Reformele Convenite Cu CE: Reducerea Pensiilor Speciale, Limitarea Salariilor, Inchiderea Unor Companii De Stat

Ministrul investitiilor si proiectelor europene, Cristian Ghinea, a declarat intr-o declaratie de presa dupa guvernul sedintei de joi ca Executivul a fost de acord cu Comisia Europeana reformele pe care Romania le va face pe baza Planului national de redresare si rezilienta.

Ministrul Ghinea a subliniat ca ,,fara reforme substantiale acest plan nu va trece”. Printre reformele discutate cu Executivul de la Bruxelles se numara o reforma a pensiilor, inclusiv reducerea pensiilor speciale, plafonarea pachetului salarial de stat, un audit in toate companiile de stat si infiintarea unui departament special in cadrul Secretariatului General al Guvernului care ar gestioneaza reforma companiilor de stat, inclusiv inchiderea celor care nu sunt profitabile.

In acelasi timp, este prevazuta o reforma in sectorul transporturilor, un nou mod de impozitare a traficului si o taxa de mediu pentru a descuraja inmatricularea masinilor vechi.

Ministrul a spus ca CE a sugerat Romaniei sa nu depuna cererile de imprumut acum, considerand ca fondurile de 13 miliarde EUR din Planul de rezilienta sunt sub forma de subventii si 16 miliarde EUR ca imprumuturi, iar Romania se afla deja sub procedura de deficit excesiv.

,,Exista doua tari care vor folosi toate imprumuturile din Planul de recuperare si rezilienta: Romania si Italia. Nenorocirea este ca suntem singura tara a UE care se afla sub procedura de deficit bugetar excesiv. Acest lucru ne va impiedica sa atragem imprumuturile, deoarece acestea se vor incadra in soldul deficitului bugetar. CE a recomandat sa nu depuna acum cererile de imprumut. Am fost foarte clar ca vom depune cerere pentru toate acele 29,2 miliarde EUR ” , a spus ministrul Ghinea.

Planul de recuperare si rezilienta prevede urmatoarele fonduri pentru Romania:

aproximativ 2,2 miliarde EUR pentru mediul de afaceri

3,7 miliarde de euro pentru educatie (asteptari: 10.000 de laboratoare, 2.000 de autobuze verzi, peste 80.000 de echipamente de clasa cu mobilier, 50 de unitati scolare noi construite)

2,5 miliarde EUR pentru asistenta medicala (constructii si / sau echipamente pentru 200 de centre comunitare, 3.000 de cabinete noi de medic de familie, 100 de cabinete de planificare familiala)

programe de impadurire, combaterea taierii ilegale, biodoversitate – 1,4 miliarde EUR

transport – 8,5 miliarde EUR

fond pentru val de reabilitare – 2,2 miliarde EUR.