Arta care a dezvaluit seceta: orasele spaniole care au fost scufundate

In provincia centrala Lopburi, Thailanda, un vechi templu budist a fost scufundat timp de 20 de ani in apa unui rezervor. Cu toate acestea, aceasta relicva arhitecturala poate fi acum vazuta la suprafata, multumita secetei predominante in regiune. 

Vestea ma duce cu gandul la institutul meu Augustobriga, care isi datoreaza numele unui vechi oras roman de pe raul Tajo, care era acoperit de lacul de acumulare Valdecanas. Ceea ce in Evul Mediu a devenit Talavera la Vieja, astazi face parte din acea mostenire arhitecturala si artistica care ne-a readus la seceta. Acestea sunt cateva dintre ramasitele lasate de lipsa apei.

Daca incepem dinspre sud, in Huelva exista o asezare romana care din motive naturale a fost ascunsa sub apa. Atat de mult incat in prezent nici nu se vede, se gaseste sub raul Carreras, intre Ayamonte si Isla Cristina. Mostenirea sa ne lasa amfore, ceramica, marmura, fragmente de coloane mari si ramasite umane din secolul I pana in secolul al XVI-lea.

O evacuare a vremii a fost ceea ce s-a intamplat in 1971 la Penarrubia (Malaga), unde cei aproape 2.000 de locuitori ai orasului au fost evacuati pentru a construi un rezervor (Teba). Cand nivelul apei este scazut, se mai poate vedea ce ramane din biserica si cimitir.

Pe langa Portico de Curia de Talavera la Vieja si alte trei coloane dintr-un alt templu care pot fi vazute de pe drumul de la Navalmoral de la Mata la Guadalupe cand se trece prin Bohonal de Ibor. In Caceres exista un alt zacamant scufundat.

Aceasta este Granadilla, care a fost acoperita de  lacul de acumulare Gabriel y Galan. Aceasta peninsula izolata de apa a fost declarata Sit Istoric-Artistic in 1980 iar astazi este posibil sa-si viziteze cartierul vechi.

Daca continuam sa urcam prin tinuturile La Mancha, descoperim orasul La Isabela, in Guadalajara. Fernando VII (da, cel de la La Pepa), a fost cel care a construit Situl Regal La Isabela impreuna cu ramasitele orasului roman Ercavica.

Declinul Razboiului Civil a transformat ceea ce fusese o zona de lux in lacul de acumulare Buendia, acoperind intreaga mostenire cu apa. Romanul La memoria del agua, de Teresa Viejo, detaliaza aceasta poveste curioasa.

Cartile spun, de asemenea, povesti despre orasele scufundate din Castilla y Leon. La fel ca si cazul Ribadelago (Zamora), situat pe lacul Sanabria, unde din cauza unei rupturi a barajului Vega del Tera in 1959, o buna parte din locuitorii orasului au murit. In La Muedra (Soria) plaja interioara oficiala se datoreaza lacului de acumulare Cuerda del Pozo care acopera acest oras.

La nord gasim Mansilla de la Sierra (La Rioja), unde raul Najerilla a facut ca mostenirea sa fie mutata la Iglesia de la Concepcion pentru a pastra obiectele vechii biserici scufundate. Vizitatorii pot vizita restul ruinelor atunci cand apele se retrag.

In Galicia, una dintre regiunile in care cea mai sangeroasa este seceta, acest fenomen este deosebit de remarcat. Asa a fost cazul in Aceredo (Ourense), unde lacul de acumulare Lindoso nu a scos la iveala casele orasului decat in ​​urma cu cativa ani. In Portomarin (Lugo) lacul de acumulare Belesar a facut acelasi lucru, dar in cazul lui vecinii si-au dus bunurile la  biserica San Nicolas.

Fara sa vrem sa lasam nimic in urma, am ajuns la Levante, in Catalonia, San Roman de Sau (Barcelona), cladirile au renascut din cauza secetei iar biserica sa romanica din secolul al XI-lea este una dintre principalele atractii chiar si pentru filmari. cu filmul Camino Cortado (1955).

In Lleida,  Trago de Noguera a fost ascuns de lacul de acumulare Santa Ana in anii 1960. Au mai ramas doar castelul Trago, schitul Santa Lucia si manastirea cisterciana Vallverd.

In Valencia mai pot fi gasite cateva orase, cum ar fi  Benageber, in anii 50, care a dat nastere la trei orase care au refuzat sa dispara si de aceea au fost numite la fel.

Si de asemenea Tous, langa raul Jucar, unde se pastreaza doar fatada bisericii, care a fost mutata intr-un loc nou. Fara noroc, prabusirea barajului in anii 1980 a sters ramasitele.