Stop alimentelor fast-food!

Una buna cu una rea, cam asa si cu deputatii nostri. Dupa ce saptamana trecuta au aprobat vanzarea tutunului la mai putin de 50 de metri de unitatile scolare, si chiar crearea unor spatii speciale de fumat, in incintele scolilor, acum politicienii s-au gandit la sanatatea copiilor.

Daca tot isi pot face rau, in mod legal, cu tigarile, macar sa fie protejati de efectele alimentelor de tip fast-food.

La categoria realizari bune, din pacate numai in perioada campaniei electorale, se poate numara si interzicerea comercializarii alimentelor de tip fast-food in incinta unitatilor de invatamant.

Initiatorii proiectului de lege arata in expunerea de motive ca folosirea si comercializarea la chioscurile din incinta unitatilor de invatamant a alimentelor de tip fast-food duc la imbolnavirea copiilor de diabet, obezitate si boli cardio-vasculare.Noi am atrage atentia si asupra numeroaselor boli pe care le provoaca tutunul, pe care alesii au uitat sa le ia in considerare in urma cu o saptamana.

Pentru a face pe placul deputatilor, vom mentiona ca decizia urmareste stoparea comercializarii produselor alimentare care au un aport mult prea mare de grasimi, zahar, sare, aditivi alimentari sau indulcitori. De acum incolo, meniurile servite la cantinele unitatilor de invatamant vor fi avizate de specialisti in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii.

Din nou, o actiune de admirat, dar partea cu cantinele din unitatile de invatamant pare mai degraba desprinsa dintr-un film american, decat din realitatea romaneasca. Majoritatea scolilor de la noi nu beneficiaza de cantine, ci doar de niste chioscuri improvizate de cele mai multe ori in curtile unitatilor de invatamant, unde este destul de complicat sa vinzi numai alimente sanatoase. In al doilea rand alimentele sanatoase pe care deputatii doresc sa le introduca in scoli costa destul de mult, in comparatie cu produsele de tip fast-food. Acesta este un alt aspect de care trebuie sa tina cont politicienii, deoarece elevii romani sunt invatati sa vina, de cele mai multe ori, cu pachetele de acasa, pentru ca scolile nu le ofera vreo masa, chiar daca stau si cate opt ore pe zi la scoala.

Dar pentru a reveni la proiectul adoptat marti de deputati, acestia vor intocmi si o lista cu alimentele nerecomandate prescolarilor si scolarilor, care va fi distribuita catre inspectoratele scolare din toata tara.Deputatii au interzis si campaniile de promovare directa sau indirecta a alimentelor de tip fast-food in incinta scolilor.