Dislipidemia la copii – problema de diagnostic si tratament

Colesterolul se gaseste in organism, ca si colesterol plasmatic si tisular. El are un rol structural esential la nivelul membranelor celulare si a diverselor organite celulare, fiind totodata precursorul acizilor biliari, hormonilor steroizi, colecalciferolului, etc. Colesterologeneza – formarea colesterolului – are loc in cea mai mare parte in ficat, in microzomii hepatocitelor. Absorbtia are loc in jejun, in prezenta sucului pancreatic si a bilei. Nivelul normal al colesterolului seric este de 150-200 mg/ 100 ml.

Dislipidemia – definitie si clasificare

Dislipidemia reprezinta cresterea colesterolului si/sau trigliceridelor din plasma. Este clasificata clasic in primara sau secundara.

Dislipidemia primara, cea mai comuna la copii, este determinata de mutatii genetice unice sau multiple care conduc la supraproductia si eliminarea deficitara a trigliceridelor si colesterolului LDL sau la subproductie sau eliminare excesiva de HDL colesterol.

Dislipidemia secundara afecteaza in principal adultii si are cauze multiple, dintre care foarte importante sunt: stilul de viata sedentar cu aport dietetic excesiv de grasimi saturate, colesterol si acizi grasi, diabetul zaharat, hipotiroidismul, abuzul de alcool, insuficienta renala cronica, etc.

Diagnosticul se pune prin determinararea valorilor serice ale trigliceridelor si colesterolului.

Dislipidemia la copii

Atunci cand vorbim despre dislipidemie la copii, ne lovim din start de doua probleme : mai intai, aceasta afectiune este muta simptomatologic (cu unele exceptii) si in al doilea rand este de obicei privita ca o afectiune a adultului. Si atunci apare intrebarea: cand cautam dislipidemia la copil?

In primul rand, in putinele cazuri evidente clinic. Desi am mentionat ca dislipidemia in sine nu determina simptome, exista cazuri mai grave de dislipidemie primara la copii cand pot sa apara xantoame (aceste sunt mici tumori benigne formate din macrofage si care formeaza pete sau noduli subcutanati, adesea de culoare galbena, uneori rosie sau bruna) ale tendoanelor, dar si xantoame plane, galbui, localizate interdigital sau la nivelul genunchilor sau coatelor. Apoi se recomanda investigarea dislipidemiei la toti copiii cu antecedente familiale pozitive pentru boli cardiovasculare instalate precoce, la copii ai caror parinti prezinta hipercolesterolemie cunoscuta. Nu in ultimul rand vor fi investigati copiii care prezinta ei insisi factori de risc, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala.

Tratamentul copiilor este controversat, deoarece el se bazeaza aproape exclusiv pe dieta si efort fizic, ceea ce inseamna modificarea in totalitate a regimului de viata si poate fi dificil de realizat. Prin dieta se poate obtine scaderea colesterolului cu 15%. Modificarile dietei includ scaderea aportului de grasimi saturate si colesterol, cresterea aportului de grasimi mononesaturate, de fibre dietetice si de carbohidrati complecsi, precum si mentinerea greutatii corporale ideale.

Sunt contraindicate: lapte integral, smantana, frisca, unt, branzeturi grase, carne de porc, rata, gasca, vita, peste gras, conserve, mezeluri, galbenus de ou, fasole uscata, mazare, linte, smochine, curmale, alone, nuci, arahide, migdale, ciocolata, creme, inghetata.

Dupa varsta de 10 ani si numai daca, in conditii de dieta strict respectata, LDL colesterolul se mentine > 160 mg/ 100 ml, se poate indica cholestiramina (4g/zi), cu crestere progresiva pana la maximum 16-24 g/ zi la adolescent, cu mentiunea ca reducerea absorbtiei vitaminelor liposolubile sub acest tratament impune monitorizarea timpului de protrombina si tratament substitutiv.

Pentru formele severe, refractare la tratament, dar si pentru hipercolesterolemia primara, familiala, se indica urmatoarele variante de tratament : 1. afereza LDL – in care LDL sunt indepartate prin schimb plasmatic extracorporeal; 2. bypass ileal – pentru a bloca resorbtia acizilor biliari; 3. suntul porto-cav; 4. transplant hepatic. Pentru scaderea trigliceridelor, pe langa masurile dietetice mentionate mai sus se poate recomanda administrarea de suplimente cu acizi grasi omega-3.

In concluzie, problema dislipidemiei la copii este destul de delicata, dar foarte importanta, pentru ca observarea la timp a factorilor de risc si actionarea in consecinta aduc beneficii imense pe viitor, in ceea ce priveste riscul de dezvoltare a unei afectiuni cardiovasculare.