Filme de groaza: Cosmarurile noastre comune — Istoria filmului de groaza

Daca explorezi istoria filmelor de groaza, ai nevoie de context. Filmele de groaza nu exista in vid si nici nu se bazeaza pe un set fix de idei. Ei evolueaza odata cu zeitgeist-ul, reflectand si provocand discursul culturii pop. Horror-ul ne ofera un spatiu fictiv in care putem impartasi si evalua temerile noastre colective – oricare ar fi acestea la momentul respectiv.

Filmele horror ne permit sa privim in jos oricare dintre cei Patru Calareti ai Apocalipsei – Ciuma, Razboiul, Foametea, Moartea – conduce in prezent acuzatia. De asemenea, ne-au permis sa examinam cele mai intunecate posibilitati ale noilor concepte in stiinta si tehnologie. In ciuda cenzurii religioase si guvernamentale, ele servesc unui scop moral mai larg, consolidand tabuurile sociale si demonstrand soarta macabra a celor care incalca regulile noastre colective.

Publicul, in special populatia tanara de 15-24 de ani, care a modelat groaza inca din anii 1950, evolueaza de asemenea. Cautam continuu noi senzatii tari si noi sperieturi. Noile filme de groaza trebuie sa fie relevante, sau risca sa-si piarda muscatura: ceea ce a fost terifiant ieri ar putea parea o problema maine. Generatie cu generatie, lucram la traumele noastre comune si trecem la urmatoarea iteratie. In anii 1970, oamenii erau ingrijorati de mutatiile la copiii nenascuti declansate de talidomida sau agentul portocaliu. Astazi, aceasta amenintare este uitata si suntem mult mai ingrijorati de daunele cauzate in uter de microplastice.

In ciuda faptului ca se strang mainile frecvent cu privire la disparitia sa, genul de groaza este o constanta culturala. Ne-am ingrozit unul pe altul cu povesti care declanseaza partile mai putin logice ale imaginatiei noastre atata timp cat am spus povesti. De la baladele lumii antice pana la miturile urbane moderne, publicul se ingramadesc la povestitori sadici pentru a se speria fara intelepciune – si ramane fericit sa plateasca pentru privilegiu. In ultimul secol sau mai mult, filmele de groaza au reusit constant la box office. Pe masura ce ororile schimbarilor climatice, suprapopularii, inegalitatii veniturilor si cine stie ce altceva se profileaza la orizont, ele nu vor disparea prea curand.

Cel mai bun mod de a studia si de a aprecia istoria filmelor de groaza este, desigur, sa le vizionezi, astfel pe icul.ro gasesti lista cu cele mai bune filme horror Cu toate acestea, este, de asemenea, important sa aveti o anumita idee despre mediul socio-istoric mai larg al unui film si locul sau in gen. De unde si-au luat ideile scriitorul si regizorul? Pe cine au copiat? Cum au inovat? Acest site va va ajuta sa faceti acele conexiuni.

 • Meniul Deceniu cu Deceniu va duce la o prezentare istorica a fiecarui deceniu
 • Utilizati meniul Categorii pentru a vedea analize ale filmelor individuale din fiecare deceniu si cateva subgenuri
 • Incercati Etichetele pentru a gasi conexiuni intre filmele de groaza
 • Utilizati functia Cautati pe acest site pentru orice altceva

Deceniu cu deceniu:

 • Experimenteaza primele scurte de groaza realizate intre 1896-1910;
 • Vedeti cum Marele Razboi a transformat si definit genul, in special in expresionismul german din anii 1920;
 • Unii dintre cei mai durabili si indragiti monstri au aparut pentru prima data, prin amabilitatea lui Universal, in anii 1930;
 • Anii 1940 au vazut ascensiunea groazei psihologice si inventia comediei de groaza;
 • Monstrii atomici si adolescentii care tipa au condus autovehiculele in anii 1950;
 • Groaza din anii 1960 a favorizat fantomele si vrajitoarele traditionale – deseori cu o noua invalmasie moale – precum si introducerea psihopatului;
 • Anii 1970 au adus groaza acasa: teme-te de familia ta!
 • Aproape literalmente orice s-a intamplat in Carnival Row din groaza anilor 1980;
 • In perioada de pregatire pana la Y2K in anii 1990, groaza sa luat in serios, cu o serie de monstri realisti si prea umani, pana cand s-a trantit in autoparodie;
 • Horror-ul de dupa 9-11 din anii 2000 s-a globalizat, reluand temerile la nivel mondial de razboi si contagiune;
 • In cele din urma, juriul este inca in discutie despre horror-ul anilor 2010. Dar poti vota favoritul tau.