Turnul Eiffel – cum sa nu stai la coada la bilete

Dupa ce am stat doua ore la coada la bilete pentru a ajunge in varf vreau din tot sufletul sa scriu acest articol pentru cei care se duc pentru prima oara la Paris sau pentru cei care nu vor scapa de lista de obiective “must – see” facuta de partenerul lor de calatorie.

Turnul Eiffel are 121 de ani. A fost construit cu ocazia Expozitiei Universale din 1889, de catre Gustave Eiffel, in 2 ani, 2 luni si 5 zile. Viata lui era limitata la 20 de ani, dar experimentele tehnologice pe care le-a favorizat si succesul in fata publicului international l-au facut un simbol si l-au “salvat”.

E supranumit Turnul Babel, peste 75% din vizitatori sunt straini si, cu aproximativ 7 milioane de turisti pe an, este cel mai vizitat obiectiv turistic cu taxa de intrare din lume.

Cum faceti sa evitati coada de la intrare?

Intrati pe site-ul Tour Eiffel(exista pagina in eng) Verificati tarifele: pana in varf (13,40 EUR pentru un adult pana pe 31 mar 2012), pana la al doilea etaj cu liftul (8,20 EUR pentru un adult), pana la al doilea etaj pe scari (4,70 EUR pentru un adult) Va hotarati asupra unei zile si asupra unei ore si va cumparati biletul; s-ar putea sa fie deja ocupate anumite zile sau anumite ore, asa ca e nevoie de un pic de flexibilitate Ajungeti pe Champ de Mars, la unul dintre cei patru stalpi (daca mergeti cu liftul sau pe scari sunt intrari diferite), la intrarea speciala pentru cei care au deja biletele si intrati in maxim 10 minute, zambindu-le gales celor care stau la coada de cel putin 30 de minute Daca vreti, va cumparati aplicatia Iphone care are aceste informatii si un ghid util al vizitei

Cum ajungeti?

Cel mai usor pentru mine a fost sa folosesc  Le Metro de Paris. Statiile la care puteti cobori sunt Champ de Mars – Tour Eiffel, pe linia C(galben) sau Trocadero pe linia 6(verde). Un abonament de 3 zile in Paris, zona centrala, costa 25 EUR si te poate scuti de ceva dureri de picioare sau bataturi.

De ce merita?

La etajul I sunteti la 57 m deasupra Parisului, la etajul II la 115 m, iar pe platforma de la etajul III sunteti la 276 m. E imposibil sa nu vi se para impresionanta privelistea (vedeti Sena in toata splendoarea ei, Arc de Triomphe de l’Etoile, Champs Elysees, Place de la Concorde, Dome des Invalides, Ile de la Cite). Daca sunteti mai tehnici, veti aprecia felul in care arata, constructia, cele 1665 de trepte care ajung pana in varf, lifturile care parcurg 100 000 de km pe an (de doua ori ocolul Pamantului). Daca sunteti romantici, veti ciocni un pahar de sampanie la ultimul etaj.

De la caderea serii pana la ora 1 turnul e luminat si la inceputul fiecarei ore 20 000 de beculete (5 000 pe fiecare fata) clipesc. Locul meu preferat  este Trocadero, esplanada de pe care poti privi Turnul Eiffel si luminitele sigur de faptul ca doar tu gusti momentul (nu si cealalta mie de turisti de prin preajma).

De ce nu?

Pentru ca e foarte multa agitatie in jur. E coada la bilete, e coada la toaleta, e coada la restaurant sau la magazinul de vederi. Daca aveti putin timp in Paris, cititi articolul Iuliei.

Voi de ce ati ales Tour Eiffel? Sau de ce nu?