6 poduri de neratat in lume: vertij, arhitectura impresionanta si privelisti grozave

De-a lungul anilor, podurile au incetat sa fie concepute doar pentru a facilita transportul sau a lega doua locuri si au devenit structuri arhitecturale demne de admirat pentru ingeniozitatea lor, indrazneala si peisajele in care se gasesc.

Sfidand legile gravitatiei, oferind privelisti incredibile si situate in locuri neobisnuite, aceste constructii atrag mii de turisti.

1. Podul Ruyi (China)

Situat in Taizhou, provincia Zhejiang din estul Chinei, este inconjurat de un mediu natural de munti, stanci, pesteri si un rau. Acest lucru face peisajul impresionant.

Are o lungime totala de 100 de metri si este construita la 140 de metri inaltime. Lucrarile au inceput in 2017 si au fost inaugurate in septembrie 2020, in plina pandemie.

Se estimeaza ca a primit deja peste 200.000 de vizitatori.

A fost proiectat de He Yunchang, care a fost implicat in proiectul principalului stadion al Jocurilor Olimpice de la Beijing in 2008 si este specializat in structuri de otel. Intre aleile ondulate se afla o parte construita din sticla.

Forma si numele sunt inspirate de un ruyi, un fel de talisman care a inceput sa fie folosit ca simbol de protectie in cultura chineza. Reprezinta noroc si putere.

2. Podul de Aur (Vietnam)

Turistii care viziteaza Muntii Ba Na din centrul Vietnamului se pot simti sustinuti de zei in timp ce trec peste „podul de aur”.

Constructia depaseste 1.400 de metri altitudine si are o lungime de 150 de metri.

Golden Bridge incearca sa-i faca pe turisti sa simta ca zeii ii tin in brate. Fotografie Shutterstock.

Este o poteca suspendata sustinuta de maini uriase deschise spre cer care par sa iasa din munte.

Desi au aspectul unei stanci acoperite cu muschi, ca si cum ar fi fost expuse in aer liber de secole, sunt fabricate din otel si fibra de sticla si simbolizeaza zeul muntelui.

Intr-un sondaj realizat de Daily Mail in 2021 al millenialilor, care au fost intrebati despre noile minuni ale lumii, Golden Brige a ocupat primul loc.

3. Podul Henderson Waves (Singapore)

La 36 de metri de sol, a devenit cel mai inalt pod pietonal din Singapore. Deschis in 2008, forma sa cilindrica si ondulata surprinde printre peisajul verde din sudul acelei tari.

Cei 274 de metri lungime ofera vederi panoramice ale orasului, portului si insulelor sudice, ceea ce il face un loc bun pentru observarea pasarilor.

Este deosebit de popular printre alergatori, cupluri, familii si fotografi. Pe masura ce soarele apune, vizitatorii stau pentru a admira spectacolul oferit de podul iluminat.

4. Podul suspendat Capilano (Canada)

Este principala atractie a parcului care poarta acelasi nume cu structura situata in North Vancouver, Canada.

A fost construita initial in 1889, ceea ce o face una dintre cele mai vechi lucrari suspendate din lume. Are 137 de metri lungime si 70 de metri de sol.

Podul suspendat Capilano este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din lume. Fotografie Shutterstock.

Aleea atarna deasupra raului Capilano si este inconjurata de pini inalti, oferind vederi panoramice uluitoare ale florei si faunei locale.

Potrivit site-ului web, milioane de oameni din intreaga lume au vizitat podul, inclusiv vedete rock, vedete de cinema si regale.

Turistii pot gasi si alte cladiri similare in parc. Ultimul care a deschis a fost Cliffwalk in 2011.

Exista, de asemenea, platforme pentru a te plimba de-a lungul stancilor si activitati deasupra copacilor, niciuna dintre care nu este potrivita pentru cei mai putin aventurosi.

5. Cel mai lung pod de sticla din lume (China)

Constructia pasarelei a durat mai bine de trei ani, iar bugetul sau a depasit 43 de milioane de dolari.

Este alcatuit din placi de sticla de 4,9 centimetri grosime, cu o transparenta aproape totala. Are 430 de metri lungime si 300 de metri inaltime. Acest lucru a determinat-o non-stop sa fie trecuta in Guinness Records.

Este deasupra celor Trei Chei Huangchuan  traversate de raul Lianjiang in Lianzhou, sudul Chinei. Poate gazdui mai mult de 2.000 de persoane in acelasi timp, distribuite pe patru platforme diferite, cu o capacitate de 500 de persoane.

Cei sase metri latime permit si vehiculele sa treaca si mai multe marci de masini sunt deja interesate de loc pentru a face publicitate modelelor. Gigantul asiatic are deja peste 2.000 de structuri de sticla in toata tara.

6. Gateshead Millennium Bridge (Anglia)

Este un pod basculant pentru pietoni si biciclete care uneste cele doua maluri ale raului Tyne din Newcastle, Anglia. Este cunoscut si sub denumirea de „puntea cu ochiul”, datorita formei si modului in care este ridicat, deoarece aminteste de clipirea unui ochi.

Pe 20 noiembrie 2000, a fost amplasat, dintr-o bucata, prin folosirea uneia dintre cele mai mari macarale plutitoare din lume. S-a deschis publicului pe 17 septembrie 2001 si a fost dedicat de regina Elisabeta a II-a pe 7 mai 2002.

Structura sa foloseste o inginerie de precizie pentru a se inclina inainte si inapoi pentru a lasa barcile sa treaca. Fiecare deschidere si inchidere dureaza patru minute si jumatate, iar o sirena avertizeaza ca manevra este pe cale sa inceapa.

Pentru a aduce un omagiu printului Philip care a murit la varsta de 99 de ani pe 9 aprilie, cladirea a ramas neluminata pentru o noapte. Astazi este un simbol al acelei zone a tarii.