Rusia riposteaza dupa sanctiuni

Kremlinul a decis sa raspunda cu forta sanctiunilor impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana si a interzis o mare parte din importurile sale de alimente, precum si pe cele din alte tari care s-au alaturat masurilor punitive impotriva Rusiei. De parca acest lucru nu ar fi fost suficient, Moscova a avertizat ca poate extinde sfera represaliilor sale si poate interzice zborurile care traverseaza teritoriul Rusiei si introduce „masuri defensive” in industria auto, aeronautica, constructii navale si alte industrii.

Produsele interzise din UE, SUA, Australia, Canada, Japonia si Norvegia, conform rezolutiei guvernamentale semnate joi de premierul Dmitri Medvedev, includ: carne de vita si porc; carne si subproduse de pasare; peste si diverse tipuri de crustacee; lapte si produse lactate; legume si tuberculi; fructe si nuci de toate felurile; carnati si produse similare din carne, subproduse din carne sau sange, precum si produse alimentare preparate cu acestia si produse prelucrate, inclusiv branzeturi.

In plus, Rusia a interzis, ca raspuns la sanctiunile introduse impotriva companiei aeriene Dobroliot, care acoperea o ruta low cost catre Crimeea, zborurile de tranzit a patru linii ucrainene care includeau destinatii precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.

„Toate aceste masuri sunt exclusiv masuri de raspuns. Nu am vrut ca evenimentele sa se desfasoare in acest fel. Sper sincer ca pragmatismul economic va depasi consideratiile politice proaste si partenerii nostri vor incepe sa gandeasca [inainte de a actiona] si sa nu ameninte sau sa limiteze Rusia”, a spus Medvedev, adaugand ca colaborarea economica “poate fi restabilita in volumul sau anterior”. „Este ceea ce ne-am dorit”, a spus el.

Premierul, care a marturisit ca „pana in ultima clipa” Rusia si-a pastrat speranta – zadarnica, dupa cum se vede – ca Occidentul va intelege „ca sanctiunile duc intr-o fundatura”, a recunoscut ca „nu este nimic bun” in ei. „Nu a fost o decizie usoara de luat, dar a trebuit sa o facem”, a spus el, adaugand ca este convins ca vor putea „sa profite de aceasta situatie” si sa o transforme intr-un lucru pozitiv pentru tara.

Rezolutia nu precizeaza daca aceste interdictii vor fi aplicate strict tuturor tarilor enumerate sau daca vor fi selective.

Lobby-ul agricol rus este multumit de masurile de razbunare luate pentru ca vede, in noua situatie creata, o oportunitate de aur de a se dezvolta fara obstacole si, de asemenea, de a obtine un nou sprijin guvernamental pentru industria sa.

Desi documentul aprobat nu precizeaza daca interdictiile vor fi aplicate strict tuturor tarilor enumerate, sau daca vor fi selective, declaratiile ulterioare ale lui Medvedev, care a vorbit despre un veto „total” al produselor enumerate, sugereaza ca nu va exista exceptii. Ceea ce inseamna ca si Spania va simti lovitura; Intre timp, rusii, cel putin deocamdata, vor putea continua sa bea vin si tuica importate din Peninsula Iberica, acestea nefiind printre produsele afectate. Alte alimente al caror import nu a fost interzis sunt cerealele, cafeaua, uleiul si zaharurile.

Medvedev l-a dezavuat efectiv si pe ministrul de externe Serghei Lavrov, care, comentand publicatia din ziarul Vedomosti despre posibila interdictie de a zbura deasupra spatiului aerian rusesc folosit de companiile aeriene straine pentru rutele lor catre Asia, a descris informatia drept un simplu zvon si a adaugat ca nu este. in favoarea crearii de probleme pasagerilor, „cetatenilor de rand care nu au nimic de-a face cu ceea ce fac cei care au inceput acel razboi in Ucraina . Dar premierul a recunoscut ca astfel de masuri de razbunare ar putea fi introduse.

„Printre masurile de raspuns pe care guvernul rus le studiaza se numara interzicerea utilizarii spatiului aerian al tarii noastre pentru zboruri de tranzit ale companiilor aeriene europene si americane catre regiunile est-asiatice, adica catre regiunea asiatica – Pacific”, a spus Medvedev The Rusii analizeaza, de asemenea, posibilitatea de a modifica asa-numitele puncte de intrare si iesire din spatiul aerian rusesc atat pentru zboruri regulate, cat si pentru zboruri charter. Aceste masuri, daca vor fi introduse, vor creste preturile biletelor si vor insemna pierderi de mai multe milioane de dolari pentru companiile aeriene straine.

Escaladarea masurilor de raspuns va depinde de reactia Occidentului. Daca se decide sa se impuna noi sanctiuni, asa cum doreste Washingtonul, Rusia va introduce restrictiile la care s-a referit Medvedev.