Romania, mereu surprinzatoare. Vezi AICI cat plateste statul pentru numararea viermilor, gandacilor si a ferigilor in padurile din Horezu

romsilva

Intrebarea “Cum dracu’ sa mai praduim niste bani de la stat si de la UE”, care ii framanta din greu pe stapanii tarii, are astazi un raspuns extrem de amuzant.

In luna aprilie, Romsilva (aia care acum vreo cativa ani cumpara un tanc dezafectat), a incredintat 3 contracte unei firme de apartament din Bucuresti, contracte in valoare de 30 000 de euro. Nu-i mult, ce-i drept, dar ceea ce trebuie sa faca firma respectiva este halucinant: sa numere viermii, gandacii, ferigile si pasarile si fluturii din Parcul National Buila-Vanturarita din Valcea, langa Horezu.

Doar ca sa inventarieze ferigile si sa le puna pe harta GPS, conform caietului de sarcini, firma Multidimensions SRL (care are ca obiect de activitate realizarea de software), a primit 3000 de euro. 

Iata ce zice caietul de sarcini:

–         identificarea speciilor de pteridofite (ferigi) din parc;

–         întocmirea hărţilor de distribuţie a speciilor;

–         crearea unei baze de date cu speciile de pteridofite identificate în parc;

–         evaluarea gradului de conservare al populaţiilor de pteridofite;

–         identificarea potenţialelor ameninţări ale speciilor de pteridofite identificate pe perioada de studiu;

Cu taratoarele si fluturii va fi ceva mai mult de munca, dar si valoarea contractului e mai mare: 17 000 de euro

–         identificarea speciilor de artropode din grupele de artropode (din grupele aranee, lepidoptere, miriapode, coleoptere, colembole) vizate de studiu existente în cele trei tipuri de habitate din parc (habitate forestiere-fag, amestec, conifere, de pajişte, ripariene);

–         întocmirea hărţilor de distribuţie a speciilor;

–         crearea unei baze de date cu speciile de artropode identificate în habitatele forestiere, de pajişte, ripariene;

–         evaluarea gradului de conservare al populaţiilor de artropode identificate;

–         identificarea eventualelor ameninţări ale grupelor de artropode vizate de studiu;

Banii pentru cele trei contracte sunt din bugetul public si din fonduri europene.

Tot Romsilva a dat 53 000 de euro unei firme – Forest design SRL – ca sa numere padurile din Parcul National Defileul Jiului.

neroqua
30/06/2011 AT 12:12 PM
chiar daca suna urat, pentru ca in Romania multi fac foamea, si UE cheltuie bani pentru “cercetare stiintifica” sau botanica si zoologie in cazul de fata, totusi astfel de analize se fac si un Africa unde mor aia pe capete din lipsa de alimente bazice iar west europenii merg in excursii “safari” sa pieptene leii 🙂

Dan
01/07/2011 AT 9:59 AM
In loc sa protejeze cu adevarat parcul national Boila Vanturarita de defrisarile masive pe versantul dinspre Valea Cheii de catre anumiti indivizi libanezi si valceni ei dau banii pe bancuri praf in ochi

Laura
17/07/2011 AT 12:23 PM
Intr-adevar, Romania- mereu surprinzatoare! Dar nu pentru ca niste oameni au initiat un proiect prin care sa inventarieze si sa evalueze gradul de conservare al speciilor dintr-un Parc National, ci pentru ca exista astfel de ziaristi care isi dau si ei cu presupusul si se intreaba de ce sa se cheltuiasca bani pentru CONSRVAREA BIODIVERSITATII?
Oare, in calitatea de ziarist nu ati auzit ca potrivit estimărilor ONU, în prezent ritmul de dispariţie a speciilor a crescut de 100 până la 1000 de ori faţă de ritmul normal? O treime din cele aproximativ 1,75 de milioane de specii de animale şi plante cunoscute sunt în pericol. Conform Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (IUCN), în 2008 au dispărut 717 specii de animale! Aveati habar?

Nu ati auzit oare de stategiile UE privind conservarea biodiversitatii, in care se spune cam asa:

“Este necesar să se desfăşoare, de urgenţă, acţiuni de cercetare mai ample, să se asigure o mai bună punere în aplicare a reglementărilor europene în domeniu şi să se mobilizeze mai multe mijloace financiare”

Nu ati auzit oare de proiectul Natura 2000 – o reţea de zone protejate care ocupă 17 % din suprafaţa UE? Ei bine, din aceasta retea face parte si Parcul National Buila Vanturarita! Cu ce credeti ca se ocupa un astfel de Parc? Cu refacerea ecosistemelor!! Cum va imaginati ca ati putea proteja pe cineva (ceva)daca nu stiti pe cine (ce)?? Inventarierea trebuie facuta!

Sunt curioasa cum ati indentifica d-voastra toate speciile de ferigi de pe o suprafata de zeci de km2 si cum ati intocmi o harta de distributie a acestor specii pentru suma de 3000 euro!

Fiti convinsa ca numai niste oameni cu multa daruire pentru natura si cu foooarte multi ani de invatatura si experienta pot sa alerge dupa niste lepidoptere, coleoptere si colembole prin locuri nu tocmai facile! Muntele nu seamana deloc cu Calea Victoriei!

Marturisesc ca nu am nici o legatura cu Parcul National Buila Vanturarita, in afara faptului ca l-am batut cu piciorul -in lung si-n lat- inca de pe vremea adolescentei.
Ma intriga teribil cand se fac comentarii veninoase pentru niste actiuni cu adevarat constructive!

Nu gasesc nimic “halucinant” in “a numara” viermii, gandacii, ferigile, pasarile si fluturii dintr-o Rezervatie Naturala; dar, deh, privim prin prisme diferite: d-voastra sunteti ziarist, eu sunt biolog!

Natura este sursa noastra de hrana, oxigen si energie. Suntem tributari ei (naturii).

Mai bine urmariti daca banii s-au cheltuit cu folos, pentru obiectivele propuse!

Laura
17/07/2011 AT 1:38 PM
imi cer scuze pentru greseala strecurata in comentariu: gradul de conservare a speciilor, nu “al speciilor”, precum si pentru cele cateva litere “mancate”

Dragos B
23/07/2011 AT 3:40 PM
Da’ oare de ce n-o fi facut numaratoarea asta Asociatia Kogayon, http://www.kogayon.ro , care de ani buni se bate pentru Parcul B-V ?

Florin
26/01/2012 AT 10:19 AM
Poate ar trebui sa faceti o analiza mai documentata despre aceste studii valoarea corecta si neconcordantele existente in costuri specific suprafetei zonei studiate, numarul de specii si habitate inventariate.
Poate ar trebui sa analizati comparativ proiectele mentionate de dumneavoastra cu alte proiecte precum cel castigat de ROMDECA SRL chiar de curand in valoare de 2.242.000 RON respectiv cam 500000 Euro (anunt de atribuire publicat pe 24.01.2012). Asa va puteti explica poate de ce anume unele firme pot fi premiate pentru profiturile realizate http://www.listafirme.ro/top_2011/diploma_1700047.htm.
Multumim Laurei pentru o informare corecta pe care se pare ca doamna Adriana Dutulescu nu si-a permis-o sau nu a dorit-o.