Tratamente naturale impotriva ciupercii piciorului

Tratamente naturale impotriva ciupercii piciorului. Cateva remedii naturale impotriva ciupercii piciorului, ce trebuie sa stiti pentru a o elimina. 

Ce este ciuperca piciorului?

Ciuperca piciorului este o infectie fungica a pielii cunoscuta si sub numele de tinea pedis. Ciuperca prospera in medii calde si umede, precum: vestiare, dușuri și piscine acoperite.

Simptomele ciupercii piciorului

– Mancarime, senzație de arsura sau ințepaturi intre degetele de la picioare sau pe talpi.

– Fisuri, taieturi, piele desprinsa sau vezicule intre degetele de la picioare sau pe talpi.

– Uscaciune a pielii pe partile laterale sau pe talpi.

Daca infecția se extinde sub unghii, aceasta afectiune se numeste onicomicoza și poate fi foarte dificil de tratat.

Remedii naturale pentru ciuperca piciorului

Deși remediile babesti impotriva ciupercii piciorului sunt folosite de multi oameni, este important sa consultati un medic pentru a primi un diagnostic corect, deoarece simptomele dumneavoastra pot fi cauzate de o alta afectiune. Consultați imediat un medic daca observați inflamarea piciorului, febra, puroi in besici sau piele crapata.

1) Uleiul de arbore de ceai

Cel mai bine cunoscut remediu pentru ciuperca piciorului este uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia). Uleiul de arbore de ceai este folosit de foarte mult timp in Australia ca un remediu pentru infectiile pielii.

Studiile au descoperit ca uleiul de arbore de ceai este un antiseptic si are capacitatea de a ucide bacteriile și ciupercile. Doua studii clinice sugereaza ca poate ajuta persoanele cu ciuperca la picior.

Un studiu a examinat eficacitatea unei creme cu un continut de 10% de ulei de arbore de ceai, comparand-o cu creme cu 1% tolnaftate (un medicament antifungic) și cu creme placebo, pe 104 persoane cu ciuperca la picior.

Grupurile care au folosit creme cu ulei de arbore de ceai si tolnaftate au prezentat o ameliorare a inflamației, a senzației de mancarime și a arsurii, comparativ cu grupul placebo.

Al doilea studiu a folosit o soluție puternica de ulei de arbore de ceai. Studiul a comparat eficacitatea si siguranta unei solutii cu 25% ulei de arbore de ceai, 50% ulei de arbore de ceai și o soluție placebo pe 158 de persoane cu ciuperca piciorului. Oamenii au aplicat soluția de doua ori pe zi pe zonele afectate, timp de patru saptamani.

68% dintre persoanele care au folosit solutie cu 50% ulei de arbore au prezentat o imbunatatire a afectiunii.

Patru persoane care au folosit ulei de arbore de ceai au dezvoltat dermatita moderata, care a disparut dupa ce tratamentul cu ulei de arbore de ceai a fost intrerupt.

2) Sosa

Planta sosa (Solanum chrysotrichum) este folosita in Mexic ca un remediu pentru ciuperca piciorului. Deși studiile preliminare sunt promitatoare, sunt necesare studii concepute mai bine.

 Preventie  impotriva ciupercii piciorului

Acestea sunt cateva sfaturi pentru prevenirea reinfectarii:

– Uscati-va bine picioarele, mai ales intre degetele de la picioare.

– Purtati sosete din bumbac. Schimbati sosetele in fiecare zi.

– Evitați pantofii stramti. Umiditatea și caldura asigura dezvoltarea ciupercii.

– Nu mergeti desculți in locuri publice. Purtati slapi.

– Folositi o pudra pentru picioare ca sa va mentineti picioarele uscate.

– Spalați șosetele cu apa fierbinte.