Legatura reala dintre petrecutul timpului pe telefon si sanatatea mintala: modul in care dispozitivul tau te afecteaza

Odata cu introducerea telefoanelor mobile, computerelor, televizoarelor si a multor dispozitive electronice suplimentare, din pacate, creste timpul de ecranare! Indiferent daca este un adult sau un copil, dependenta noastra de astfel de dispozitive creste cu fiecare an care trece. Prin urmare, nu este prea mult sa spunem ca cea mai mare parte a timpului nostru obisnuit pe ecran se extinde la cateva ore pe zi.

Dar, desi majoritatea dintre noi considera ca astfel de gadgeturi sunt un plus esential pentru viata noastra, este din ce in ce mai greu sa contestam legaturile dintre timpul de ecranare si o scadere a sanatatii mintale.

Desenul si puterea ecranului

Cu fiecare informatie pe care ti-o poti imagina disponibila din confortul ecranului tau, tentatia unor astfel de dispozitive electronice este destul de clara. Niciodata nu am avut cu totii atat de multe informatii in secolul XXI. Tot continutul, continutul media si divertismentul pe care il dorim sunt disponibile imediat de pe un singur ecran!

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, acest lucru a insemnat ca abilitatea noastra de a crea propriile noastre distractii s-a redus dramatic. Inteles, niciunul dintre noi nu trebuie sa se plictiseasca din nou de cererea online care sa satisfaca toate capriciile noastre.

Dar, odata cu aceasta pierdere a creativitatii, a singuratatii si a rabdarii apar mai multe aspecte negative. In special, multi dintre noi ne gasim acum incapabili sa ne detasam de ecranele noastre pe tot parcursul zilei – chiar simtind simptome de sevraj atunci cand facem acest lucru.

Ca urmare, dependenta noastra de pe ecran a inceput sa patrunda in bunastarea noastra mentala. Cum creste impactul timpului de ecranare asupra sanatatii noastre mentale

Pur si simplu, cresterea timpului de ecranare afecteaza nevoile noastre umane de baza. Acesta este un fapt la care se refera multi dintre un psiholog de varf, care a asistat direct la caderi. Corpul uman este o masina care, pentru a continua sa faca bine, trebuie sa ramana bine unsa.

Interactiunea sociala cu ceilalti in timp real

Cu toate acestea, atunci cand oricare dintre aceste nevoi se dezechilibreaza, timpul de ecranare incepe sa interfereze cu bunastarea. Cel mai frecvent vinovat aici este supra-stimularea.

Aceasta inseamna mai degraba decat sa dormim, ramanem treaz mai tarziu urmarind inca un episod sau verificand cel mai recent videoclip YouTube.

In loc sa obtinem remedierea zilnica recomandata pentru exercitii fizice, ne asezam in fata ecranelor. Sau suntem intinsi pe paturile noastre, sedentari pentru o mare parte a zilei.

Gustarile au inlocuit alimentele sanatoase, astfel incat sa putem manca in fata ecranelor noastre. Sau mancam mai multe alimente convenabile, asa ca petrecem mai putin timp pregatindu-ne din acelasi motiv.

Dar poate ca una dintre cele mai problematice probleme legate de sanatatea mintala este ca nu interactionam cu altii.

Pentru toate comunicarile electronice si aprecierile facute online, noi oamenii suntem creaturi sociale si dorim un nivel de socializare in timp real. Acesta este doar ceva ce un ecran nu poate inlocui.

Realitatea este ca traim intr-o lume in care multi dintre noi trebuie sa acceseze ecranele ca parte a vietii noastre de zi cu zi. Mai mult, cu pandemii precum recentul COVID, pentru multi ecranul a devenit linia de salvare a acestora.

Unii oameni considera ca acum se bazeaza exclusiv pe ecrane pentru lucru, in timp ce altii considera ca ecranele sunt singurul lor mijloc de comunicare cu lumea exterioara.

Din pacate, este corect sa spunem ca multi dintre noi, uneori, gasim viata in spatele ecranelor putin mai sigura. Acest lucru este valabil mai ales pentru copii in timpul vacantelor scolare si pentru adulti seara.

Prin urmare, daca vrem sa ne asiguram ca mai mult timp pe ecran nu va afecta in continuare starea noastra de sanatate mintala, trebuie sa gaseasca o modalitate de a trai cot la cot.

Crearea unui echilibru bun intre timpul de ecranare si starea de sanatate mintala pozitiva

Cheia aici este sa gasim acest echilibru. Poate vorbit atat de repede, dar mai greu de actionat, perseverenta aici este vitala. Aceasta inseamna cautarea unei solutii pentru a crea un scenariu mai sanatos pe termen lung.

Fara indoiala, ecranele creeaza dependenta si, ca oameni, cu totii avem tendinte de dependenta. Cu toate acestea, ca orice dependenta, ele pot fi depasite. Desi ideea nu este sa le eliminati complet aici, puteti construi un echilibru sanatos:

Recunoaste-ti dependenta de ecran. Fii sincer cu tine in legatura cu timpul in care folosesti un ecran. Urmariti cat de des mana ajunge la dispozitivul dvs. pe parcursul zilei. Inregistrati timpul petrecut pe aplicatiile dvs. preferate.

Luati un minut pentru a va reevalua starea generala de sanatate si bunastarea. Esti obosit toata ziua? Sanatatea ta sufera? Te gasesti din ce in ce mai retras de la cei din jur?

Angajeaza-te sa faci o schimbare. De exemplu, daca te trezesti obosit in fiecare zi dupa ce petreci ore intregi vizionand clipuri pe telefon toata noaptea, opreste dispozitivele inainte de a te culca.

Incercati sa gasiti o alta forma de activitate pentru a sta langa ecran. Deci, in loc sa cititi pe dispozitiv, ridicati o carte fizica in locul ei. Cand sunteti tentati sa parcurgeti fluxurile media, iesiti si faceti o plimbare. La cina, parasiti ecranul si stati in jurul mesei pentru a manca.