Abdo Benitez a preluat mandatul in Paraguay si s-a alaturat blocului critic al lui Maduro si Ortega

Mario Abdo Benitez a depus juramantul ieri ca noul presedinte al Paraguayului, cu promisiunea de a transforma tara si de a depasi problemele grave cu care se confrunta, precum coruptia, crima organizata si deficientele in educatie si sanatate. In acelasi timp, el a precizat ca se va alatura grupului de tari din America Latina care pune sub semnul intrebarii situatia din Venezuela si Nicaragua, ale caror guverne le-a acuzat de „abuz de putere”.

La 46 de ani, reprezentantul Partidului conservator Colorado ii urmeaza lui Horacio Cartes, din aceeasi formatie. Dar exista o asemenea confruntare in cadrul partidului, incat Cartes, pentru a evita participarea la juramant, a predat mai intai stafeta si stafeta presedintelui Congresului, Silvio Ovelar, si a plecat.

Nici sapte senatori si 20 de deputati din Colorado nu au fost prezenti la act. Aceeasi atitudine au adoptat-o ​​si legiuitorii Frontului Amplu de opozitie, condusi de fostul episcop si fost presedinte catolic, Fernando Lugo.

Benitez a dezvoltat intreaga campanie criticand coruptia existenta si gestionarea lui Cartes la putere. Dar ceea ce i-a dezbinat cel mai mult a fost decizia fostului presedinte, in complicitate cu Lugo, de a incerca sa reformeze Constitutia pentru a permite realegerea. Acest lucru a dus la proteste serioase, la care actualul presedinte a avut multa participare.

Noul presedinte, fiul secretarului privat al dictatorului Alfredo Stroessner, si-a reafirmat angajamentul de a lupta impotriva impunitatii conducerii politice paraguayene. „Vom construi o Justitie independenta pentru ca impunitatea din Republica sa se termine. Impunitatea este cancerul de invins. Cat timp va mai suporta oamenii nostri o Justitie implacabila, rigida pentru cei mai umili cetateni si multumita pentru cei cu influenta?”, a spus Benitez.

El a mai amintit ca cetatenii s-au ridicat deja impotriva coruptiei, facand referire la mobilizarile recente impotriva mai multor scandaluri care ii afecteaza pe unii legiuitori. „Este obligatia noastra sa ascultam aceste voci si sa nu fim indiferenti la revendicarile juste”, a spus castigatorul alegerilor din aprilie anul trecut.

In acest sens, el a promis ca guvernul sau va realiza un „Paraguay mai incluziv. Un Paraguay in care politica, institutiile si conducerea guvernamentala sunt impacate cu oamenii”. El a optat, de asemenea, sa scoata „oamenii nostri din saracie, sa reduca somajul, mobilitatea ascendenta si doar cultura muncii va fi calea”.

In discursul sau, Benitez si-a evidentiat pozitia impotriva represiunii exercitate de venezueleanul Nicolas Maduro si nicaraguanul Daniel Ortega. „Ne exprimam solidaritatea cu popoarele din Venezuela si Nicaragua impotriva abuzurilor de putere. Vocile noastre libertariene nu vor fi reduse la tacere. Paraguay nu va ramane indiferent la suferinta acestor popoare surori”, a spus el. „Este timpul sa lasam ipocrizia deoparte si sa ne ridicam vocea impotriva nedreptatilor”, a remarcat el.

In acest fel, si asa cum a afirmat el, Benitez a luat de la inceputul mandatului sau pentru Grupul celor 15, care cere masuri de la organizatiile internationale pentru stoparea represiunii din Venezuela si Nicaragua.

Benitez a promis, de asemenea, ca va combate bandele dedicate traficului de droguri si crimei organizate, un flagel pe care Paraguay il sufera de zeci de ani. „Insecuritatea, traficul de droguri si crima transnationala organizata continua sa fie flagel in tara si regiune”, a recunoscut presedintele si a promis ca va colabora cu tarile aliate pentru combaterea criminalitatii sub toate formele ei.

Abdo se confrunta cu provocarea de a ajunge la acorduri cu opozitia, deoarece ii lipseste majoritatea deplina in Congres. Partidul Colorado are 17 din 45 de senatori si 41 din 80 de reprezentanti. „Partidul sau este profund divizat si opozitia il va putea sprijini daca proiectele sale sunt autentice, democratice si daca arata ca guvernul sau este deschis la minte”, a declarat liderul opozitiei Miguel Abdon Saguier, din partidul liberal.

La ceremonia de inaugurare au participat presedintii Mauricio Macri, din Argentina; Michel Temer, din Brazilia; Tabare Vazquez, din Uruguay; Evo Morales, din Bolivia; Ivan Duque, din Columbia; Jimmy Morales, din Guatemala; si Tsia Ing Wen din Taiwan. De asemenea, reprezentanti ai zeci de tari, inclusiv Spania, alaturi de presedintele Congresului Deputatilor si a treia autoritate a statului, Ana Pastor.