Talibanii impiedica lucratoarele umanitare sa isi desfasoare activitatea in Afganistan

Organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a denuntat ca talibanii impiedica majoritatea femeilor sa-si desfasoare activitatea de lucratori umanitari in Afganistan, situatie care agraveaza tot mai mult criza din tara.

Khadija Amin, prezentatoarea de televiziune afgana care s-a refugiat in Spania: „La Kabul m-ar ucide, nu pot sa tac in fata crimelor talibanilor”.

„Restrictiile severe impuse de talibani lucratorilor umanitari impiedica ca ajutorul necesar sa salveze vieti sa ajunga afganilor, in special femeilor, fetelor si gospodariilor conduse de femei”, a declarat codirectorul interimar pentru drepturile omului, intr-o declaratie.

Potrivit organizatiei, Oficiul Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a intocmit o harta pentru coordonarea ajutorului intre agentiile umanitare si talibani, acestia din urma indicand doar trei provincii din cele 34 care alcatuiesc Afganistanul in care au permis lucratorii lor sa-si desfasoare munca fara conditii. „In mai mult de jumatate din tara, lucratorii umanitari se confrunta cu restrictii severe, cum ar fi cerinta ca un membru al familiei de sex masculin sa le insoteasca in timp ce isi desfasoara munca, ceea ce le face dificil sau imposibil sa isi desfasoare munca in mod eficient.”

Este cazul Deeba Farhamand, fondatoare si director executiv al unui ONG local care ofera asistenta copiilor orfani si vaduvelor si care, dupa cum a dezvaluit pentru Efe, dupa restrictiile talibane, nu isi mai poate desfasura activitatea ca inainte si trebuie sa fie insotit de un barbat.

La randul sau, Jawad Sargar, membru al Comitetului de informare si cultura al guvernului taliban, a asigurat Efe ca nu a fost emisa oficial nicio declaratie cu privire la interzicerea organizatiilor de femei sau a lucratorilor umanitari.

HRW considera ca aceasta interdictie aduce un prejudiciu suplimentar femeilor afgane care sufera zilnic de consecintele crizei afgane, in special vaduvelor, fetelor si femeilor cu dizabilitati.

De fapt, „femeile cu dizabilitati, fie ca sunt casatorite sau singure, sunt adesea vazute ca o povara pentru familiile lor si prezinta un risc crescut de violenta atat in ​​interiorul, cat si in afara casei”, spune organizatia.

Acesta este motivul pentru care lucratoarele umanitare „joaca un rol important in atingerea si evaluarea nevoilor femeilor si fetelor” si gospodariilor conduse de femei, in special intr-o tara in care societatea „este atat de profund segregata in functie de gen”.

Organizatia explica ca talibanii au restrictionat si tipurile de munca pe care le pot face: „In 11 provincii, lucratoarele umanitare pot lucra doar in programe de sanatate si educatie”, separandu-le de alte sarcini precum distributia de alimente, apa, igiena. si asistenta zilnica.

De asemenea, li s-a interzis sa protejeze si sa ajute „oameni, in principal femei si fete, care se pot confrunta cu violenta de gen”, o sarcina care, fara lucratoare, „este practic imposibila”.

De cand au preluat controlul asupra Afganistanului pe 15 august, talibanii „au demontat in mod sistematic sistemele stabilite ale tarii pentru a preveni si a raspunde violentei bazate pe gen”.

HRW subliniaza, de asemenea, ca doar cinci provincii au raportat in scris regulile care trebuie urmate pentru lucratorii umanitari, astfel incat absenta unui ghid poate determina talibanii sa „i hartuiasca, sa impuna restrictii dincolo de cele convenite si sa impiedice femeile sa lucreze”.

Mahbooba Saraj, director executiv al unui ONG pentru femei, subliniaza pentru Efe ca „majoritatea activistilor sociali se confrunta cu violenta si majoritatea organizatiilor pentru drepturile omului nu isi pot continua munca” in acest fel.

Afganistanul se confrunta cu o criza umanitara din cauza pierderii pe scara larga a veniturilor, a penuriei de numerar, a cresterii preturilor si a suspendarii fondurilor pentru ajutor care constituia cel putin 75% din bugetul guvernului afgan demis.

In septembrie anul trecut, directorul executiv al Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a avertizat ca cel putin un milion de copii „vor suferi de malnutritie acuta severa in acest an si ar putea muri fara tratament”, iar Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare ONU (UNDP) a a adaugat ca pana la jumatatea anului 2022, 97% dintre afgani ar putea fi sub pragul saraciei.

„Politicile misogine ale talibanilor blocheaza ajutorul celor care au cea mai mare nevoie de el, ar trebui sa permita imediat tuturor lucratorilor umanitari, femei si barbati, sa isi desfasoare pe deplin munca, altfel vor pune mai multi oameni in pericol”.