Zece scari pentru a ajunge la cer in Norvegia

Ravene, stanci si fiorduri impresionante conspira in Norvegia pentru a crea unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume. Nave de croaziera, autostrazi pitoresti, puncte de vedere sculpturale si trasee sunt alaturate printr-o retea de scari impunatoare care ofera, din varful muntilor, unele dintre cele mai incredibile privelisti.

Uneori, dupa ore intregi de ascensiune – a fi fara cuvinte aici capata cel mai mare simt – aceste scari permit obtinerea unor privelisti unice prin trasee care sunt mai usoare si mai sigure decat vechile poteci, dar protejeaza si mediile naturale delicate.

O curiozitate? Stibyggjaren, compania insarcinata cu realizarea acestor poteci si poteci, cu peste 300 de proiecte realizate in ultimii ani, angajeaza serpasi nepalezi pentru a construi scari de munte. Geirr Vetti, regizorul sau, recomanda unele dintre cele mai spectaculoase.

1. Scarile Florli

Peste Lysefjord se inalta Scarile Florli, una dintre cele mai lungi din lume din lemn, cu un total de 4.444 de trepte care pornesc din Lacul Ternevatnet si urca 740 de metri.

Ajunsi in varf, dupa ce ai respirat cel mai pur aer imaginabil si te-ai bucurat de privelisti uluitoare, poti urma traseul Rallarstien vechi de secole, calea folosita de fostii lucratori ai liniilor ferate pentru a se intoarce la Florli.

Nu departe se afla faimoasa Preikestolen sau Stanca Pulpit, la 604 de metri deasupra Lysefjord, si una dintre cele mai cunoscute atractii din tara.

2. Midsundtrappenis

In nord-vestul tarii, cele 2.200 de trepte de piatra care se inalta deasupra insulei Otroya duc in varful muntelui Rorsethornet, la 659 de metri deasupra nivelului marii.

Cu sectiuni destul de abrupte, intreaga ascensiune ofera vederi panoramice impresionante ale marii si arhipelagului.

Mai usor, muntele din apropiere Digergubben ofera alte scari, in acest caz „doar” 1.400 de trepte, pentru a urca pana la 527 m deasupra nivelului marii.

3. Helgelandstrappa

Ne deplasam acum in nordul Norvegiei pentru a vedea scarile de la Helgelandstrappa, in Mosjoen, care vor fi cele mai lungi cand va fi finalizata constructia sa, programata pentru aceasta toamna.

Cu 2.500 de trepte, urcarea ne duce in varful muntelui Oyfjellet, inalt de 818 m, din Helgeland. Pentru a cobori poti alege sa aluneci printr-o tiroliana foarte lunga care traverseaza Vefsna, un cunoscut rau cu somoni. La sosirea noastra, nimic mai bun decat sa ne reincarcam bateriile in gradina hotelului Fru Haugan, cel mai vechi din tara.

4. Traseul Prestholtstien

Muntii Hallingskarvet, langa Geilo, se inalta ca o masa gigantica de piatra pe Hardangervidda la fel de impunatoare, unul dintre cele mai mari platouri montane din Norvegia.

La mica distanta de traseul Prestholtstien se afla traseul de drumetii Madonnasstien, cel mai popular din Norvegia.

Pornind de la ferma montana idilica din Prestholtsetra, aproximativ 2.500 de trepte de piatra se intind pe un -obositor- kilometru.

Odata ajuns in varf si dupa ce va bucurati de privelisti, va puteti intoarce pe aceleasi scari sau puteti continua prin traseul de 6,5 km din Prestholtet.

La mai putin de doua ore distanta, in Eggedal, se afla treptele traseului Madonnastien, posibil cel mai popular traseu de drumetii din toata Norvegia.

5. Fykantrappa

Pe coasta Helgelandului se afla niste scari istorice construite cu mai bine de o suta de ani in urma de rallar (pe care l-am putea traduce ca muncitori rutieri) care se ocupa de constructia si intretinerea liniilor de cale ferata din acea vreme.

Urcand 300 m, treptele din Fykantrappa isi serpuiesc drum prin peretele de munte al satului Glomfjord pana la Rallarbrakka, care are o mica unitate unde va puteti reincarca bateriile.

6. Oppstemten

Desi exista o telegondola pana la varful Muntelui Ulriken din Bergen, va recomandam aici cele 1.300 de trepte care economisesc 290 m. Pentru a cobori, da, poti opta pentru telecabina mentionata mai sus sau pentru o tiroliana care ne va termina ramasitele de adrenalina.

O alternativa, doar putin mai usoara, este traseul pietruit de la Stoltzekleiven pana la varful Sandviksfjellet, cu doar 800 de pasi.

7. Vegatrappa

Locuitorii Insulelor Vega, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, au construit cele aproape 2.000 de trepte de lemn din Vegatrappa.

Dupa ce urcam 450 m, ne vom trage sufletul in varful Muntelui Ravnfloget, care ofera vederi panoramice spectaculoase ale marii si insulelor de pe coasta Helgeland.

8. Sherpatrappa

„Scarile Sherpa” din Tromso cuprind 1.300 de trepte de piatra care leaga Floyvegen, la 85 de metri deasupra nivelului marii, cu statia telecabinei Fjellheisen, la 421 de metri deasupra nivelului marii.

Dupa ascensiune ne putem opri la unul dintre muzeele interesante din orasul Tromso, care are si o viata culturala plina de viata. Este, de asemenea, aproape de zone frumoase in aer liber, cum ar fi Lyngen, Sommaroy, Kvaloya sau Senja.

9. Reinbringen

Cu siguranta nu pentru cei care sufera de vertij este calatoria solicitanta catre adevarata bijuterie a coroanei Reine, la varful sudic al Lofotenului, cu sute de trepte abrupte care duc intre varfuri muntoase accidentate.

Odata ajuns in varf, recompensa vine sub forma unor vederi fantastice asupra Vestfjordului si a micilor sate de pescari Reine si Hamnoy.

10. Ruiplassen

Intre vechea ferma a lui Dalen si Rui din Telemark, se desfasoara o scara abrupta de piatra de 810 trepte, care are si un plus de istorie.

La ferma locuiau doua surori ciudate care si-au parasit satul o singura data si aveau sa-l cunoasca pe insusi regele norvegian.

Dincolo de Rui, in Eidsborg, puteti vizita Muzeul Telemark de Vest (sau Vest-Telemark) si Biserica medievala Eidsborg. Intregul traseu, un singur sens, de la Dalen la Eidsborg, este de aproximativ cinci kilometri.

Inapoi in Dalen, nimic ca relaxarea in sauna panoramica Soria Moria, deschisa in 2018 si literalmente in mijlocul lacului Bandak, la care se ajunge printr-o pasarela din lemn.

Un loc perfect de odihna dupa o plimbare lunga si solicitanta si care este inspirat de un basm local despre un mare palat de aur din munti numit Soria Moria.