Inca 12 muzee mai putin cunoscute din Paris

Continuam incursiunea in muzeele mai putin cunoscute din Paris. Aici, in capitala Frantei, toate campurile cunoasterii par sa fie reprezentate intr-unul din numeroasele muzee.

Muzeul Edith Piaf – Situat intr-un apartament din cartierul Menilmontant, este locul unde se poate urmari parcursul artistic al artistei si unde se pot vedea numeroase obiecte ce au apartinut acesteia. Peretii sunt acoperiti de vederi si scrisori personale si de dragoste ale artistei. Este deschis doar cu rezervare anticipata si intrarea este gratuita.

Palais de Tokyo – Reprezinta o vitrina de nivel mondial pentru arta contemporana. A fost construit pentru Expozitia Universala din 1937, intr-o veche fabrica abandonata. Tocmai aceasta structura il face sa para un santier al unei cladiri neterminate. Sa nu pierdeti partea dedicata Artei Contemporane Africane. Biletul costa in jur de 5 euro si partea cea mai frumoasa e ca atunci cand muzeele sunt deja inchise aici puteti face un tur nocturn caci e deschis de la 12:00 pana la 24:00!

Muzeul Cernuschi – Isi datoreaza numele unui important patriot italian, Enrico Cernuschi, care dupa ce a fost proscris  a cerut sa fie exilat in Franta. Acolo a studiat economia si a fondat Banque de Paris, care apoi a devenit Paribas. In cadrul muzeului sunt expuse obiecte aduse de acesta din vizita sa in Orient, in 1872. In acest moment, in Vila Cernuschi (situata langa Parcul Monceau) se poate admira o colectie de ceramica japoneza ‘’EDO’’  si pana pe 2 iulie cine ajunge are ocazia sa vada un atelier de ikebana. Colectia permanenta e gratis, iar biletele pentru colectiile temporare costa intre 3 si 9 euro.

Muzeul Armelor – Palatul Invalizilor e faimos pentru ca acolo se gasesc ramasitele lui Napoleon, dar poate nu multi stiu ca gazduieste si Muzeul Armelor cu un numar enorm de arme care au contribuit la istoria Frantei. Iubitorii de istorie pot gasi numeroase documente din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Si, daca nu ma insel, este unul dintre monumentele incluse in patrimoniul UNESCO. Costul biletului este de circa 8.50 euro.

Muzeul de publicitate – Publicitatea e locul unde se intalnesc si se incruciseaza tendintele artistice si curentele sociologice ale unei societati. A fost infiintat in 1978 si cuprinde 50000 de postere incepand din secolul XVIII pana in al doilea razboi mondial, 50000 din 1950 pana in zilele noastre, 20000 de video frantuzesti sau straine (din anii 30 pana azi), mai mult de 30000 de anunturi din ziare, spoturi radio, obiecte promotionale. Muzeul e dotat si cu o sala multimediala unde fiecare poate face o vizita virtuala a colectiilor din muzeu. Costul unui bilet e de circa 8 euro.

Muzeul Papusilor – si-a deschis portile in 1994 si are sapte sali cu 500 de papusi fabricate in Franta intre 1800 si 1920. Papusile sunt inconjurate de obiecte de epoca ce infatiseaza diverse situatii de joc. Fiecare sala face referire la o perioada din evolutia papusilor. A treia sala este dedicata lui Jumeau, cel mai important fabricant de papusi frantuzesti al secolului XIX. Costul biletului este de 7 euro.

Muzeul Art Nouveau – Din 1981 Pierre Cardin este proprietarului muzeului care ocupa mare parte din localul Maxime’s. Muzeul are 12 camere fiecare cu un stil particular, in care se pot vedea peste 500 de obiecte ce provin din toata lumea. Biletul costa in jur de 15 euro.

Muzeul Obiectelor Contrafacute – Aflat langa Trocadero, deschiderea sa a fost dorita de Consortiul productorilor francezi de obiecte de lux, care sa ilustreze istoria fraudelor in acest sector, cu origini inca din perioad romana. Se pot vedea copii de genti Louis Vuitton, ceasuri Cartier , vinuri diverse. Pretul biletului e de 4 euro si este deschis doar dupa amiaza, de la 14:00 la 17:30.

Muzeul Muzicii – Situat in inima parcului de la Villette, are circa 2000mq. si contine peste 1000 de instrumente si obiecte muzicale curioase cum ar fi chitara-broasca-testoasa, fluatul de cristal si multe altele. Vizita se face pe fond muzical si se articuleaza pe 2 trasee: unul cronologic si unul geografic pentru muzica extra-europeana. Costul biletului e de 8 euro.

Muzeul Vampirilor – Au ajuns vampirii si la Paris. Dupa mai bine de 35 de ani de studii, Jacques Sergent a decis sa deschida acest muzeu si sa imparta cu pasionatii de vampiri studiile sale. Mobilat in stilul vechilor puburi englezesti, muzeul dispune de o biblioteca si o arhiva cu cel putin 300 de filme disponibile. Ghidul muzeului este chiar Sergent, care timp de doua ore povesteste diverse intamplari de ieri si de azi cu vampiri. Muzeul este deschis doar de vineri pana duminica si doar cu rezervare. In aceleasi zile de la ora 8 seara se poate lua cina cu diverse jocuri de grup si subiecte de discutie. Biletul costa 6 euro.

Muzeul Marinei – Datorita maretiei si bogatiei colectiilor sale, Muzeul de marina din Paris este unul dintre cele mai mari muzee europene de acest fel, alaturi de cele din Greenwich, Barcelona si Amsterdam. Are si un rol important in studiul istoriei maritime. Biletul costa 7 euro.

Palais de la Decouverte (Muzeul Stiintei) – Se gaseste in partea de vest a Grand Palais si incearca sa faca accesibile tuturor stiinte ca fizica, matematica, chimia. Dispune de un Planetariu ce poate adaposti 300 de persoane pe care le poarta intr-o excursie in lumea astrilor datorita cupolei sale cu un diametru de 15 metri. Biletul costa 7 euro.