Ce poate semnala caderea parului la barbati si la femei?

Caderea parului atat la barbati cat si la femei poarta numele de alopecie in termeni medicali.

Chelia, denumita medical calvitie, apare in senescenta (procesul de imbatranire sau de a deveni batran) precoce sau dermatita seboreica (proces de inflamare a pielii capului). Aceasta poate fi de doua tipuri: difuza sau circumscrisa. Cea difuza

poate fi prezenta in boli infectioase grave cum ar fi gripe, febra tifoida, radioterapie, citostatice. Iar cea circumscrisa este intalnita in sifilis si pelada.

Alopecia la barbati este cea mai frecventa forma de alopecie difuza, fiind prezenta la majoritatea barbatilor de peste 70 ani. Aceasta incepe cu regiunea fronto-temporala catre crestet apoi frunte ajungand ca la varsta de 50 de ani sa fie jumatate de frunte cu alopecie, iar dupa 55 ani raminind par doar la liziera.

La barbati se poate observa o cadere mai accentuata a parului si intereseaza intai cele doua golfuri frontolaterale care se adancesc si apoi parul din vertex (calvitie). Aceste procese sunt determinate genetic.

In medie, la barbati si la femei, cad aproximativ 40-100 fire de par pe zi, dar acesta este un proces fiziologic normal, nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Caderea parului la femei poate sa aiba mai multe cauze, aceasta putand fi o alopecie temporara sau una permanent. Chiar daca este o alopecie permanenta, aceasta este diferita fata de cea de la barbati. La femei se observa ca o rarire generala a parului, ce incepe in varful capului si avanseaza.

Hormoni masculini numiti androgeni sunt prezenti atat in corpul barbatilor cat si al femeilor dar la ele intr-o cantitate mica. Cind femeile ajung la menopauza sau datorita procesului de imbatranire la ambele sexe sau de alte cauze apare pierderea parului capilar numita alopecie androgenica (dupa numele hormonilor androgeni).

Un rol important il joaca si factorul genetic, de exemplu la persoanele de sex feminin dintr-o familie unde exista si persoane in varsta feminine care au avut probleme cu caderea parului, subtierea acestuia, este posibil ca si restul de femei tinere din familie sa se confrunte cu aceasta problema la un moment dat-adica o alopecie androgenica. Dar la femei se pastreaza acea linie frontala a parului fata de barbati unde aceasta incepe sa dispara treptat.

La femei sunt observate, in general, cauze non-genetice (de ex., factori externi – stresul) de cadere a parului.

In cadrul alopeciei sunt numeroase cauze, atat fizice, cat si psihice. Alopecia poate fi cauza unei afectiuni, consecinta acesteia sau concomitenta cu boala. Persoanele care se confrunta cu alopecie pot prezenta si o depresie fata de cele care nu au alopecie. De asemenea, mai pot prezenta anxietate (frica) sau fobie (teama anormala, irationala) consecinta a alopeciei. Infectiile virale sau bacteriene mai pot da alopecie. Iar sarcina poate da o alopecie in ultimele luni pina la nastere sau din contra la femeile care prezinta alopecie cind ramin insarcinate sa prezinte o crestere a parului in apropierea momentului nasterii. Unele substante chimice sau medicamente pot avea ca efecte secundare alopecia.

Alopecia poate sa reprezinte o afectiune mutilanta ce provoaca multa suferinta in viata omului. De aceea, trebuie mers din timp la medicul dermatolog si urmat un tratament pentru combaterea acesteia.