Un tablou deconcertant

Duminica Tomii! Fericiti sunt numai cei care au crezut si nu s-au indoit. Pana si la licitatiile de arta, cum a fost cea de la Casa Alis din 15 aprilie, cuvintele Evangheliei au adevarul lor. Marea licitatie scontata, tabloul Natura statica, semnat Theodor Pallady cu initiale si ntarit pe verso cu: Fait par moi, din colectia (?) Jean Don, Paris, oferit cu pretul de 100.000 lei, nu a fost cumparat! De ce? n 1935, data executiei lucrarii, Pallady se afla la Paris, pictand Sena vazuta de la fereastra camerei sale din Place Dauphine, femei lncezind in fotoliu, compozitii cu obiecte rnduite pe o masa.

Mai intotdeauna aceasta din urma este un gheridon, al carei blat rotund ii permite artistului sa realizeze raporturi ntre formele obiectelor. Daca totusi picteaza o masa dreptunghiulara, atunci o asaza oblic fata de marginea tabloului, pentru a crea adncimea necesara desfasurarii planurilor. n 1937, dupa ce avusese o expozitie personala la Bucuresti si mai multe participari la Saloanele Oficiale din tara, criticii de arta Tudor Arghezi, Aurel Brosteanu, George Oprescu remarcau o cotitura n creatia pictorului. Ei identificau n pnzele lui Pallady germenii unei abstractizari decorative, dar si o intensificare a tonurilor cromatice.

Daca n deceniul precedent Pallady lucrase cu rozuri si alburi diafane, cu violeturi transparente si umbre de galben, la mijlocul anilor 30 el se nroleaza n tabara celor care resping culoarea surda pentru a folosi tonuri vii, stralucitoare, chiar stridente. Pictura lui Pallady devenise solara si puternica. Pallady a avut discretia si decenta sngelui albastru, ale originii lui boieresti. Semnatura lui, de cele mai multe ori cu initialele numelui, chiar reluata pe aceeasi pnza, avea menirea de a fixa nu att paternitatea operei, ct aceea de a introduce un reper grafic, o scriitura n suprafata pictata. A avut si orgoliul castei, ncapatnarea si refuzul compromisului. Nu se ndoia de marca lui, de amprenta lui neostentativa si totusi evidenta. Originea lui aristocratica se citeste si n rafinamentul artei pe care a creat-o. O traditie de sute de ani de coexistenta n cultura si civilizatie slefuise familia Cantacuzino – din care se tragea Pallady – asa cum slefuiesc chinezii bobul de orez. n pictura a fost adeptul frotiului, tehnica n care culoarea este pusa n straturi subtiri prin atingeri usoare de pensula. Tabloul prezentat la Alis a deconcertat cumparatorii.

Acestia au preferat o acuarela de Theodorescu Sion n maniera Art Nouveau sau un ulei suprarealist de Florin Niculiu (4.000 si, respectiv, 1.700 lei). Un colectionar autentic, de altfel o figura a peisajului cultural romnesc, a licitat cu nversunare o medalie austriaca de la 1900, Coroana de Fier , cu semnatura mesterului si a turnatoriei, pentru pretul de 3.400 lei. Cstignd licitatia, a parasit sala cu pasul usor, cu chipul radiind. Un om fericit, care si-a ndeplinit dorinta, va reveni desigur si altadata n cautarea obiectelor de arta care aduc bucurie celor ce le colectioneaza.