Ceapa, usturoi si lamaie: cele trei remedii super puternice

Ceapa, usturoiul si lamaia sunt foarte des intalnite in bucatarie, precum si in remediile naturiste. Se crede chiar ca impreuna ar putea oferi mai multe beneficii organismului. 

Ceapa, usturoiul si lamaia sunt trei ingrediente folosite in mod obisnuit in bucatarie pentru a pregati diferite retete: aperitive, sosuri, feluri principale, garnituri etc. Dar, ele nu sunt incluse doar in alimente, ci si in remediile casnice. 

Aceste trei ingrediente alcatuiesc, de obicei, asa-numitele „remedii super-puternice” care, conform credintelor populare, pot ajuta la ameliorarea diferitelor disconforturi, oferind mari beneficii pentru sanatate.

Mai jos vom trece in revista aportul nutritional al cepei, usturoiului si lamaii, conform datelor de la Fundatia Spaniola pentru Nutritie (FEN).

Proprietatile Cepei

Ceapa este un aliment folosit in mod obisnuit in bucatarie. A fost folosit chiar si pentru a face diverse remedii casnice.

Ceapa este un aliment care, pe langa fibre, contine potasiu, vitamina C, proteine, flavonoide si compusi ai sulfului. Avand in vedere acest lucru, ii sunt atribuite urmatoarele proprietati:

  • Diuretice.
  • Digestiv.
  • Antiseptice.
  • Expectorante.
  • Antioxidanti. 
  • Cardioprotector.

Aportul regulat de ceapa, in cadrul unei alimentatii variate si echilibrate, este sanatos. Acum, exista o ipoteza ca consumul acestui aliment ar putea oferi unele beneficii pentru sanatate.

In acest sens, intr-un studiu realizat cu rozatoare, s-a observat ca ceapa ar putea fi un bun supliment alimentar atunci cand vine vorba de prevenirea sau modularea partiala a disfunctiei vasculare. In plus, ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta patologii precum ateroscleroza.

Proprietatile usturoiului

Usturoiul este un aliment cu multiple intrebuintari in bucatarie. In plus, ii sunt atribuite efecte pozitive asupra sanatatii.

Multe mese nu ar fi la fel daca nu am adauga usturoi, deoarece acest aliment ofera o aroma si o aroma caracteristice meselor. Pe de alta parte, contine proteine, iod, fosfor, potasiu, vitamina B6 si compusi cu sulf.

Din acest motiv, se considera ca consumul sau regulat ar putea:

  • Imbunatateste sanatatea cardiovasculara: datorita unui compus numit alicina, usturoiul previne formarea cheagurilor si promoveaza circulatia sangelui.
  • Regleaza tensiunea arteriala si colesterolul.
  • Dezumflare: ar avea si un anumit efect antiinflamator care ar putea fi benefic in mai multe cazuri.

Proprietatile lamaii

Cunoscut pentru culoarea galbena si gustul acru, acest fruct citrice contine vitamina C, flavonoide si acizi organici. Fiind bogat in antioxidanti, ar ajuta la mentinerea sanatatii tuturor celulelor din organism. De asemenea, i se atribuie proprietati antibacteriene.

Ceapa, usturoi si lamaie: un amestec cu mari beneficii

Avand in vedere valoarea nutritiva a fiecaruia dintre aceste alimente si proprietatile lor respective, ne putem face o idee despre cat de benefica ar putea fi combinatia lor.

Amestecand ceapa, usturoiul si lamaia in acelasi preparat (cum ar fi un sirop, un ceai, o infuzie etc.), ar creste concentratia de minerale, vitamine si alte substante nutritive ale acesteia. Din acest motiv, se spune ca ar putea fi buni aliati pentru sanatate, in special pentru sistemul respirator.

Va impartasim aici reteta unui sirop de casa, pentru a calma iritatia si durerea in gat. De asemenea, amelioreaza tusea si elimina mucusul acumulat in caile respiratorii.

Ingrediente

  • 3 lamai.
  • 3 catei de usturoi.
  • 1 ceapa (violet sau alba).
  • ½ cana de miere pura (150 g).
  • 1 bucata de radacina de ghimbir (3 cm).

Pregatirea

  • Curata usturoiul, tai-l marunt si macina-l intr-un mojar pana obtii un fel de pasta.
  • Curatati ceapa si dati-o pe razatoare deasupra usturoiului; rade si radacina de ghimbir.
  • Stoarceti sucul de la lamai si adaugati-l , impreuna cu mierea, la preparat.
  • Acoperiti si lasati sa stea peste noapte (aproximativ 8 ore).
  • Dupa acest timp, se filtreaza si se toarna intr-un borcan de sticla cu capac.
  • Pastrati la frigider cel mult cateva saptamani.

Nota : Conform intelepciunii populare, o lingurita din acest sirop trebuie consumata zilnic pentru a preveni bolile si pentru a intari sistemul imunitar; si o lingura in plus in caz de durere si iritatie in gat.

Sunt cei care folosesc usturoiul negru in loc de usturoiul alb sau mov, pentru a „imbunatati” efectele remediului. Cu toate acestea, acest lucru este complet la latitudinea fiecarei persoane.

Alte optiuni de remediere pentru superputere

Amestecul de usturoi, lamaie si ceapa rosie este un alt dintre cele mai comune remedii super-puternice pentru ameliorarea simptomelor legate de mucus si congestie. De fapt, unii il considera un „elixir” antioxidant pentru fostii fumatori.

La fel, ceaiul de usturoi si ceapa, cu un strop de suc de lamaie si miere, este o alta optiune de a te bucura de beneficiile celor trei remedii super-puternice in caz de raceala, gripa sau catar. Cu toate acestea, deoarece are o aroma atat de speciala, nu toata lumea il considera placut la inceput.

Exista multe moduri de a savura amestecul de usturoi, ceapa si lamaie. Stii deja care ar putea fi al tau sau vei continua sa-l cauti pe cel ideal? Oricum ar fi, tine cont de faptul ca important este sa-l incluzi intr-un stil de viata sanatos.