Ti-ai dori un robo-iubit?

In cațiva ani de zile vor deveni o certitudine și nu puține sunt vocile care susțin ca roboții umanoizi pot sa joace și rolul unui partener de viața veșnic indragostit, ințelegator, amabil, tandru, atragator, potent, harnic și respectuos. Ați alege sa traiți cu un astfel de robot?

Unii cercetatori, experți in domeniul inteligenței artificiale, susțin ca, intr-un viitor apropiat, se vor putea cumpara de la magazin roboți umanoizi care sa fie folosiți ca parteneri (David Levy, autorul carții „Love and Sex with Robots”).  Mai mult, in cateva zeci de ani, tehnologia va fi atat de bine pusa la punct incat roboții și oamenii se vor putea indragosti unii de ceilalți și vor putea trai impreuna. Scriitorii de ficțiune au abordat și alte situații ca in cazul carții „His Robot Girlfriend” semnalata noua de tanarul A. M. și despre care spune ca abordeaza „o perspectiva interesanta”.

Cum de s-a ajuns la punerea acestor probleme? Pe cine mai mira? Pare ca e vorba de chestiuni tot atat de noi, pe cat sunt de vechi. In esența e vorba de sentimentele pe care unele ființe umane le au pentru anumite creații artistice sau de alta natura.

Pygmalion si Galateea sau softul Eliza

In timpuri stravechi, dupa ce a sculptat in fildeș trupul unei femei, artistul Pygmalion s-a indragostit de propria opera pe care a numit-o Galateea. Rugile sculptorului catre Venus au determinat-o pe zeița frumuseții și a dragostei, sa dea viața chipului cioplit.

Spre sfarșitul anilor ’60, profesorii și cercetatorii americani au remarcat ca studenții devenisera neobișnuit de atrași de programul de computer numit Eliza. Softul fusese creat pentru a pune intrebari și se comporta ca un psihoterapeut.

De la inceputuri și pana in prezent, roboții au parcurs un traseu tehnologic care parca a avut ca scop umanizarea mașinariilor inteligente. Mai intai au fost roboții din industrie care rezolvau anumite etape repetitive, de exemplu, montarea anumitor parți dintr-un automobil. Roboții au fost utilizați apoi la distribuirea scrisorilor, la insoțirea vizitatorilor prin muzee sau pentru a face curat prin casa.  Au fost la moda jucariile robot, de exemplu cainele Aibo sau dispozitivul digital Tamagotch, asemanator unui breloc. In lucrarea sa despre relațiile intime intre oameni și parteneri artificiali, David Levy presupune ca roboții vor avea aspectul unei ființe umane, vor indeplini anumite sarcini, iar personalitațile lor vor trezi interesul oamenilor. Toate acestea se vor imbunatați astfel incat mulți oameni se vor indragosti de aceste versiuni artificiale finale și chiar se vor casatori cu ele.

Dragoste intre roboti si oameni?

Psihologii au reușit sa afle cateva din motivele care determina oamenii sa se indragosteasca de alți oameni. De exemplu, similaritațile in ceea ce privește volumul de cunoștințe și trasaturile de personalitate, sau daca o persoana știe ca este placuta de o alta. Toate aceste „motive” pot fi programabile, adica se pot include intr-un soft care sa ruleze pe un computer.

Fondul problemei e un soft care se bucura de toate drepturile de autor insa atunci cand vine vorba de forma,  lucrurile se complica. Asta pentru ca se iau in considerare toate caracteristicile „frumoaselor” și „frumoșilor” timpului. Probabil ca celebritațile nu vor permite folosirea imaginii corpului lor decat dupa ce vor primi sume considerabile de bani. Prin urmare, e posibil sa apara și produse „contrafacute”, mai ieftine, pentru tot poporul. Intr-o alta ordine de idei, ce ar alege barbații intre o femeie reala, dureros de frumoasa, și ultimul model de automobil luxos? Totusi, pana unde poate merge relația intre roboți și oameni? Chestiunea ridica profunde probleme de etica sau de religie. Cert este ca unii autori vorbesc de ceva timp chiar de casatoria intre oameni și roboți, unire care ar putea avea loc candva in jurul anilor 2050.

Ti-ai dori un (o) robo-iubit(a)?

In urma cu ceva timp, britanicii au raspuns și la aceasta intrebare in cadrul unui chestionar pe tema rolului și influenței roboților in viața oamenilor. Printre altele, majoritatea persoanelor cu varsta cuprinsa intre 24 și 65 de ani au fost de acord sa fie tratate de un robo-dentist, iar rezultatele au fost la fel ca atunci cand li s-a cerut parerea despre un robot care sa faca ordine și curațenie prin casa. Revenind la chestiunea de fața, robo-parteneriatul, barbații au fost cei mai incantați – interesul pentru o robo-iubita crescand continuu de atunci pentru cei cu varsta peste 20 de ani – insa cel mai mare interes pentru un partener robot l-au aratat doamnele de peste 65 de ani!

La noi, chestiunea se discuta la un pahar de vorba sau dupa vizionarea unui film SF. Pentru a afla cateva opinii am lansat și in spațiul online o intrebare la care se poate raspunde doar cu da sau nu. Pana in acest moment, cei mai mulți au raspuns negativ, nu ar alege ca partener de viața un robot umanoid. Cu toate acestea, sunt persoane care s-au declarat de acord cu robo-parteneriatul.Cu ironie, sau nu, un domn spune: „Evident, dar sa fie barbat, sa ma inteleaga…”. Un altul, pune accent pe neprevazut și pune o condiție: „Daca nu iți plac surprizele…”.

„Robotul face tot ce dorești, in afara de sex care nu ma intereseaza” – spune un domn respectabil in timp ce incerca sa-și ascunda doua, trei zambete. O domnișoara s-a gandit imediat la un celebru personaj din filmul Star Trek și considera ca „avem tot felul de parteneri, animale, plante, avataruri. De ce nu și un amic hyper inteligent? Cred ca un Data ne poate schimba viața in bine, ne-ar putea corecta defectele naturale cu condiția sa fie programat in acest scop. Daca nu, devine o combinație letala. Ideea aceasta este legata mai direct de problema controlului fiindca va crea o noua piața pentru ceva mai complex decat un gadget …”. Un utilizator anonim raspunde prin­tr-o alta intrebare: „Oare nu suntem programați sa acționam mai tot timpul ca un robot?”

Etica – noua dimensiune

Pe zi ce trece, cercetarea ridica din ce in ce mai multe probleme de etica. Responsabilitatea actului de creație in știința pare sa fie tot atat de importanta ca și cercetarea in sine. Este o dimensiune care ne privește pe toți, oameni de rand sau experți hiper-calificați.