Tariceanu vrea o legislatie europeana de mediu permisiva

Premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, aflat intr-o vizita in Germania, a declarat, joi, dupa o intalnire cu premierul landului Bavaria, Gunther Beckstein, ca vitoarea legislatie de mediu a Uniunii Europene trebuie sa permita dezvoltarea economica a statelor membre, deoarece normele stricte pot determina companiile sa isi transfere capacitatile de productie in zone mai permisive din acest punct de vedere.

“I-am prezentat domnului prim-ministru Beckstein preocuparile, ingrijorarile pe care le am legate de evolutia legislatiei – care va afecta activitatile industriale in tarile europene -, o legislatie foarte severa de protectie a mediului, care sigur ca trebuie sa rezolve problemele de protectie a mediului, dar, in acelasi timp, sa si dea posibilitatea acestor industrii sa supravietuiasca. Prin aceasta inteleg ca reglementarile pe care le promovam nu trebuie sa duca la transferul capacitatilor industriale in zone ale globului unde nu exista reglementari de mediu, pentru ca in acest fel nu rezolvam problemele de protectie a mediului, numai le transferam si le agravam acolo unde nu exista reglementarile pe care le avem noi la nivel european”, a afirmat premierul Tariceanu.

Tariceanu considera ca in plan economic un astfel de scenariu ar putea duce la pierderea a zeci de mii de locuri de munca.

Seful executivului roman a discutat cu Beckestein despre eforturile pe care le face Romania pentru a creste performantele economiei romanesti. Premierul landului Bavaria a s-a aratat satisfacut de relatia buna pe care o are cu Romania, Bavaria investind, dintre landurile germane, cel mai mult in tara noastra.

“Ultimul an a aratat ca Romania reprezinta mai curand o sansa pentru Bavaria. Unul dintre domeniile in care Romania prezinta oportunitati este, de exemplu, domeniul industriei de automobile si acest lucru l-am discutat cu prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu”, a spus premierul bavarez.

Beckstein a sugerat ca tarile din estul Europei, si Romania, trebuie sa isi modernizeze infrastructura, pentru a deveni competitive.