Blaga acuzat ca a plagiat

“Harta solutiilor”, mult prea mare chiar si pentru parcul in care a fost intinsa pe jos, se pare ca este luata din programul JAICA (Japan International Cooperation Agency), acuzatia venind din partea candidatului PSD la Primaria sectorului 3, Doru Giugula. Cea de a doua acuzatie, cum ca Blaga l-ar fi facut scapat pe Omar Hayssam, a palit in fata acesteia.

La prima vedere par doar vorbe aruncate in campania electorala. Insa citind mai cu atentie un interviu acordat de inca primarul general Adriean Videanu cotidianului Ziua, in noiembrie 2007, observam ca este adevarat: solutiile lui Blaga nu vin din capul lui, ci chiar de la JAICA.

Iata ce spunea Adriean Videanu in 2007, cand se simtea mai tare decat Pache Protopopescu: “Avem un Master Plan al Bucurestiului, vestitul Studiu JAICA, pe baza caruia am demarat principalele proiecte de infrastructura si de trafic, care sunt strans legate una de cealalta…”.  Care Master Plan facut de japonezi, ce se regaseste pe site-ul www.pmb.ro, este identic cu “Harta solutiilor” desenata de Blaga prin parcuri.

Acum, ca Videanu s-a demodat, a venit randul urmasilor democrat-liberali sa preia Studiul JAICA, Master Planul facut de ei, si sa-l detroneze pe raposatul Pache. Studiul nipon JAICA pare a fi o traditie in marea familie democrat-liberala, insusi Basescu, la vremea cand era primar general, beneficiind de studiile de modernizare a Bucurestiului realizate cu ajutorul JAICA.

Nimic rau in treaba asta, dar macar sa nu se mai prezinte “discutiile” drept “solutii originale”. Sa se spuna alegatorilor verde in fata, “oameni buni, pe mine nu ma duce capul, nu ma pricep si am plagiat/am preluat/am copiat/am fost consiliat”. “Harta lui Blaga”, asumarea a ceva ce nu-ti apartine, asa cum scrie pe site-ul candidatului PD-L, e deja un semn de profunda neputinta intelectuala si antireclama electorala.

Candidatul PD-L, Vasile Blaga, si-a lansat, luni, “Harta solutiilor” la problemele Bucurestiului, in viziunea sa programul fiind structurat pe doua capitole: “De voie”, cu raspunsurile “stringente” pentru Capitala, si “De nevoie”, cu solutiile pentru ca orasul sa devina “placut” pentru locuitorii sai.

Partea cu “de voie” si “de nevoie” s-ar putea sa nu fi fost cuprinsa in JAICA. In mod sigur specialistii niponi nu si-au inchipuit ca ar fi “de voie” introducerea apei curente si a canalizarii in Bucuresti. In mod sigur nici nu si-au inchipuit ca nu exista dupa atatia “Pachi Protopopesti” care au solutionat orasul.

Dar cum orice are o explicatie si in acest caz de plagiat explicatia este la indemana oricui. Omul Blaga doar ce a aterizat in Bucuresti de la Oradea, avand un domiciliu stabil in Capitala de numai 2 luni. Cum ar fi putut sa conceapa singur “solutiile”? Harta nici atat.