pro-rusi din Donetk, regiunea Donbas. Pentru liderul de la Kremlin, procesul de rezolvare a conflictului ucrainean „continua sa fie blocat”. 

Duminica aceasta sunt programate incheierea manevrelor militare comune ruso-belaruse, care au ridicat alarma si in Occident din cauza amplorii si a proximitatii lor de granita cu Ucraina. Aceasta desfasurare, descrisa de reprezentantul SUA drept „cea mai importanta mobilizare militara din Europa de la al Doilea Razboi Mondial”, include trupe rusesti in Belarus, Rusia si peninsula Crimeea, anexate ilegal de Moscova in 2014.