7 locuri neobisnuite de vizitat in Romania

Daca ati calatorit in lung si in lat Romania, probabil ati auzit, ati vazut sau ati dat peste locurile de mai jos. Nu se afla neaparat pe cele mai populare rute turistice, dar calatorii dornici sa viziteze „ceva diferit” le vor lua in considerare cu siguranta.

Iar daca sunteti in vacanta in zonele in care se afla aceste locuri neobisnuite din Romania, fa-ti timp sa le vezi. Povestile lor au un farmec unic si te vor cuceri imediat caci acestea sunt cele mai neobisnuite destinatii turistice in Romania.

Manastirea de stanca Sinca Veche

Aceasta pestera misterioasa din comuna Sinca Veche poarta mai multe denumiri neoficiale: Templul din pestera, Manastirea, Templul Destinului, Templul Ursitelor etc. Dar oricare ar fi numele, originile si scopul acestei caverne in adancurile raman invaluite in mister.

Cu alte cuvinte, nu se stie cine a construit aceasta manastire straveche in Sinca Veche , situata sub un deal de la poalele Muntilor Fagaras (intre Brasov si Fagaras, langa satul Persani). Se crede ca site-ul are o vechime de aproximativ 7000 de ani. Cu toate acestea, istoricii cred ca manastirea a fost excavata candva in secolul al XVIII-lea, cand crestinii ortodocsi din Transilvania au fost persecutati. Refuzand sa-si schimbe religia – ordinul imparatesei Maria Tereza era trecerea la catolicism – oamenii si-au construit propria „biserica”, ascunsa in pestera.

Padurea Hoia-Baciu

In 1968, un localnic a fotografiat un OZN in Rotunda Poiana din aceasta padure, iar fotografia a fost considerata autentica. In aceiasi ani 1960, profesorul de biologie Alexandru Sift a inceput sa studieze fenomenele paranormale din aceasta padure, adunand multe fotografii care au fost furate la scurt timp dupa moartea sa.

Copacii indoiti ai padurii, cu trunchiuri si ramuri crescute in spirala, de parca ar fi facut parte dintr-un scenariu de film de groaza, linistea ciudata si povestile de tot felul care o bantuie au condus padurea Hoia-Baciu , situata in partea de vest a Cluj Napoca, urmand a fi supranumit „Triunghiul Bermudelor Romaniei”.

Satul Geamana

Geamana a fost candva un sat mandru din comuna Lupsa din judetul Alba. A fost odinioara, pentru ca acum se afla pe fundul unui lac care se aseaza, format dupa un dezastru ecologic. In anii 1970, aici locuiau aproximativ 400 de familii, doar pentru a fi evacuate din ordinul lui Ceausescu pentru a arunca deseuri toxice din sapaturile Rosiei Montane, operatiune finalizata de inundarea vaii. 

Locuitorilor li s-a promis initial locuinte in apropierea satului, dar in cele din urma au fost mutati la mai mult de 100 km distanta. Unii, insa, nu au vrut sa paraseasca zona, iar urmasii lor inca locuiesc pe malul lacului fara infrastructura sau alte necesitati publice.

Manastirea cu un singur lemn de la Francesti

Manastirea cu un singur lemn arata ca o biserica in miniatura. La prima vedere, nu este impresionant, dar odata ce iti dai seama ca este construit dintr-un singur trunchi de stejar, interesul creste exponential. Si povestea ei este la fel de interesanta.

La mijlocul secolului al XVII-lea, un diacon arab crestin care calatoreste prin zona in care se afla acum satul Francesti (judetul Valcea, la 25 km sud de Rm. Valcea), sustinea ca un calugar ar fi gasit intr-o scobitura o icoana a Fecioarei Maria. a unui stejar secular si ca a auzit o voce care-l indemna sa construiasca o biserica din acel stejar.

Trovantii  din  Costesti

In comuna Costesti, din judetul Valcea, cativa bolovani s-au dovedit suficient de bizare pentru ca autoritatile sa infiinteze, in 2005, Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor, o rezervatie geologica protejata care se intinde pe o suprafata de 1,1 hectare.

Dar care sunt  trovantii ( concretiile ) ? Concretiile sunt formatiuni geologice ciudate de diverse forme si dimensiuni, care pot fi intalnite in multe zone ale Romaniei (Muntii Buzaului, Dealul Feleac etc.). Totusi, la Costesti se gasesc intr-un numar mai mare, facand peisajul unul cu adevarat spectaculos. Concretiile pot ajunge pana la 10 metri, roci sedimentare rezultate din boabe de nisip cimentate formate in urma cu 6-15 milioane de ani. Dar ceea ce face ca acesti bolovani sa fie reali este ca sunt „vii”. Cu alte cuvinte, cresc spontan, cu o rata de depunere de 5 cm la fiecare 1200 de ani. De aceea se mai numesc de catre localnici „pietre vii”, „ dorobanti ” sau „ balatruci ”.

Muzeul Kitsch-ului din Bucuresti

Deschis in mai 2017, in Centrul Vechi al Bucurestiului (str. Covaci 6), la initiativa lui Cristian Lica, un calator pasionat, Muzeul Kitsch-ului este un loc dedicat celor mai urate obiecte legate, intr-un fel sau altul, de diverse perioade. In Romania. Peste 200 de exponate sunt prezente in sala care gazduieste o expozitie permanenta, grupate pe mai multe categorii, de la kitsch-ul Dracula pana la kitsch-ul comunist, tigan si modern. (Later edit: Intre timp, Muzeul Kitsch a trecut la un format de expozitie, astfel incat sa il puteti vizita in diferite spatii, conform programului de pe site)

Castelul Iuliei Hasdeu din Campina

Castelul Iulia Hasdeu a fost construit intre anii 1893 si 1896, la Campina, de scriitorul si filologul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale care a murit de tuberculoza cu cateva luni inainte de a implini 19 ani.

Iulia Hasdeu a fost o tanara eminenta, prima studenta din Romania care a absolvit celebra Universitate Sorbona din Paris. Era o fata inteligenta, care scria povesti si versuri inainte de varsta de sapte ani, care cunostea trei limbi straine si care, in adolescenta, scria chiar piese de teatru.