Ce indica limfocitele mari in analiza?

Limfocitele ridicate intr-un test de sange ar putea indica dezvoltarea unei boli de baza grave. Aici va spunem mai multe despre aceasta afectiune si despre importanta cunoasterii originii ei pentru a gasi un tratament adecvat.

Prezenta limfocitelor ridicate in analizele de sange este o afectiune cunoscuta sub numele de „limfocitoza”. In special, apare de obicei atunci cand sistemul imunitar raspunde la o infectie sau o boala. Limfocitele sunt un subtip de globule albe care ajuta exact organismul sa lupte cu antigenele.

In cele mai multe cazuri, cresterea sa se datoreaza unei infectii virale tranzitorii. Cu toate acestea, cauzele pot varia in functie de varsta si de prezenta starilor de sanatate subiacente. Care? In spatiul urmator il detaliem. Continua sa citesti!

Ce sunt limfocitele si cum functioneaza?

Limfocitele sunt un tip de leucocite sau globule albe. Se gasesc in sange si fac parte din sistemul imunitar. Functia sa este de a identifica si ataca agentii infectiosi si toxinele care intra in organism. Mai exact, ele creeaza anticorpi si ajuta la generarea unui raspuns din partea altor celule protectoare.

Mai exact, aceste celule sanguine sunt produse in maduva osoasa. Unele calatoresc in fluxul sanguin, dar o mare parte din aceasta este distribuita prin sistemul limfatic. Acesta din urma grupeaza tesuturi si organe precum splina, amigdalele si ganglionii limfatici, care sunt implicate in mecanismele de aparare.

Se estimeaza ca 25% dintre limfocite noi raman in maduva osoasa si dau nastere celulelor B. Intre timp, celelalte 75% calatoresc la timus si devin celule T. Impreuna, ambele tipuri ajuta la combaterea infectiilor.

Cu toate acestea, in timp ce tipul B produc anticorpi, tipul T ucid celulele care sunt daunatoare organismului, cum ar fi cele infectate cu antigeni, celulele canceroase si celulele straine (cum ar fi cele de la organe care au fost transplantate).

Limfocitele joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar.

Ce inseamna leucocite mari la un test de sange?

Dupa cum se precizeaza intr-un articol publicat in Centrul National pentru Informatii Biotehnologice, daca testul de sange arata niveluri de peste 4.000 de limfocite/microlitru la pacientii adulti, se numeste limfocitoza. La copii, aceasta variaza in functie de varsta si poate fi intre 5.000 si 9.000 de limfocite/microlitru.

Cu toate acestea, aceasta masuratoare poate varia de la un laborator la altul. Pot fi luati in considerare factori precum varsta, sexul, istoricul familial si chiar inaltimea nivelului marii in zona in care locuieste persoana respectiva.

Acum, procentul acestor celule fata de alte celule albe din sange este, de asemenea, important. La persoanele sanatoase, proportia normala de limfocite din sange poate varia intre 20% si 40%. Obtinerea unor cifre mai mari de 40% indica si prezenta limfocitozei.

Adesea, medicul va sugera alte teste pentru a determina daca cauzele acestei limfocitoze sunt ingrijoratoare. Uneori este o variatie temporara, produsul unei afectiuni recente. Cu toate acestea, poate reprezenta si o infectie recurenta sau o boala cronica.

Tipuri de limfocitoza

Trebuie remarcat faptul ca acest proces este consecinta si nu cauza unei patologii subiacente. Prin urmare, detectarea sa este legata de procesul patologic care o insoteste. In functie de natura sa, exista doua tipuri diferite de limfocitoza. Acestea sunt urmatoarele:

 • Monoclonal. Apare din cauza unei boli proliferative, in care exista un defect in populatia de limfocite. Conditiile inrudite includ tumorile limfoide si leucemia limfocitara cronica.
 • Policlonale. Este cauzata de procese inflamatorii sau infectioase. Unele dintre bolile asociate includ tusea convulsiva, hepatita, mononucleoza infectioasa si SIDA.

Oricum ar fi, este important sa-i gasiti cauza si tratamentul adecvat pentru a va restabili valorile. Pentru majoritatea oamenilor, limfocitoza dispare pe masura ce starea de baza se imbunatateste.

Care sunt principalele cauze ale limfocitelor mari?

Potrivit informatiilor impartasite in jurnalul Hematology , limfocitele mari sunt frecvente dupa ce trec printr-un proces infectios.

In orice caz, in majoritatea cazurilor este greu de stabilit daca aceasta crestere se datoreaza unei afectiuni benigne sau maligne, sau daca este legata de stres sau de consumul anumitor medicamente.

Cauzele asociate pot fi urmatoarele:

 • Boli de origine virala:  infectii cu citomegalovirus, hepatita, HIV, mononucleoza, gripa si alte patologii legate de virus.
 • Boli de origine bacteriana:  de exemplu, sifilis, tuberculoza sau tuse convulsiva.
 • Leucemie limfocitara acuta sau leucemie limfocitara cronica: indiferent de rata de progresie a acesteia, acest tip de cancer poate creste prezenta limfocitelor in sange.
 • Alte patologii, precum limfoamele, artrita reumatoida, lupusul sau hipotiroidismul.
 • Consumul de medicamente, precum cele utilizate in chimioterapie sau steroizi.
 • Terapie cu radiatii.
 • Malnutritie.
 • Tulburari mostenite, cum ar fi sindromul Wiskott-Aldrich si sindromul DiGeorge.

In ceea ce priveste simptomele sale, limfocitoza in sine nu genereaza nicio manifestare clinica evidenta. Cu toate acestea, oamenii pot prezenta manifestari clinice ale bolii care provoaca alterarea. In acest sens, pacientii cu infectii pot prezenta urmatoarele:

 • Febra moderata sau mare.
 • Oboseala exagerata.
 • Slabiciune si ameteli.
 • Varsaturi.
 • Acestea.
 • Durere in orice parte a corpului.
 • Sangerare anormala
 • Pierdere in greutate.

Factori de risc pentru a avea limfocite mari

Limfocitoza este mai frecventa decat se crede. O publicatie a Clinicii Cleveland sugereaza ca apare mai ales la persoanele care au prezentat urmatoarele afectiuni de sanatate:

 • Infectie virala recenta.
 • Boala medicala grava.
 • Operatie de indepartare a splinei.
 • Reactia la un nou medicament.
 • Anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia sau limfomul.
 • Conditie medicala care provoaca inflamatie. 

Atunci cand nivelurile limfocitelor raman ridicate in timp, este necesar sa se determine daca exista o posibila dezvoltare a unei boli cronice.

Care sunt masurile terapeutice impotriva limfocitozei?

Limfocitele mari ar trebui gandite ca o modalitate prin care organismul sa semnaleze ca ceva nu este in regula. O evaluare medicala profesionista va permite stabilirea cauzei si initierea tratamentului adecvat in functie de caz si stadiul bolii.

In general, limfocitele revin la valorile lor normale atunci cand patologia cauzatoare este rezolvata. Valorile pot ramane insa modificate mai mult timp in cazul unor boli cronice precum SIDA, hepatite sau limfoame. In acest sens, tratamentele sunt variate.

In fata infectiilor virale se poate prescrie utilizarea de antiretrovirale (in cazuri precum SIDA) si alte medicamente care combate acesti agenti patogeni. La randul lor, antibioticele sunt calea sugerata pentru procesele infectioase generate de bacterii.

Limfoamele si alte forme de cancer au un tratament mai complex. Acest lucru poate afecta chiar si rezultatele analizelor de sange. Unele terapii utilizate pe scara larga includ urmatoarele:

 • Chimioterapia.
 • Medicamente de terapie tintita.
 • Transplant de celule stem.
 • Radioterapia.
 • Interventie chirurgicala

Daca este vorba despre alte patologii, precum cele autoimune, medicul va opta pentru alte optiuni terapeutice. In orice caz, la nivel general este necesara modificarea obiceiurilor de viata.

Unele masuri precum o alimentatie buna, hidratarea adecvata si practicarea exercitiilor fizice ajuta la imbunatatirea calitatii vietii. De asemenea, este important sa evitati obiceiurile proaste precum consumul de alcool, tutun si alte substante toxice.

Spalarea regulata a mainilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave si asigurarea unei bune dezinfectari a spatiilor favorizeaza prevenirea proceselor infectioase care modifica aceste valori.

Ce ar trebui retinut despre limfocitele mari intr-o analiza?

Cresterea nivelului de limfocite care este evidentiata intr-un test de sange poate fi un indiciu al proceselor infectioase recente. Cu toate acestea, daca valorile se mentin in timp, este necesar sa se efectueze un studiu mai complet pentru a determina daca exista si alte boli mai complexe care explica aceasta alterare.

In cele mai multe cazuri, nivelurile se stabilizeaza la recuperarea de la infectia de baza. In ciuda acestui fapt, prognosticul variaza in functie de severitatea bolii de baza. Prin urmare, este important sa vizitati medicul si sa solicitati testele si tratamentele relevante.