Parlamentul European respinge atitudinea Marocului in criza de la Ceuta

Parlamentul European a respins joi in sesiune plenara atitudinea Marocului, permitand sosirea la Ceuta a mii de oameni, inclusiv copii. Camera europeana si-a exprimat in acelasi timp speranta ca criza nu va deteriora cooperarea dintre Rabat si Bruxelles. Intre timp, de la Rabat nu a existat niciun raspuns oficial la ceea ce s-a intamplat la Strasbourg.

Rezultatul votului a fost de 397 de voturi pentru, 85 impotriva si 196 abtineri. Rezolutia a fost aprobata de cele patru grupuri principale din Parlamentul European: populari, socialisti, liberali si verzi. Dominat in interventii – majoritatea deputatilor spanioli, apartinand PP, PSOE, Ciudadanos, Podemos, Vox, Junts per Catalunya si Bildu – respingerea atitudinii autoritatilor marocane in criza de la Ceuta, solidaritatea fata de orasul autonom in special si Spania in general si dorinta de a mentine relatia stransa dintre UE si principalul partener din regiune.

Textul rezolutiei respinge „folosirea controalelor la frontiera, a migratiei si a minorilor neinsotiti” ca „presiune politica” impotriva unei tari europene – cu referire la Spania – si „participarea copiilor, a minorilor neinsotiti si a familiilor” la sosirea masiva a oameni -aproape 10.000- din Maroc pana in orasul autonom.

Deputatul socialist spaniol Ignacio Sanchez Amor a dat asigurari in plen ca este „inutil sa incercam sa limitam acest lucru la o situatie bilaterala intre Maroc si Spania, care nu intelege logica Uniunii”. Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a insistat pe „solidaritatea deplina cu Spania” si a sperat ca „situatiile similare nu se vor repeta”.

Pe de alta parte, in aceeasi joi a reiesit ca Comisia Europeana va aloca 10,2 milioane de euro – potrivit unor surse de la Secretarul de Stat pentru Migratie la EFE – pentru a aborda situatia de criza creata de prezenta a cateva sute de minori – si doua mii. de adulti – pe strazile orasului autonom din zilele de 17 si 18 mai. Noua dintre aceste milioane vor merge direct la autoritatile din Ceuta.

Tacere oficiala de la Rabat

Pentru moment, Rabat tace. Pe parcursul dupa-amiezii nu a existat nicio declaratie din partea autoritatilor marocane cu privire la votul de la Strasbourg. Doar una dintre cele mai active si mai bine informate media digitale din ultimele saptamani cu privire la criza bilaterala dintre Spania si Maroc, Medias 24, s-a lansat intr-o analiza a consecintelor aprobarii rezolutiei in Parlamentul European: „In criza bilaterala. in fata Marocului si Spaniei, deputatii europeni, alarmati de vecinul iberic, manati de motivatiile lor imigrationiste si xenofobe, au considerat bine sa antagonizeze Regatul, singurul partener de incredere al Europei in regiune. Te-ai inselat”.

„Initiativa lui nesabuita nu a fost aprobata cu majoritatea dorita”, continua cronica, care se intreba: „Ce valoare are o rezolutie a Parlamentului European in probleme internationale? Care este ponderea Uniunii Europene cand vine vorba de rezolvarea crizelor politice din lume?

Marocul este constient de faptul ca rezolutia aprobata de Parlamentul European in aceasta dupa-amiaza are un caracter pur declarativ – si nu a atins bariera celor 400 de deputati favorabili – si ca nici Spania, nici UE in ansamblu nu sunt de acord sa deterioreze si mai mult relatiile. De cand administratia Trump a recunoscut suveranitatea marocana asupra Saharei in ultimele saptamani de mandat – o decizie nerevocata de actualul presedinte american – Marocul asteapta ca Spania si alte tari UE sa faca gesturi favorabile intereselor sale in noul decor.

Relatia dintre Rabat si Washington s-a consolidat doar in ultimii ani. Pentru Statele Unite, Marocul este un partener cheie in lupta impotriva terorismului jihadist in intreaga regiune Maghreb-Saheliana. Nu degeaba, de luni trecuta si pana pe 18 a acestei luni, pe teritoriul marocanului au loc exercitii militare comune Leul African 2021.

Exercitiul maroco-american isi propune sa promoveze cooperarea si formarea comuna in lupta impotriva terorismului. Pe langa cele doua tari organizatoare, la manevre participa trupe din tari precum Regatul Unit, Italia sau Canada, dar nu exista prezenta spaniola.

Viza pentru marocanii care doresc sa intre in Ceuta

Tot in aceasta joi incarcata cu informatii privind criza deschisa cu Maroc, s-a stiut ca Spania studiaza sa includa Ceuta in teritoriul Schengen si sa solicite viza pentru a intra in orasul autonom de la toti cetatenii marocani.

Secretarul de stat pentru Uniunea Europeana al Ministerului Afacerilor Externe, Juan Gonzalez-Barba, a dat asigurari de la Ceuta ca Guvernul lui Pedro Sanchez lucreaza pentru ca „regimul special care a fost instituit pentru orasele autonome cand Spania a intrat in Schengen sa fie desfiintat” .

Acest lucru le permite cetatenilor marocani care locuiesc in provinciile Tetouan si Nador – la granita cu Ceuta si Melilla – sa acceseze cele doua orase autonome fara viza. O masura menita sa salveze, potrivit autoritatilor spaniole, viitorul orasului Ceuta dar care va avea un detriment comercial si turistic pentru economia acesteia.