Avansul ametitor al Chinei a transformat Beijingul in noua capitala mondiala a miliardarilor

Putine locuri incapsuleaza mai bine transformarea vertiginoasa a Chinei din ultimele decenii precum capitala, Beijing. Daca Mao Zedong imbalsamat in Piata Tiananmen ar putea sa-si viziteze fostele domenii, ar fi uimit sa vada ca masinile au renuntat la biciclete, turnuri inalte ies in evidenta pe ceea ce odinioara erau alei. 

Dar pentru un comunist convins ca el, flagel al oricarei volubilitati burgheze, ar fi si mai socant sa descoperim o alta noutate: ca Beijingul a devenit orasul cu cei mai multi miliardari din lume. Un nou semn – inca unul – ca bate vanturi noi si aceasta este o lume foarte diferita de cea pe care a lasat-o in urma cand a murit acum 45 de ani.

Potrivit revistei Forbes, Beijingul a adaugat 33 de noi miliardari pe lista rezidentilor anul trecut 2020. Cu aceste completari, metropola a ajuns la numarul rotund de 100 de megabogati, cei care pot dovedi ca au un miliard de dolari sau mai mult in contul lor curent. 

Beijingul este cu un miliardar mai mare decat New York, care are 99 de inregistrati. Orasul american a fost regina dansului in ultimii sapte ani, care in ultimul an a adaugat doar sapte nume noi mega-bogate strazii sale. Chiar si asa, triumful Beijingului nu este complet, intrucat suma averilor Marelui Mar este de 67,2 miliarde de euro, mai mare decat a omologul sau chinez.

Cateva motive explica saltul brusc al Beijingului de pe locul patru pe primul in clasament. Pe de o parte, o bursa dinamica care a favorizat industriile tehnologice, beneficiind deja de efectele unei pandemii care a impins mai multi oameni sa cumpere sau sa caute divertisment online. Pe de alta parte, sa-si poata dezvolta afacerile in cadrul unei economii solide, care a iesit bine din 2020 datorita izolarii rapide a coronavirusului.

Milionarii

La sectiunea individuala, titlul de cel mai bogat om din capitala i-a revenit lui Zhang Yiming, fondatorul celebrei aplicatii video TikTok si directorul executiv al firmei ByteDance, care si-a vazut activele dublate ajungand la 30.000 de milioane de euro. De cealalta parte a Pacificului, cel mai bogat rezident al New York-ului este fostul sau primar, un Michael Bloomberg despre care se estimeaza ca are o avere de aproape 50.000 de milioane de euro.

In ciuda impactului devastator al coronavirusului asupra unei mari majoritati a populatiei lumii, numarul de noi miliardari a cunoscut „o explozie” anul trecut. Publicatia financiara listeaza 493 de nume noi pe lista sa din 2021, dintre care 210 erau chineze si 98 americane. Aceasta inseamna „aproximativ un nou miliardar la fiecare 17 ore”, a mentionat publicatia, care a pus numarul total de ultrabogati la nivel mondial la 2.755.

In ultimele decenii, SUA a fost casa pentru mai multi miliardari decat orice alta tara. Dar dupa „a imbogatirea este glorioasa” a lui Deng Xiaoping, care a aprobat bogatia catorva daca a servit la imbunatatirea vietii altora si dezvoltarea exploziva din ultimele patru decenii, si China a castigat teren in acest an de sectiune dupa an.. Pe langa primul loc al Beijingului, Hong Kong este pe locul trei cu 80 de potenti; Shenzhen este pe locul cinci cu 68, iar Shanghai pe locul sase cu 64.

Partidul Comunist sprijina initiativa privata si antreprenoriatul ca motor al cresterii economice si al crearii de locuri de munca. Desi sunt precauti cu privire la cresterea decalajului de venituri dintre bogati si saraci, autoritatile se asteapta ca acesti miliardari sa contribuie la dezvoltarea nationala, unii membri chiar si in organisme consultative politice.

Bineinteles, partidul a lasat mereu de inteles ca este deasupra tuturor, iar mana ei nu a clatinat cand vine vorba de „disciplinare” marilor averi daca au indraznit sa o contravina. Unul dintre ultimii care au suferit din cauza zelului sau a fost cel al fondatorului gigantului tehnologic Alibaba, Jack Ma, supus in ultimele luni unei aspre amenzi corective de 2.400 de milioane de euro pentru practici intr-una dintre filialele sale financiare.