Ingrijorare globala cu privire la trimiterea de trupe rusesti in Kazahstan pentru a inabusi protestele

Revoltele din Kazahstan continua sa se raspandeasca in toata tara si, departe de a se calma, se intensifica din ora in ora cu un viitor greu de prevazut. Ecouri ale revolutiilor precum cele din Ucraina, Georgia, Kargazstanul vecin sau cea mai recenta dintre toate, care au avut loc in Belarus, continua sa rezoneze in memoria recenta, care a declansat izvoarele puterii in acea fosta republica sovietica.

Toate acestea au aparut acum tari independente dupa caderea URSS, care cu mai mult sau mai putin noroc au 30 de ani de suveranitate in democratii care atarna uneori de fir. In spate, mereu privind in piept, Rusia atenta la orice miscare, stiind ca unda de soc ar putea ajunge la Moscova, intrucat imparte cu vecinii sai asiatici mii de kilometri de granita.

Constient ca aceasta amenintare ar putea fi esentiala pentru ca Rusia sa se implice in stoparea revoltelor, presedintele Kazahstanului, Kasim-Yomart Tokayev, a solicitat miercuri seara ajutor urgent de la Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), o alianta militara iesita din cenusa. al Uniunii Sovietice si cuprinde Fortele Armate din Armenia, Belarus, Kargazstan, Tadjikistan si Federatia Rusa, pe langa Kazahstan.

Raspunsul a fost imediat si ieri a inceput desfasurarea trupelor sale in Kazahstan pentru a potoli tulburarile care i-au pus in frau guvernul de cand au inceput duminica trecuta, deja cu sute de raniti si zeci de morti. Misiunea trimisa de OTSC are ca obiectiv principal „protectia unor obiective importante de stat si militare, sprijinirea fortelor de ordine din Kazahstan pentru stabilizarea situatiei si promovarea revenirii acestora la cadrul legal”, potrivit unor surse oficiale din cadrul organizatiei in sine. .citat de agentia Interfax. Potrivit acestor surse, primul contingent de pace sosit in Kazahstan a fost cel trimis de Rusia si este format din unitati de trupe aeropurtate, care potrivit CSTO, „indeplinesc deja misiunile desemnate” in zona.

Presedintele Tokayev a sustinut ca grupurile teroriste armate s-au infiltrat in demonstranti. Canalul de stat Jabar 24 a declarat, citand surse din Ministerul de Interne, ca este o „operatiune antiterorista” greu de realizat, deoarece atacatorii „se folosesc de civili, inclusiv de femei, pentru a se acoperi”. In plus, canalul a asigurat ca protestatarii inarmati au inconjurat doua spitale din Almaty, impiedicand trecerea ambulantelor cu pacientii care aveau nevoie de tratament si personal medical. Ciocnirile din a doua capitala a tarii, Almaty, au continuat pe tot parcursul noptii, „zeci” de protestatari ucisi, potrivit purtatorilor de cuvant al politiei locale.

Zeci de atacatori au fost lichidati. Le stabilim identitatile”, au adaugat surse din politie. Aceiasi reprezentanti au afirmat ca grupuri de demonstranti inarmati au incercat sa preia in timpul noptii trei cladiri administrative, Departamentul de Politie Almaty si mai multe unitati regionale de Politie, lucru pe care Fortele de Securitate l-au impiedicat.

Duminica, in tara au inceput manifestatii pe scara larga in principalele orase din cauza cresterii puternice a pretului gazului lichefiat, folosit de multi kazahi drept combustibil pentru vehiculele lor. Ca masura de urgenta pentru a reduce nemultumirea populara, presedintele Tokayev, care a demis deja Executivul in sedinta plenara, a dispus imediat implementarea masurilor pentru reglementarea de stat a preturilor produselor de prima necesitate, inclusiv gazul lichefiat, benzina si motorina.

Bilantul provizoriu al protestelor a fost reglat ieri cu peste 2.298 de detinuti si „zeci de revoltati morti”, potrivit unor surse guvernamentale, care au raportat la randul lor cele 18 decese in randul membrilor Fortelor Securitatii Statului. Doi dintre cei decedati au fost gasiti decapitati, un indiciu care a determinat mai multi politologi sa-si asume participarea islamistilor radicali la aceste tulburari.

Cele doua companii aeriene principale rusesti, Aeroflot si S7, au anuntat ieri incetarea vanzarii de bilete catre Kazahstan din cauza crizei politice prin care trece natiunea din Asia Centrala. Alte companii aeriene precum Air Arabia si Qatar Airways au anuntat ieri decizii similare, din cauza volatilitatii situatiei. Germana Lufthansa a anulat „pana la noi ordine” zborurile care leaga Germania cu Kazahstan.