Compatibilitatea in cuplu: cum gasim un partener compatibil

Atingerea unei vieti stabile si satisfacatoare in cuplu este un tel al aproape tuturor oamenilor. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa alegem mai intai o persoana potrivita pentru noi. Aceasta adecvare se poate baza pe factorul de “compatibilitate”. Relatiile de cuplu necesita mult mai mult decat dragoste si pasiune. Desi acestea sunt doua coloane fundamentale, ele nu sunt suficiente pentru o relatie durabila si satisfacatoare.

In lumea de astazi, este acceptat ca normal si de dorit sa traim ca un cuplu. Multi barbati si femei, in ciuda diferentelor dintre ei, cauta stabilitatea emotionala in cuplu. Cu toate acestea, nu toate relatiile functioneaza bine. De fapt, rata divorturilor creste de-a lungul anilor, motiv pentru care este necesar sa se detecteze si sa se depaseasca factorii care influenteaza bunastarea si durata legaturilor de iubire. De aceea, un element-cheie care trebuie luat in considerare este compatibilitatea. In opinia specialistilor, geneza problemelor unui cuplu incepe in momentul alegerii cu cine sa aiba intimitate, sa se casatoreasca, sa traiasca impreuna si sa aiba copii.

Relatiile pot fi foarte furtunoase daca baza de compatibilitate intre ambii parteneri este foarte diferita. Pasiunea ii uneste pe cei doi oameni, dar ei se cearta constant. Nu exista o armonie deoarece nu exista coduri si interese comune. Aceasta situatie de iubire / ura provoaca multa agitatie si stres, precum si nefericire. Cuplurile in aceasta stare nu stiu cum sa continue. Este faimosul “Nici cu tine, nici fara tine”.

Fiecare persoana are propria sa personalitate, temperamentul si modul sau de a fi. Un lucru important intr-o relatie de cuplu este ca cei doi membri acesteia sa fie cat mai compatibili, astfel incat coexistenta lor fie mai usoara.

Potrivit diferitelor scoli psihologice, exista diferite tipuri de personalitati. Iata cateva variabile posibile intre doua persoane:

Introvert vs. extrovertit
Singuratic vs. sociabil
Pasiv vs. activ
Teoretic vs. practic
Organizat vs. dezorganizat

Acestea ar fi, in linii mari, schemele de baza prin care personalitatile difera. Pe masura ce sunt opuse, s-ar putea crede ca se completeaza reciproc si pot avansa intr-o relatie solida. Dar, pentru a depasi astfel de abisuri, presupune ca cel putin pentru unul dintre membrii cuplului sa se supuna mereu dorintelor celuilalt. Chiar si asa, diferentele de personalitate in cele din urma distrug o relatie.

De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca, in ciuda efortului, exista personalitati incompatibile.

Din pacate, independent de iubirea pe care o au membrii unui cuplu, personalitatile incompatibile nu pot ramane impreuna timp indelungat fara conflicte serioase.

In ceea ce priveste solutiile, primul lucru care trebuie facut pentru a gasi un partener adecvat, adica compatibil, este sa va asumati responsabilitatea pentru alegerea facuta. Al doilea este sa va intrebati ce vreti si ce nu vreti sa atrageti sau sa alegeti. Cel de-al treilea pas este sa iesiti si sa intalniti oameni. Pasul patru, este de a evalua candidatii disponibili, iar al cincilea, alegeti.

Cum alegeti un partener compatibil

Criteriile de alegere ale unui partener reprezinta cheia unei decizii bune si aici va propunem sa acordati atentie celor patru criterii: valori, obiective, comunicare si relatii.

Valori: O relatie buna implica aproape intotdeauna alinierea valorilor in termeni de bani, religie, casatorie, copii sau ideologie politica. Diferentele notabile duc la dezamagire si la conflicte.

Obiective: Membrii relatiei de lunga durata au obiective comune. Desi lucreaza in diferite domenii, ele coincid in anumite puncte, ceea ce ii uneste si ii apropie in subiecte de conversatie si eforturi. Daca ambii vor copii, o casa si sa studieze, este diferit daca unul vrea si altul nu.

Stil de comunicare: Cand dragostea esueaza si exista probleme, cea mai buna linie de salvare este comunicarea, deoarece ne permite sa ne asezam, sa vorbim, sa analizam si sa ajungem la acorduri. Fara asta, relatia nu va avea nici un viiitor. Daca alegeti un partener necomunicativ sau care are tendinta de a intra in conflict, puteti suferi in mod inutil.

Relatii: O mare parte din ceea ce suntem si facem depinde de relatiile de familie si de prietenie pe care le avem. Deci, daca doriti sa stiti cum este viitorul partener, observati-l in prezenta rudelor si prietenilor. Acolo, in spontaneitatea deplina a legaturii de confort, sufletul omenesc este transparent.