Pact semnat in 2008, dar cu rezultate peste multi ani

Dupa indelungi dezbateri pe tema educatiei si dupa multe discutii contradictorii, liderii partidelor politice au semnat miercuri, 5 februarie, Pactul pentru Educatie si Cercetare.

Documentul, care ar trebui sa imbunatateasca starea invatamantului romanesc, are deja un background impresionant.

Daca in luna noiembrie a anului trecut toate partidele au fost impotriva semnarii lui, in februarie 2008, lucrurile s-au schimbat radical. Oare sa fie de vina alegerile ce bat la usa partidelor? Sau sa fie vorba doar de o trezire la realitate a politicienilor, dupa atatia ani in care invatamantul a luat-o vertiginos in jos?

In ciuda inadvertentelor aparute de la propunerea Pactului si pana la semnarea acestuia, liderii PD-L, PNL, PSD, PRM, PC, UDMR si minoritatilor, au semnat ieri, la Senat, Pactul pentru Educatie.

Singurul amendament ce a fost adus Pactului este cel propus de conservatori, de a se deschide un fond pentru cercetare. Astfel, in documentul actual se prevede alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educatie si de 1% din PIB pentru cercetare, in perioada 2008-2013.In rest nimic in plus, chiar daca partidele au avut un ragaz de sapte zile pentru a veni cu propuneri.

Ultima saptamana a fost un prilej bun pentru politicieni de a iesi in fata camerelor de filmat cu declaratii de toate felurile privind Pactul pentru Educatie.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a fost foarte intrigat de faptul ca are la dispozitie doar sapte zile pentru a veni cu imbunatatiri asupra documentului. Cu toate ca marti a declarat ca nu poate lua decizii “intr-o graba nejustificata”, se pare ca Geoana s-a “grabit” totusi la semnarea Pactului. Liderul PSD si-a incalcat pentru a doua ora cuvantul in momentul in care a semnat documentul, deoarece Geoana declara, acum o saptamana, ca nu va semna daca procentul alocat din PIB invatamantului nu va fi de 7%. Dupa cum am aratat procentul este de 6%.

Si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, se pare ca a uitat de nelinistile ce il framantau acum o saptamana. Adomnitei era de parere ca acest document ar putea sa fie un “motiv pentru intarzierea reformei in educatie”. Ieri, ministrul Educatiei, s-a aratat extrem de fericit ca si-a pus semnatura pe document deoarece acesta este modul prin care liberalii servesc invatamantul.

Se pare ca, in vederea semnarii pactului, liderul PD-L, Emil Boc, a fost nevoit sa deschida nitel cartea de istorie. Boc si-a amintit ca pana acum la sefia Ministerului Educatiei s-au perindat 12 ministri si au existat 28 de modificari ale Legii Invatamantului. Cam multicel, nu-i asa?Tot liderul PD-L a mentionat si faptul ca rezultatele acestui pact se vor vedea abia peste multi ani. Cu alte cuvinte, elevii, parintii si dascalii mai au de asteptat pana sa vada o imbunatatire a sistemului educational.

Marko Bela, liderul UDMR, a declarat ca semnarea Pactului pentru Educatie reprezinta un pas inainte spre o alta viziune a clasei politice. Nu e oare in contradictie cu ceea ce a declarat Marko Bela saptamana trecuta? Atunci, liderul UDMR a refuzat sa semneze pactul deoarece acesta “nu este un document ce ar trebui semnat in plin an electoral”.

Si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a venit sa semneze Pactul pentru Educatie, chiar daca a anuntat ca nu va fi prezent intrucat “este de-a dreptul ridicol ca un personaj ca Traian Basescu, care in repetate randuri a facut dovada ca este complet lipsit de educatie, sa invite partidele politice parlamentare sa dezbata tocmai un Pact National pentru Educatie!”.

Cert este ca Pactul pentru Educatie nu are in vedere marirea salariilor profesorilor, ori marirea alocatiilor acordate elevilor, nici macar o eventuala solutie pentru abandonul scolar ridicat.

Pe langa alocarea unor fonduri pentru educatie si cercetare, care trebuie sa ajute la modernizarea scolilor, documentul prevede ca scoala sa fie obligatorie timp de 10 ani. De asemenea, se garanteaza accesul gratuit la educatie, pana la absolvirea liceului. Din pacate, nimic nou la aceste puncte.

Pactul promite “familiilor, elevilor si profesorilor ca regulile sistemului de educatie nu se vor schimba de la an la an si ca acesta va fi finantat constant, in functie de obiective clare”. Daca regulile jocului nu se vor schimba, atunci probabil ca exista riscul ca invatamantul sa lucreze in continuare dupa regulile actuale, care cam lasa de dorit.In fiecare zi asistam la scandaluri provocate de nepotrivirile din sistemul de invatamant si de hotararile luate peste noapte de Cristian Adomnitei.

Un alt punct prevazut in document il reprezinta programa scolara. Conform actului oficial programa trebuie sa fie adaptata la cerintele pietei fortei de munca, cat si fiecarei comunitati in parte.

De asemenea, pactul face referire si la copiii ce provin din randul minoritatilor nationale. Acestia vor primi tot sprijinul necesar pentru a invata limba romana.

Pentru ca toata lumea sa fie linistita si sigura ca regulile de joc vor fi respectate, pactul prevede si infiintarea unei comisii ce va monitoriza activitatea si va elabora in fiecare an un raport privind realizarea obiectivelor propuse.