O noua runda de negocieri la Dacia Renault, esuata

In a cincea zi de la declansarea grevei la Mioveni, de catre sindicalistii de la Dacia, acestia au primit o noua oferta din partea patronatului.

Nici vineri, 28 martie, liderii sindicali nu au fost multumiti.

“Oferta de astazi e oferta de ieri si de alaltaieri. In continut nu se schimba nimic, se schimba doar forma in care este ea prezentata si doar atat. Noi vrem 550 de lei, iar administratia ne ofera mult mai putin. In aceste conditii, greva generala continua”, a declarat Nicolae Pavelescu, liderul sindicatului de la Dacia.

Trebuie reamintit ca sindicalistii au intrat in greva pe termen nelimitat, luni, 24 martie, dupa ce dorinta sindicalistilor de crestere a salariului cu un procent de aproape 70% a fost refuzata de catre administratia Automobile Dacia SA.

Protestatarii doresc marirea salariilor cu 550 de lei, in doua transe: una de 350 de lei incepand cu 1 ianuarie 2008, si una de 200 de lei incepand cu 1 iunie 2008.De asemenea, grevistii doresc marirea primelor de sarbatori si a primelor de vacanta cu pana la 50% din salariul brut.

O revendicare mai putin obisnuita o reprezinta cererea sindicatului de participare la profit cu o cota de 5-10% din castigul net al societatii.Cu alte cuvinte, muncitorii doresc sa primeasca un procent de pana la 10% din profitul companiei, in conditiile in care numai asociatii firmei pot formula o asemenea cerere. Asociatii pot avea asemenea cereri intrucat ei sunt cei care contribuie la inceputul demararii afacerii cu o suma de bani, din care, mai tarziu, vor scoate profit.

In acest context, administratia Dacia Renault a oferit, in cea mai recenta runda de negocieri cu liderii sindicali, o crestere salariala de 16,7% a salariului mediu brut, si o alternativa a lucrului in tura continua, respectiv construirea unei a patra echipe care sa lucreze 12 ore sambata si 12 ore duminica. Pentru a putea forma o a patra echipa de lucru, administratia a anuntat ca are in vedere angajarea de personal.

“Administratia a facut astazi (joi, 27 martie, n.r.) o oferta in legatura cu un punct pe care l-am discutat in cadrul negocierilor contractului colectiv de munca. Este vorba despre lucrul in patru echipe, care a fost in versiunea initiala respins de sindicate. Am informat salariatii asupra constituirii unei echipe noi, care sa lucreze sambata si duminica, cate 12 ore”, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul de comunicare al Automobile Dacia, Liviu Ion.

Trebuie mentionat si faptul ca investitorii de la Uzina Mioveni inca nu si-au recuperat toti banii bagati in afacere si in modernizarea conditiilor de lucru, iar de pe urma grevei declansate luni, au pierderi de pana la 10 milioane de euro, pentru fiecare zi in care nu se lucreaza.

De asemenea, administratia Dacia Renault a inaintat o cerere la Tribunalul din Arges prin care solicita cercetarea legalitatii grevei declansate. Hotararea Tribunalului Arges a fost amanata pentru saptamana viitoare, pe 2 aprilie.