Pietele Durbar din Kathmandu, esenta Nepalului

Zgomotos, haotic, coplesitor uneori, acesta este centrul Kathmandu, Durbar Square.Sunt de acord ca plimbarea printr-un oras in care traiesc aproape 20.000 de oameni pe kilometru patrat – si asta fara sa ia in calcul vacile care, ca in India, au frau liber oriunde – poate parea o nebunie comparabila cu plimbarea prin centrul Madridului de Craciun, dar este insasi esenta Nepalului. O tara formata prin unirea multor mici regate care in Valea Kathmandu reuneste trei: Kathmandu insusi, Patan si Bhaktapur, cu patratele sale Durbar.

Istoria tarii este in pietele Durbar , pietele din fata vechilor palate ale diferitelor regate care au format Nepal inainte de unificarea sa. Temple, palate, legende , chiar si zeite traiesc in ele cu mii de oameni care le strabat in fiecare zi. Pentru ca, in ciuda faptului ca sunt muzee extrem de bogate, sunt un spatiu deschis in care nepalezii merg sa discute cu prietenii, sa se odihneasca pe treptele templelor sau pur si simplu sa se uite la turistii care se plimba prin ele cu gura cascata si plangand ca nu au mai multi ochi. pentru a putea privi mai multe detalii.

Plimbati-va prin Piata Durbar

Nu conteaza daca ai angajat un ghid, ca ai un ghid de hartie sau chiar ca nu ai idee ce este ceea ce vezi, impresia este brutala. Nivelul de detaliu din fiecare coloana, din fiecare acoperis, din fiecare sculptura… este de asa natura incat, de parca ar fi un tablou de Bosch, de fiecare data cand te uiti vezi ceva ce ai ratat prima data. Cat timp ar trebui sa fii in piata sau de cate ori ar trebui sa te intorci? infinit . Chiar si infinitul poate ramane scurt, pentru ca pe langa ceea ce este gravat in lemn sau piatra, peisajul nu inceteaza sa se schimbe cu ricise care trec si se opresc, femeile care se plimba cu sari-urile la piete sau sa stranga apa, tineri care contrasteaza cu traditiile, dar care continua sa simta toate templele si constructiile ca pe proprii lor sau sfinti oameni care se plimba si mediteaza.

Cele trei piete Durbar din Valea Kathmandu sunt situri din patrimoniul mondial, dar toate trei sunt diferite. Fiecare dintre patrate a fost demonstratia puterii unui regat, de fapt a trei regate atat de apropiate incat astazi sunt considerate aproape un singur oras. Legende, traditii, festivitati, zei… asemanatoare dar diferite.

Piata Durbar Kathmandu

Kathmandu va fi aproape sigur prima Durbar Square pe care o veti vedea. In mod normal, cand treci prin oras, stai in cartierul Thamel, care este destul de aproape de piata. Acea poluare pe care o vei observa – doar citind asta ar trebui sa tusi deja din cauza fumului de la masini, vei vedea multi oameni cu masti – face cladirile sa para mai vechi decat sunt in realitate, dar cui ii pasa de exact intalniri cand totul iti atrage atat de mult atentia incat nu stii unde sa cauti? De la Kumari Bahal, unde traieste reincarnarea zeitei Taleju, pana la vechiulpalatul regal, Hanuman Dhoka. Templul Kasthamandap de la care orasul si-a luat numele, figurile erotice sculptate in lemnul templelor Jagannatha si Maju Deval. Multe temple de vazut, nu degeaba, cel din Kathmandu este cel mai mare dintre cele trei piete Durbar, cu saizeci de temple istorice mari.

Asezati-va pe treptele oricaruia dintre ei si ganditi-va la Sthendal. Acesta este doar inceputul, mai sunt inca doua patrate Durbar.

Piata Patan Durbar

Un alt regat, o alta piata Durbar. In Patan nu exista masini in interiorul pietei, desi asta nu o face lipsita de poluare. Poate ai observat deja ca in fata fiecarui templu se afla o statuie care priveste la intrarea lui. Este „ vehiculul”, vajana, al zeitatii careia ii este dedicat. Daca vezi un om cu aripi de vultur, un garuda, templul va fi dedicat lui Vishnu, daca este un taur, va fi Shiva. A treia zeitate principala a hinduismului, Brahma, are foarte putine temple dedicate si nu vei vedea nicio jansa, gasca sau lebada., privind oricare dintre templele din Piata Durbar din Valea Kathmandu.

Asa cum a fost si cu cel din Kathmandu, sa nu credeti ca de indata ce parasiti limitele pietei – moment in care puteti elimina autocolantul care va identifica ca turist care a platit sa intre – templele s-au terminat. Nu va rataciti, desi este foarte usor sa va rataciti, dar nu va opriti din mers pe strazile care ajung in piete si lasati-va uimiti de templele aproape ascunse intre cladiri.

Piata Bhaktapur Durbar

Bhaktapur este cel mai vechi regat din Valea Kathmandu si Piata Durbar, desi este cea mai mica, este cea mai veche. Spre deosebire de templele din celelalte piete, aici sunt construite in intregime din piatra. De ce? Sunt replici ale templelor care se afla in India si care sunt locuri de pelerinaj obligatoriu pentru credinciosii hinduismului la care se duceau in fiecare an regii din Bhaktapur. Pelerinajul cu secole in urma nu a fost o sarcina usoara, asa ca rajas au decis sa construiasca replici in regatul lor si, de asemenea, sa le transforme intr-un loc de pelerinaj.

Orasul Bhaktapur era situat pe ruta dintre Tibet si India si asta l-a facut bogat si puternic. De altfel, in aceasta piata se afla cel mai inalt templu din tara: templul Nyatapola, construit pe cinci niveluri si cu cinci etaje. Pe fiecare nivel, doua sculpturi flancheaza scarile aratand ca nu este doar cea mai inalta, ci si cea mai puternica . Primii sunt doi luptatori ai secolului al XVIII-lea, Jai Mal si Patta, care aveau o energie de zece ori mai mare decat alti muritori. Pe urmatoarea treapta erau doi elefanti, care aveau de zece ori energia luptatorilor. Ei sunt urmati de doi lei, doua animale mitologice si douazeite tantrice. In interiorul templului se afla statuia zeitei Mahishasura Mardini. Ea este o incarnare a lui Durga, Parvati, creata din energia tuturor celorlalti zei pentru a lupta cu demonul Mahisha.

Fiecare patrat a aratat puterea unui regat si, ca atare, a servit si serveste la uimirea vizitatorilor sai. Secole mai tarziu nu mai exista regi in palate, dar traditiile, legendele, templele si zeitele continua sa li se alature calatorii si astazi.