Trump, singurul presedinte din istoria Statelor Unite supus la doua „impeachments”

Presedintele Camerei Reprezentantilor a avertizat: daca vicepresedintele Mike Pence nu ar promova cel de-al 25-lea amendament de demitere a lui Donald Trump, democratii ar lansa o a doua depunere impotriva lui.

Zis si facut. Congresmenii Camerei Inferioare s-au intrunit miercuri, la ora 9 dimineata, la o saptamana dupa atacul mortal asupra Capitoliului de la Washington si la doar o saptamana inainte de investirea lui Joe Biden si Kamala Harris pentru a aproba „articolul de demitere” impotriva republicanului pentru „incitarea la insurectie”.

Votul a continuat cu sprijinul a 10 republicani care, impreuna cu democratii, au adaugat o mare majoritate de 232 de voturi pentru si 197 impotriva supunerii lui Trump la demitere pentru a doua oara. Inca presedintele a devenit astfel primul din istoria SUA care se confrunta cu doua procese politice in timpul mandatului sau. Din cele patru demiteri in total, jumatate au fost pentru magnat si in doar un an.

Democratii au lansat, gratie neobisnuitului acord bipartizan, al doilea „impeachment” impotriva lui Trump cu scopul absolut de a obtine, in timp record si cu cateva zile inainte de incheierea mandatului sau, condamnarea presedintelui pentru a-l impiedica sa poata a candida din nou la o functie publica sau a candida la alegerile prezidentiale.

Nancy Pelosi a aparat pozitia democrata facand eforturi pentru un al doilea proces de demitere, deoarece Trump reprezinta „un pericol clar si prezent” pentru natiune si ca „trebuie sa plece”. Presedintele Camerei Reprezentantilor a criticat ca atacatorii Congresului, sustinatorii lui Trump, „nu erau patrioti, dar teroristii si justitia trebuie sa prevaleze”.

Capitoliul blindat

Ca si cum ar fi o baza militara, mii de soldati au protejat fiecare colt al emblematicei cladiri federale, atat in ​​interiorul, cat si in afara sediului legislativ. Escortati de o ampla desfasurare a Garzii Nationale, legiuitorii si-au facut intrarea cu masuri de securitate mai mari decat de obicei.

O procedura fata de care unii republicani au fost foarte critici, sustinand ca le ameninta libertatea. „Aceste noi prevederi includ perchezitii suplimentare si ratacire ca infractori. Acum traim in America comunista a lui Pelosi!”, a scris pe Twitter congresista republicana din Arizona, Debbie Lesko. Publicarea sa a dezlantuit mii de reactii facand aluzie la aceeasi securitate la care trebuie expusi minorii in scoli din cauza lipsei de reglementare a armelor in mainile civililor, aparate de propriul sau partid.

Acei noi detectoare de metale i-au salutat pe membrii Casei cand au ajuns la Capitoliu. Sute de soldati Garzii Nationale au protejat si sediul legislativ al capitalei, chiar dormind pe podeaua cladirii federale pentru a garanta siguranta legislatorilor si a altor oficiali ai Congresului.

Adevarul este ca aceste masuri extreme de precautie au fost implementate de autoritatile politiei pentru a preveni reaparitia oricarei altercatii care pune in pericol sistemul de securitate si orice tentativa de atac violent asupra democratiei americane. La aceasta precautie fara precedent s-au adaugat restrictiile puternice din cauza izbucnirii pandemiei. Deja in interiorul Camerei, o distantare sociala marcata si folosirea obligatorie a mastilor.

Acest atac nu va fi uitat niciodata”, a amintit congresmanul din Pennsylvania Madeleine Dean. „Unitatea nu este o optiune, este o necesitate”, a spus Kevin McCarthy. Doi congresmeni republicani de la Washington si-au confirmat „da” la vot, sustinand, spre aplauzele democratilor, ca „nu exista nicio scuza pentru presedinte”. In total, zece republicani au votat pentru ea si 197 impotriva. Numarul trei al Partidului Republican in Congres si fiica uneia dintre cele mai importante personalitati politice ale formatiei, Liz Cheney, si-a anuntat votul pentru. Presiunea de la Casa Alba continua sa fie maxima, potrivit unor legislatori care sustin ca se simt intimidati si, potrivit unor surse apropiate, „se tem pentru viata lor si pentru viata familiilor lor”.

In cadrul discursurilor lor, congresmenii liberali au justificat implementarea mecanismului legal impotriva lui Trump, cu doar o saptamana inainte de incheierea mandatului sau, prin urgenta de a aplica legea prevazuta de Constitutia SUA si de a-l face pe presedintele in exercitiu sa plateasca consecintele gravului altercatiile Capitoliului.

Republicanii sunt impartiti

Asemenea vicepresedintelui Mike Pence, unii aliati ai lui Trump au profitat de discursul sau din Camera Inferioara pentru a-l apara in continuare impotriva oricaror pronostici, oferind un ultim gest de loialitate presedintelui rememorand realizarile mandatului sau. „Dublu standard democrat trebuie sa se opreasca”, a criticat in sesiune Jim Jordan, un congresman republican din Ohio.

Pasii urmatori

In urmatoarea faza a procesului judiciar, si deja in mainile celor 100 de membri ai Senatului (50 de democrati si 50 de republicani, plus votul de departajare al vicepresedintelui Kamala Harris), votul necesar a doua treimi din Camera Superioara pare aproape Imposibil de realizat, desi nu este cea mai dorita posibilitate a rivalilor sai: ca Donald Trump nu va mai putea candida la o functie publica.

Considerati un „atac violent impotriva democratiei americane” si un „atac terorist intern” mortal fara precedent asupra sediului legislativ, democratii au criticat dur iresponsabilitatea magnatului de a-si incuraja sustinatorii si de a-i incita la violenta in atacul precedent. Democrata Alexandra Ocasio-Cortez este una dintre ele, dupa ce a marturisit ca a crezut ca „o sa moara” in asaltul de la Capitoliu.

Capitala, care incepe sa se apere pe uscat si pe aer, este in alerta maxima din cauza amenintarilor cu noi atacuri de violenta extrema in toata tara, in cadrul investirii noii Administratii din 20 ianuarie. Procurorul insarcinat cu ancheta insurectiei de la Capitoliul din Washington anticipeaza ca vor exista „surprize” cu acuzatiile cu care se confrunta o suta de persoane pentru „evenimentele atroce”. Primele investigatii includ spargeri, furtul de corespondenta si dispozitive digitale si atacuri asupra oficialitatilor locale si federale din interiorul si din afara Capitoliului.