Incredibila librarie chineza care condenseaza istoria si literatura intr-o spirala uriasa

De obicei spunem: cartile deschid porti catre lumi fantastice si este total adevarat. Dar asemenea copertii unui volum, usa unei librarii te poate duce intr-un spatiu la fel de incredibil precum cel al noului sediu al lantului Zhongshuge din orasul chinez Shenzhen.

Compania, responsabila si de spatiile de vis din Chongqing, Dujiangyan si Beijing, care amintesc de fanteziile lui MC Escher, apeleaza din nou la firma de design X-Living pentru a se juca aici cu o scara in spirala sculpturala (de fapt, un raft urias) care domina spatiul si te invita sa intri intr-o spirala a istoriei si literaturii.

Inspirat din istoria orasului Shenzhen

Li Xiang, care il citeaza pe sculptorul Anish Kapoor printre principalele sale influente, este responsabil pentru acest design fantastic care se remarca prin crearea unei atmosfere aproape mistice, facand aluzie la emotii si spiritualitate dar fara a uita functia acesteia, care nu este alta decat cea de a expune si vanzarea cartilor.

In ultramodernul Shenzhen, un oras situat in sud-estul Chinei care leaga Hong Kong-ul de continent si pe care multi il considera „Silicon Valley” a tarii pentru ca este sediul companiilor tehnologice Huawei, ZTE, OnePlus sau Tencent, unele dintre cele mai avangardiste proiecte de arhitectura ale momentului, de la opera proiectata de Jean Nouvel pana la zgarie-norii futuristi ai studioului Zaha Hadid.

Desi desemnarea Zonei Economice Speciale care a permis ascensiunea sa fulgeratoare are doar 40 de ani, realizarile sale au plasat-o in centrul atentiei la nivel mondial. Aceste realizari, noteaza Li Xiang, „sunt rezultatul transpiratiei si muncii grele a nenumaratilor pionieri. Orasul a fost faurit de visatori.”

Librarie sau instalatie de arta?

Asa s-a nascut acest spatiu comercial, care se misca intre arta si utilitate, dar si intre pamant si cer, „de parca ar fi o prezenta dintr-o alta lume care genereaza o experienta de neliniste subtila si in acelasi timp de familiaritate, facand spatiul. o propunere care pune intrebari tacute spectatorilor” explica responsabilii.

O fatada mare de sticla inconjoara magazinul, rupand prima bariera dintre interior si exterior si extinzand vizual limitele spatiului.

Din exterior se distinge deja zona principala a magazinului, ocupata de o scara in spirala uriasa si artistica asezata orizontal care este atat o instalatie de arta, cat si o biblioteca colosala, dar si o cronologie.

Piesa, care strabate intregul spatiu central trasand un traseu curbat, contine totusi si alte semnificatii. Cu fata in fata, clientii pot vedea ceea ce arata ca un cadran de ceas.

Balustradele sub forma de ace rezulta in conceptul ca este o scara a istoriei care a fost construita de nenumarate ore. Departe de a fi static, designul imprima un ritm ametitor, dand senzatia ca povestea este impinsa in timp.

Astfel, intorcandu-se si rasucindu-se in spirala, scara onoreaza eforturile acelor pionieri care au facut orasul sa creasca.

Este, de asemenea, o piesa care invita la explorare, sa se piarda in titlurile care ii umplu rafturile si care isi gaseste replica intr-un tipar spatial care invita la o experienta intima de lectura.

In jurul acestuia, restul mobilierului este estompat cu contururi curbate care reprezinta un flux continuu, directionand traficul si oferind o senzatie de liniste si calm.

Scara catre cunoastere

Scara, care a fost folosita de atatea ori in istoria artei ca metafora a invataturii si intelepciunii (si, de asemenea, a spiritului care se ridica la urcare, pentru care serveste drept legatura intre pamantesc si ceresc) isi imprumuta simbolismul. in alte locatii de stabilire.

Este cazul spatiului dedicat intalnirilor si conferintelor din magazin, prezidat de o scara foarte inalta care duce cu gandul la un templu sacru al cunoasterii.

Usile suprapuse si podelele cu oglinda adauga bogatie si spatiu spatiilor, rezultand un sentiment de spiritualitate, in timp ce iluminatul creeaza o atmosfera calda si moale in toate mediile.

Inca asteapta surprizele ocazionale, cum ar fi mesele suspendate care ofera o nota suprarealista, invaluind vizitatorul in imagini si sentimente fantastice.

Vis intre carti

Libraria dispune si de o zona pentru copii in care predomina culorile vesele, de la portocaliu stralucitor la albastru si violet, creand un mediu armonios care include grafice precum o roata Ferris si un castel, intr-o sarbatoare a simturilor.

Potrivit creatorului sau, abordarea sa „neconventionala” a fuziunii formei si functiei si, in acest caz, a spatiului comercial si a artei, „sparge catusele atributelor monotone ale unui spatiu destinat sa functioneze, transmite valorile marca si aduce o noua si noua gena a locului experientei de cumparare a consumatorilor.”

Shenzhen Zhongshuge este astfel un loc de omagiu adus pionierilor orasului, dar si un „loc de vindecare” pentru a dobandi cunostinte si a cauta intelepciune. Si, fara indoiala, un loc pentru a petrece ore si ore intre versuri.