9 locuri de vizitat in Oradea

Oradea se numara printre cele mai spectaculoase orase din Romania si, pe langa faptul ca este unul dintre cele mai importante orase din Transilvania, avand o importanta economica, administrativa si comerciala ridicata, acesta se numara si printre orasele demne de vizitat de catre turisti, pe langa Brasov, Sighisoara si Cluj-Napoca.

Desi centrul orasului este principalul loc pe care trebuie sa-l vizitezi daca ajungi pe strazile din Oradea, de asemenea, nu trebuie sa ratezi o zi la Baile Felix, care se afla la aproximativ 10km in afara orasului. Iata o lista cu 10 locuri pe care trebuie sa le vizitezi in Oradea.

Calea Republicii. Cunoscuta de localnici si ca „Republicii” sau „Principala” este una dintre cele mai frumoase strazi din Transilvania, care dispune de foarte multe cladiri care fac parte din Arta Noua, un stil artistic manifestat in artele vizuale, unde design-ul si arhitectura isi au radacinile in secolul XX.

Cetatea Oradei. Construita in perioada 1114-1131 si distrusa de catre tatari in 1241, aceasta a fost reconstruita in perioada 1570-1589 in stil italian si extinsa in perioada 1717-1780.

Palatul Baroc. Acesta gazduieste Muzeul „Tarii Crisurilor”, care a fost construit in perioada 1750-1789 ca o replica a Palatului Belvedere din Viena.

Biserica cu luna. Biserica crestin-ortodoxa, unica in Europa, a fost construita in 1784-1790 in stil baroc si cu elemente neoclasice. In turn, aceasta are o sfera metalica, pe jumatate aurie, jumatate neagra care printr-un mecanism construit in 1793, se misca pentru a indica fazele lunii.

Palatul „Vulturul Negru”. Contruit in perioada 1907-1908 si renovat in 2013, palatul este un monument arhitectonic reprezentativ, fiind principalul obiectiv al municipiului Oradea.

Teatrul „Regina Maria”. Teatrul a fost contruit in perioada 1899-1900 in stilul neoclasic, iar planurile de constructie au fost realizate de doi arhitecti austrieci care au construit aproximativ 100 de teatre in Europa la sfarsitul secolului XIX.

Catedrala baroca. Este cea mai mare constructie baroca din Romania, aceasta fiind construita in perioada 1752-1780.

Sirul Canonicilor. O alta contructie in stil baroc este Sirul Canonicilor, aceasta fiind construita in anul 1773. Constructia este, de fapt, un coridor de peste 250m care are 57 de arcade.