Senzatie de amar in gura: ce o cauzeaza?

Senzatia de a avea un gust acru in gura se numeste „disgeuzie” si poate fi mai mult decat o suparare trecatoare. Continuati sa cititi si aflati despre ce este vorba.

Senzatia persistenta in gura are un nume: disgeuzie. Afecteaza perceptia asupra a ceea ce mancam si bem, impiedicandu-ne sa ne bucuram de o masa buna sau de o bautura buna.

Aceasta senzatie poate fi o reactie normala atunci cand consumam unele medicamente sau alimente care ne lasa acest gust in gura. Dar faptul ca se cronicizeaza sau este perceput chiar si atunci cand mancam dulciuri este un semn ca ceva nu este in regula.

In acest articol vom afla ce este disgeuzia, care sunt posibilele cauze ale unei senzatii de amar in gura si ce putem face pentru a o depasi.

Ce este disgeuzia si cum este diagnosticata?

Simtul gustului este un lucru complex. Partial, aromele rezulta din interactiunea a ceea ce este perceput atat de simtul mirosului, cat si de papilele gustative. In mod similar, gustul este conditionat de factori culturali si personali.

Acum, indiferent de predilectia noastra, putem observa cand exista o modificare. O distorsiune cu o senzatie amara persistenta in gura, chiar si atunci cand nu mancam, este ceea ce se numeste disgeuzie.

Diagnosticul disgeuziei poate fi complicat. Se face prin excluderea sau eliminarea altor origini, verificarea infectiilor, problemelor sau deficientelor nutritionale, tulburarilor de reflux, printre altele.

Simptome de disgeuzie

In afara de senzatia de amar din gura, in disgeuzie pot aparea si alte simptome, cum ar fi urmatoarele:

 • Senzatie de arsura in piept mult timp dupa masa. Aceasta nu trebuie confundata cu angina pectorala.
 • Probleme sau dificultati la inghitirea unor muscaturi.
 • Senzatie de gura uscata (xerostomie) sau pasta, cauzata de scaderea productiei de saliva. Este de remarcat faptul ca acest simptom poate fi atat originea, cat si efectul disgeuziei.
 • Sangerari si inflamatii ale gingiilor, asociate cu boala parodontala.
 • Respiratie urat mirositoare: halitoza.
 • Pierderea poftei de mancare si chiar a simtului mirosului.

Simtirea unei senzatii de amar persistente in gura nu ar trebui sa fie intotdeauna considerata un semn de avertizare. Cu toate acestea, trebuie solicitata asistenta medicala daca apar alte simptome asociate , cum ar fi dificultati de respiratie sau de inghitire, umflarea gurii, buzelor sau limbii.

Papilele gustative se combina cu mirosul pentru a ne permite sa percepem mancarea.

Cauze posibile ale senzatiei de amar in gura

Cauzele disgeuziei raspund la o varietate de factori legati de boli, medicamente, alimente, obiceiuri si stil de viata. Cu toate acestea, motivele pentru care senzatia de amar din gura persista nu sunt neaparat grave.

Boli

Anumite boli, precum infectiile sinusurilor sau raceala, pot fi insotite de disgeuzie, deoarece organismul produce substante pentru a lupta impotriva elementelor daunatoare sau pentru a reduce inflamatia. Astfel de substante afecteaza papilele gustative.

Tulburarile si conditiile asociate cu disgeuzie includ urmatoarele:

 • Boala de reflux gastroesofagian: in aceasta patologie este afectat sfincterul superior al stomacului, permitand acidului sa ajunga in esofag. Pe langa iritatie, provoaca o senzatie de arsura in gat, piept si abdomen, precum si un gust amar in gura, aciditate si respiratie urat mirositoare.
 • Candidoza orala: Aceasta este o infectie cauzata de ciuperca Candida albicans. Este frecventa la persoanele cu imunodeficienta, precum si la bebelusi. Provoaca leziuni albicioase pe limba, obrajii interiori si gat.
 • Leziuni nervoase, tulburari neurologice, operatii pe creier: ca si in celelalte simturi, in gust exista conexiuni nervoase care merg de la papilele la creier. Diverse leziuni si tulburari pot altera perceptia aromelor. Acest lucru este observat la pacientii cu scleroza multipla, tumori cerebrale si paralizie Bell.
 • Alte tulburari: gingivita, glosita, polipi nazali, infectie a glandelor salivare si sindromul Sjogren.

Medicamente

In investigatiile efectuate pe aceasta tema, s-a constatat ca exista o mare varietate de medicamente care produc disgeuzie. Acest lucru se datoreaza atat gustului lor amar sau metalic, cat si faptului ca compusii, in contact cu saliva, genereaza acea senzatie.

Medicamentele care pot produce o senzatie de amar in gura includ urmatoarele:

 • Antibiotice: tetraciclina, ampicilina si metronidazol.
 • Medicamente pentru insuficienta cardiaca si hipertensiune arteriala: antiaritmice, statine si diuretice.
 • Medicamente pe baza de litiu: pentru tratamentul tulburarii bipolare, precum si al altor psihotrope (antipsihotice si anxiolitice).
 • Chimioterapia: Chiar si radiatiile pot afecta papilele gustative.
 • Medicamente pentru tulburari neurologice: precum  cele utilizate in boala Parkinson, Alzheimer sau migrene.
 • Bronhodilatatoare: utilizate pentru tratarea astmului si a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Alte cauze

Deficitul de zinc este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze ale tulburarilor de gust. Aceasta deficienta se poate datora lipsei acestui mineral in alimentatie sau din cauza unei absorbtii slabe, din cauza unor boli precum boala celiaca, boala Crohn, diabetul sau pancreatita.

Atat in ​​timpul sarcinii, cat si in perioada menopauzei, din cauza modificarilor hormonale, femeile pot experimenta senzatia unui gust amar in gura. Estrogenul poate altera functia papilelor gustative.

Problemele dentare din cauza igienei bucale proaste, carii, gingivite si interventii chirurgicale dentare cauzeaza disgeuzie. In plus, exista si alti factori care contribuie, cum ar fi nivelurile ridicate de stres si contaminarea cu plumb.

Tratamente si remedii la domiciliu pentru atenuarea senzatiei de amar in gura

Disgeuzia se poate rezolva de la sine, fara a necesita interventie medicala. In alte cazuri, tratamentul depinde de identificarea si rezolvarea cauzei.

Daca este un medicament, alternativa este suspendarea sau inlocuirea cu alta. De asemenea, poate ajuta la modificarea timpului de consum. La fel, daca disgeuzia este legata de o problema dentara sau de igiena dentara, trebuie luate masurile corespunzatoare, mergand la profesionistul corespunzator.

Refluxul acid din stomac este una dintre cauzele disgeuziei, care trebuie tratata abordand problema de baza.

Remedii naturale

Exista o serie de lucruri pe care le puteti face acasa pentru a atenua senzatia de gust amar din gura. Una dintre ele este mentinerea hidratarii adecvate, precum si guma de mestecat (de preferinta fara zahar). Acest lucru ajuta la cresterea productiei de saliva.

In al doilea rand, trebuie sa aveti obiceiuri bune de igiena dentara. De la periajul bland timp de doua minute, de doua pana la trei ori pe zi, pana la folosirea atei dentare pana la apa de gura antibacteriana, daca recomanda medicul dentist. De asemenea, apa cu sare sau bicarbonat de sodiu ajuta.

Pe de alta parte, ar trebui sa evitati excesul de alcool, cofeina si anumite alimente picante sau grase. Mai presus de toate, renuntarea la fumat este vitala.

Senzatia amara in gura este aproape intotdeauna tratabila

Un gust amar in gura este de obicei o problema comuna ale carei cauze pot fi tratate. In cele mai multe cazuri, papilele gustative revin la normal, fara efecte permanente.

Un gust rau in gura nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, este un semn ca ceva nu este in regula, asa ca ar trebui sa consultati un medic. Pe de alta parte, calitatea vietii poate fi afectata, impiedicandu-ne sa ne bucuram de mancare.