Sfaturi utile pentru un freelancer incepator

Citeste urmatoarele sfaturi utile pentru un freelancer incepator daca te-ai hotarat sa renunti la idea unui job traditional si vrei sa-ti intemeiezi propria afacere.

1. Realizarea unui plan de afaceri

Inainte de a accepta o oferta de colaborare cu alte companii sau persoane este important sa afli care sunt obiectivele tale principale ca freelancer incepator. Un plan de afaceri te ajuta in vizualizarea riscurilor si a investitiilor necesare. De asemenea, este important ca la inceputul fiecarei saptamani sa stabilesti cateva sarcini pentru zilele urmatoare. Astfel, vei economisi timp si vei fi mult mai organizata. Planul de afaceri te ajuta sa respecti termenele de predare ale proiectelor si ale documentatiilor.

 2. Foloseste resursele gratuite de pe internet

Inainte sa dai o avere pe software-uri de contabilitate, traducere sau de design, descopera programele gratuite pe care ti le ofera diferitele companii de pe internet. Nu merita sa-ti golesti buzunarul inainte de a afla daca afacerea ta are viitor sau va trebuie sa renunti la visul tau de a deveni un freelancer. Exista numeroase software-uri care iti ofera sansa sa-ti imbunatatesti si sa-ti usurezi munca.

Nu trebuie sa ai cunostinte avansate de marketing pentru a construi propriul tau brand. Informatiile necesare se gasesc pe internet iar logo-ul tau profesional poate fi realizat de alti freelanceri care isi ofera serviciile pe diferitele siteuri de specialitate. Nu uita de importanta unui blog sau pagina de web, de cartile de vizita si nici de un profil pe retetele de socializare care iti face reclama gratuita.

4. Evita greseala de a colabora cu prea multi clienti

Ca freelancer incepator trebuie sa inveti sa-ti organizezi timpul si sa refuzi cateva dintre ofertele de munca. In special la inceputul carierei tale este important sa oferi servicii sau proiecte de calitate. Lipsa de timp si stresul poate duce la greseli si te va face sa regreti ca nu ai spus ‘nu’ la anumite colaborari. Regula de aur este sa eviti criza de timp si sa te multumesti cu un numar limitat de clienti multumiti. In momentul in care afacerea va avea succes vei avea posibilitatea sa angajezi alte persoane care te vor ajuta in realizarea proiectelor.

 5. Foloseste-ti creativitatea

Cea mai simpla metoda sa iesi in evidenta este sa-ti arati creativitatea. Ofera clientilor un serviciu in plus sau preturi super-avantajoase. Ca freelancer incepator trebuie sa captivezi atentia personalor interesate de produsele tale. Un blog sau un logo reusit precum si felul in care iti promovezi serviciile poate influenta succesul afacerii tale.

6. Pune deoparte niste bani pentru zilele grele

Ai observat ca afacerea ta se indreapta spre succes? Merita sa pui niste banuti deoparte fiindca cariera ta de freelancer incepator poate fi afectata de tot feluri de schimbari pe piata de munca sau in economie. Trebuie sa tii cont de problemele care pot aparea pe parcursul carierei tale. Specialistii te indeamna sa-ti monitorizezi venitul si sa nu uiti sa investesti in afacerea ta pentru imbunatatirea serviciilor.