Riviera Maya, paradisul pe pamant

Vestigii arheologice, o sesiune de yoga la Tulum, excursii la cenote, snorkeling in insula Cozumel, cumparaturi in Playa del Carmen si un festival de jazz. Cea mai turistica zona a Mexicului este ideala pentru cei care cauta aventura sau relaxare.

Plimbarea pe Fifth Avenue la amurg si asezarea sa bei o michelada devin cele mai pline de satisfactii ale calatoriei. Fifth Avenue este strada principala din Playa del Carmen, sufletul boem al Rivierei Maya. Initial un sat de pescari -acum eminamente turistic-, acest oras cu nume de femeie a fost casa chitaristului Paco de Lucia in anii sai fericiti mexican. Muzica invadeaza strazile din Playa del Carmen in cele patru zile ale prestigiosului Festival de Jazz, unul dintre cele mai importante din Mexic. Acest concurs serveste drept scuza pentru a savura colturile acestui tinut frumos si cald. „Padrisima”, ce ar spune un mexican.

Paco de Lucia iubea soarele din Caraibe, dar unul dintre cele mai bune lucruri de facut in Riviera Maya, dincolo de a sta intins la soare pe una dintre plajele sale fabuloase, este sa intri in intunericul cenotelor. Cenotele sunt pesteri de calcar prin care curg rauri de apa dulce – si uneori si sarata – care se extind in toata regiunea, unde a fost descoperit in urma cu cativa ani cel mai lung rau subteran din lume, numit Sac Actun, cu 155 de kilometri. Se estimeaza ca in Peninsula Yucatan exista aproximativ 10.000 de pesteri cu apa, al caror subsol este format dintr-o platforma gigantica de calcar.

Unul dintre cele mai spectaculoase cenote este Rio Secreto, care este accesat in mijlocul junglei. Proprietarii acestui loc doresc sa pastreze situl cu toata frumusetea din lume. Asadar, inainte de a intra in aceasta pestera, turistul trebuie sa faca un dus pentru a indeparta eventualele urme de sapun din corp pentru a nu contamina „sanctuarul”. Mayasii venerau cenotele ca fiind locuri magico-religioase. In ele au facut jertfe zeitatii apei, Chaac, patronul ploii. Aceste caverne simbolizau fertilitatea, trecerea la o alta viata, la fericire.

Si de la dus la fericire. Coboram prin maruntaiele Rio Secreto, scufundati in apa, uimiti de formatiunile geologice neobisnuite sculptate de-a lungul sutelor de ani. In unele tronsoane nu atingi pamantul si trebuie sa inoti. Ghidul, convertit in mare preot, dezvaluie tainele unei pesteri in care cu greu gasim mai multa viata decat cea a pestelui orb.

In a doua zi in Riviera Maya lasam apa dulce in urma pentru a face scufundari in recifele insulei Cozumel, unde se afla a doua bariera de recif ca marime de pe planeta, leaganul scafandrilor din jumatatea lumii. Pentru a ajunge la Cozumel trebuie sa luati un feribot din Playa del Carmen care dureaza putin peste jumatate de ora. Odata ajuns pe insula, este indicat sa inchiriezi o barca cu ghid si sa petreci cel putin trei sau patru ore in excursie. Puteti face snorkeling sau scufundari si s-ar putea sa vedeti bureti giganti si chiar rechini. Iubitorii de scufundari considera acest loc unul dintre cele mai de dorit datorita limpezirii apelor sale si a vremii bune pe care o are mereu. Cozumel este prezentat si ca scena unei curse internationale de triatlon aglomerate.

Riviera Maya este sinonima cu turismul de plaja si de familie, si va permite sa va cufundati in civilizatia mayasa, a carei epoca de aur este intre anii 600 si 800. Se crede adesea ca mayasii au disparut cu secole in urma, dar adevarul este ca ei continua sa traiasca in aceasta regiune si se estimeaza ca exista un milion in intreaga tara, desi zona mayasa prin excelenta include statele Quintana Roo, Yucatan, Campeche, Tabasco si Chiapas. Astazi, mayasii continua sa lupte pentru a-si mentine radacinile si cultura, precum si satele lor recunoscute prin palapas, micile cladiri facute cu bete de lemn si frunze ale unui palmier numit guano. Poate cel mai atractiv punct de pe traseul mayas este Chichen Itza – in interiorul Peninsulei Yucatan – a carui piramida impunatoare este una dintre opririle obligatorii ale vizitei.

Parcuri tematice

Cealalta zona cea mai inedita a acestui pamant este linia de coasta care se intinde din Cancun si este strabatuta de un drum inconjurat de vegetatie de jungla. Cei care conduc pe acest drum vor intalni numeroase panouri publicitare care fac reclame la parcuri tematice, precum Xcaret (cel mai mare din Mexic) si Xel-ha, alcatuit dintr-o serie de lagune cu apa dulce. Este si zona marilor statiuni. Dar daca ceea ce iti doresti este sa scapi de turismul de amploare, trebuie sa te lasi pe plaja Tulum, unde sunt zeci de hoteluri tip boutique, stabilimente mici si intime, invaluite intre jungla si mare. Una dintre cele mai originale, datorita meniului si ofertei sale de sanatate, este Sanara. Dimineata puteti participa la un curs de yoga langa mare,

Ruinele mayase

O oprire obligatorie in acest punct sunt ruinele mayase din Tulum, o cetate pe marginea marii, poate cea mai bine vanduta carte postala a Rivierei. In timpul plimbarii prin aceasta zona arheologica, explicatiile ghizilor sunt o adevarata lectie de istorie si viata. Acesti experti in istoria locala sunt adesea personaje autentice amuzante si teatrale, dar riguroase in date, atunci cand vine vorba de a povesti epoca glorioasa in care Tulum a fost cetate si port comercial, in jurul anului 1.000. Nu este un sit arheologic la fel de complet precum Chichen Itza, dar este cel mai orbitor si mai fotografiat, deoarece este cocotat pe o stanca scaldata de ape turcoaz.

Seara ne intoarcem la Playa del Carmen, cu Fifth Avenue si sirul sau de restaurante care servesc fructe de mare proaspete, tacos si margaritas racoritoare. Este timpul sa ne intoarcem la festivalul de jazz, care are capacitate chiar in nisipul plajei, sa-l ascultam pe Gino Vanelli si sa punem tusa finala unei experiente unice.