Adolescentii se ridica impotriva armelor in SUA

Tinerii se mobilizeaza in toata tara pentru a cere controlul armelor, iar Donald Trump este de acord sa interzica accesoriile pentru transformarea pustilor cu o singura lovitura in mitraliere.

„Cea mai proasta veste pe care au primit-o de cand parintii le-au spus sa munceasca vara”. Comentatorul conservator Dinesh D’Souza a salutat in acesti termeni refuzul membrilor Partidului Republican al Congresului din Florida de a dezbate in Parlament vanzarea si detinerea de arme semi-automate, cum ar fi AR-15 cu care Nikolas Cruz, 19 ani, a ucis 17 persoane la Institutul Marjorie Stoneman Douglas miercuri. Un institut care se afla, mai exact, in Florida.

Tinta ridicolului lui D’Souza sunt supravietuitorii masacrului: 3.000 de adolescenti care s-au uitat cum Cruz – care fusese expulzat din centru pentru comportament violent si avea antecedente de violenta – ii asasina cu AR-15-ul sau si apoi mergea pentru a lua un sifon. Sunt oameni ca Anthony Borges, 15 ani, care se recupereaza intr-un spital din Florida cu cinci gloante: trei in picioare, unul in spate si unul in sold.

Ceea ce nu este atat de clar este ca nici ridicolul lui D’Souza, nici blocada Congresului din Florida nu vor opri ceea ce devine o miscare spontana cu aceasta strategie. Si, pe deasupra, intr-un an electoral in care Partidul Republican, care in principiu a avut totul in favoarea sa pentru a-si reinnoi majoritatea in Congresul SUA, se confrunta cu un anumit pericol de catastrofa electorala. Pentru ca, pentru prima data in decenii, exista un segment al populatiei americane care pare unificat pentru a cere controlul asupra vanzarii fara discernamant de arme de foc: Generatia Z, adica cei nascuti intre , aproximativ, 1997 si 2007.

Nu este un grup activ din punct de vedere politic. De fapt, multi dintre membrii sai nici macar nu pot vota: sunt adolescentii, care par satui de faptul ca batranii lor le explica ca nu au dreptul sa se planga atunci cand cineva impusca la intrarea scolii si un glont ratacit ii lasa pe viata in scaun cu rotile sau pur si simplu pleaca. direct in institut sa-i omoare, asa cum a facut Cruz. Acei adolescenti, elevi de liceu din toata SUA, au iesit ieri, miercuri, in strada pentru a-si exprima respingerea fata de vanzarea gratuita a armelor. Dar data cheie este 24 martie, cand este convocata o demonstratie masiva la Washington, care are sprijinul unor celebritati din primul rand, inclusiv regizorul de film Steven Spielberg, actorul George Clooney si starul TV Oprah Winfrey, care au anuntat ca vor dona 500.000 de dolari (400.000 de dolari) fiecare. Este Marsul pentru vietile noastre, organizat tocmai de supravietuitorii Institutului Marjorie Stoneman Douglas.

Marsul pentru vietile noastre a fost deja legat pe retelele de socializare de finantatorul democrat George Soros -fiara neagra a adeptilor lui Trump si, de asemenea, a lui Vladimir Putin-, si acuzat ca i-a dat pe actori profesionisti drept supravietuitori ai masacrului de miercuri. Chiar si asa, adolescentii au reusit deja ca, pentru prima data in 24 de ani, Guvernul SUA sa fi luat o masura de control, fie si minim, a armelor care circula pe strazi. A fost marti, cand Donald Trump a interzis prin decret „toate dispozitivele care transforma armele legale in mitraliere”.

Iruperea acestei miscari spontane in panorama politica ar putea schimba relatiile de forte in prima putere mondiala. Viata publica americana este controlata de „baby boomers”, generatia care s-a nascut intre 1945 si 1960 si careia ii apartin Donald Trump, Hilary Clinton, Bernie Sanders si, in functie de momentul in care se stabileste, sfarsitul acelei cohorte, Barack Obama. Urmatoarele doua generatii – „Generatia X” si „Millennials” – nu au nicio greutate in viata publica, in ciuda faptului ca reprezinta jumatate din populatie . Si acelasi lucru trebuia sa se intample si cu Generatia Z. Pana cand Nikolas Cruz a venit si a inceput sa ucida oameni.8. Si poate chiar si alegerile prezidentiale din 2020. Pentru ca miscarea a inceput in Florida, unul dintre statele decisive in politica SUA. Tara cu un presedinte adolescent in varsta de 72 de ani are acum viata politica dependenta de adolescenti adevarati.