Australia isi redeschide partial granitele dupa aproape 20 de luni

Australia isi relaxeaza treptat masurile restrictive pentru a combate efectele pandemiei de coronavirus. Tara oceanica, care a aplicat una dintre cele mai stricte inchideri de frontiera din lume, a autorizat de luni intrarea si iesirea cetatenilor sai vaccinati si rezidentilor permanenti. Acest lucru va permite intoarcerea a mii de australieni aflati in strainatate.

In martie 2020, cand efectele Covid-19 au inceput sa se simta mai puternic in intreaga lume, Australia a interzis cetatenilor sai sa paraseasca teritoriul national. Aproape 20 de luni mai tarziu, autoritatile au decis sa se deschida treptat, incepand cu Sydney si Melbourne. Restul jurisdictiilor tarii, intre timp, trebuie sa astepte autorizatiile corespunzatoare.

Aceste doua orase, cele mai populate din Australia si care reunesc in jur de 40% din totalul de 25 de milioane de locuitori ai tarii, au atins pragul de 80% de vaccinare completa, luand ca referinta populatia tinta.

Melbourne a fost orasul care a petrecut cele mai multe zile in izolare stricta, ca urmare a diferitelor focare de coronavirus din Australia. Capitala Victoria si-a incheiat a sasea carantina joia trecuta, 21 octombrie, prin atingerea obiectivului de vaccinare de 70%.

Lunia anterioara, pe 17 a acelei luni, elevii de la scolile din Sydney, cel mai populat oras din Australia, au inceput intoarcerea esalonata la salile de clasa. Revenirea a fost permisa dupa vaccinarea impotriva coronavirusului, cu programul complet, a aproximativ 90% dintre cadrele didactice si personalul scolii.

Reuniuni emotionante

De la inceput, sute de cetateni australieni si rezidenti permanenti, precum si rudele lor apropiate, multi dintre ei incapabili sa intre in Australia in cele aproape 600 de zile cat a durat aceasta izolare de lume, au fost protagonistii scenelor emotionante de pe aeroportul din Sydney.

Pasagerii si cei dragi s-au imbratisat si s-au sarutat, au plans si au ras, au strigat cu euforie sa se imbratiseze din nou in mijlocul roiurilor de jurnalisti si fotografi, adapostiti de bannere pe care scria „Bine ai venit acasa” .

„Au fost multi oameni in avion care aveau o persoana draga pe moarte saptamana aceasta, asa ca a fost emotionant sa poata cobori din avion pentru a-i vedea imediat”, a spus Carly Boyd, care a sosit la Sydney din New York. catre reteaua publica ABC.

La randul sau, David Frisken, care nu si-a vazut logodnica de doi ani, a adus un buchet de flori pentru a-i astepta sosirea pe zborul care a adus-o din Coreea de Sud. “Fiecare zi a fost o lupta. Inteleg cat de oribil este pentru multi oameni care au trecut prin asta si cate relatii au fost rupte”, a spus Frisken pentru ABC.

Potrivit estimarilor initiale, aproximativ 1.500 de persoane se vor intoarce in Australia luni. In strainatate sunt inca mii de australieni cu intentia de a se intoarce, cu vreo douazeci de zboruri catre Sydney si Melbourne, din tari precum Regatul Unit si Statele Unite.

Desi au existat cateva exceptii pentru a putea pleca, redeschiderea le permite si australienilor si rezidentilor sa calatoreasca in afara tarii, prin Sydney si Melbourne, pentru prima data de cand a fost declarata pandemia.

Australia este deschisa

Premierul australian Scott Morrison a sarbatorit aceasta redeschidere, dupa o inchidere ermetica a tarii sale care i-a adus porecle precum „Fortress Australia” sau „Regatul pustnic”.

Australia este deschisa. Australienii calatoresc din nou”, a spus Morrison, care a participat la reuniunea G20 de la Roma si va participa la summitul climatic de la Glasgow.

Premierul a mai anuntat intr-un comunicat ca din 21 noiembrie vor incepe calatoriile catre si dinspre Singapore, fara carantina, pentru cei care sunt complet vaccinati.

Turismul trebuie sa astepte

Deoarece relaxarea nu este completa, Australia nu va primi inca strainii care vin in tara ca turisti sau studenti internationali. Cetatenii care au una sau nicio doza, intre timp, trebuie sa depaseasca in continuare carantinele obligatorii de sosire si sa solicite permise exceptionale de plecare.

„Am incredere ca granitele internationale vor ramane deschise si ca vom vedea, in viitor, sosirea unor grupuri de muncitori calificati, studenti si turisti in Australia”, a spus ministrul de interne, Karen Andrews, care a ironizat cu privire la unele dintre restrictiile de circulatie. intre regiuni.

In ciuda reluarii sosirilor internationale in cele doua orase principale, alte jurisdictii australiene sunt mai in urma in obiectivul vaccinarii si mentin in continuare restrictii de calatorie intre jurisdictiile care alcatuiesc tara.

Australia, care a depasit recent un focar de Covid-19 legat de varianta delta, a acumulat peste 171.500 de infectii si aproximativ 1.750 de decese de la inceputul pandemiei.