Putin si Macron vor purta o discutie, in timp ce Donetk si Lugansk isi anunta mobilizarea militara totala

Intr-un context in care Joe Biden a aparat ca Vladimir Putin si Rusia vor invada Ucraina, Kremlinul a confirmat ca presedintele rus va vorbi la telefon cu Emmanuel Macron, evitand de data aceasta o imagine precum cea pe care ne-au dat-o in ultima lor intalnire, ambii lideri fiind despartiti de o masa de patru metri.

Intre timp, sambata aceasta, autoritatile autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk au anuntat starea de mobilizare generala care necesita activarea tuturor rezervistilor si transformarea economiei in vederea unui conflict armat.

„Ii indemn pe compatriotii mei care se afla in rezerve sa mearga la birourile militare de inregistrare si inrolare”, a declarat liderul Republicii Populare Donetk, Denis Pusilin, intr-o declaratie inregistrata.

Tensiunile din ultimele luni din cauza acumularii de trupe rusesti la granita cu Ucraina, adaugate la intensificarea ulterioara a operatiunilor NATO, au coplesit din nou conflictul din estul tarii, care confrunta autoritatile de la Kiev cu aceste doua zone separatiste, legat de Rusia.

„Facem apel”, a adaugat Pushilin tuturor barbatilor din republica care pot purta arme pentru a-si apara familiile, copiii, sotiile si mamele lor. Impreuna vom obtine victoria de care ne dorim si de care avem nevoie cu totii”, potrivit unei inregistrari culese de agentia oficiala de stiri rusa Sputnik. Liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk (PLR), Leonid Pasechnik, a semnat si el acest decret.

Aceste declaratii au loc dupa ce ambele teritorii au declarat vineri evacuarea cetatenilor lor in regiunea rusa Rostov. Aproximativ 35.000 de locuitori din Lugansk au inceput deja sa se mute acolo, potrivit seful Ministerului Situatiilor de Urgenta, Evgheni Katzavalov, in timp ce omologul sau din Donetk, Alexei Kostrubizk, estimeaza ca autoritatile din regiune au evacuat deja 6.603 de persoane in Rusia, inclusiv 2.436 de copii. 

Intre timp, la Rostov, au fost deja lansate sase trenuri a cate zece vagoane pentru evacuarea civililor din regiune, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de urgenta ruse catre agentia TASS.

Aceste mobilizari au loc dupa ce situatia de pe linia de contact din estul Ucrainei – linia frontului dintre armata ucraineana si separatisti – a escaladat joi dimineata, culminand cu o succesiune de incalcari de incetare a focului, fara precedent in vigoare in ultimele luni.

Mai exact, in zona Donetk au fost inregistrate 222 de incalcari ale incetarii focului, dintre care 135 au fost explozii, in timp ce in Lugansk au fost inregistrate 648 de incalcari, dintre care 519 au fost explozii, dupa cum a explicat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) intr-un raport.

Aceste cifre reflecta o crestere semnificativa a violentei armate in estul Ucrainei, asa cum a subliniat organizatia, care a reiterat „necesitatea” de a se abtine de la folosirea fortei si de a detensiona o situatie „deja tensionata”.

Ministerul de Externe ucrainean, la randul sau, a negat ca pregateste o ofensiva armata in Donbas, regiunea din estul Ucrainei in care se afla cele doua republici autoproclamate. „Pretentiile conform carora guvernul ucrainean intentioneaza sa lanseze o operatiune ofensiva in teritoriile Donetk si Lugansk sunt departe de realitate”, a spus el intr-o nota publicata vineri.

Fortele Armate ale Ucrainei au raportat sambata aceasta moartea uneia dintre trupele lor in timpul unei noi serii de ciocniri pe linia de contact in estul tarii impotriva trupelor din autoproclamatele republici Donetk si Lugansk.

Armata ucraineana a denuntat ca soldatul a murit in urma unui bombardament efectuat cu artilerie grea in jurul orei 09:00 dimineata, ora locala.

Decedatul, neidentificat, a cedat in urma unei plagi de schij, potrivit notei, publicata de portalul Ukrinform.

„Fortele Armate ale Ucrainei isi exprima cele mai profunde si sincere condoleante rudelor si prietenilor decedatului”, potrivit comunicatului, care nu a oferit mai multe detalii deocamdata.

In ultimele ore, Ucraina a denuntat desfasurarea de sisteme de artilerie de calibrul 122 mm, mortare si lansatoare de grenade de calibrul 120 mm si mitraliere grele in mai multe orase din Donetk si Lugansk, contrar reglementarilor acordurilor de la Minsk care reglementau, pana la acum, o incetare a focului precara in regiune.