Olteanu, BNR: 99% dintre infractiunile cu cecuri nu sunt sanctionate

Reprezentantii BNR vor modificarea legii care ii lasa nepedepsiti pe cei care arunca pe piata cecuri si bilete la ordin fara acoperire

Oamenii de afaceri sunt reticenti cand vine vorba sa accepte cecurile ca instrumente de plata, in ciuda deficitului de lichiditati cu care se confrunta companiile.

Pe de-o parte, din cauza lipsei de incredere atat intre comercianti, cat si intre comercianti si banci, iar pe de alta parte, din cauza sistemului judiciar, care nu pedepseste fraudele cu astfel de instrumente, explica oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

“99% din dosarele penale care urmaresc infractiuni cu cecuri se soldeaza cu neinceperea urmaririi penale, pe motiv de lipsa a pericolului social (…) Daca nu este pericol social, atunci sa se modifice Codul Penal”, a spus ieri viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la un seminar organizat de banca centrala. Nu numai cecurile trezesc neincrederea comerciantilor si a bancilor, ci si cambiile si biletele la ordin, pentru ca o serie de companii si-au pacalit furnizorii cu asemenea instrumente fara acoperire. Se vede din cifrele oficiale, care arata ca, in primul semestru, platile prin bilete la ordin, cecuri si cambii refuzate de banci au crescut cu peste 20% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 4,85 miliarde de lei. In perioada analizata, valoarea medie a unei solicitari respinse a crescut cu 57,5%, la 25.861 lei, in timp ce maximul a fost atins in luna mai, respectiv 31.856 lei. Toate aceste statistici exista intr-o baza de date a BNR, unde sunt cuprinse toate informatiile despre companiile care au generat incidente de plata, raportate de banci.

BNR vrea modificarea legii

Nu sunt singurele motive pentru care in Romania instrumentele de plata alternative nu se folosesc pe scara larga. Viceguvernatorul BNR recunoaste ca o parte dintre ele sunt desuete si neadecvate tehnic. “Azi, instrumentele de plata trebuie sa treaca in lumea virtuala pentru a supravietui (…) ele, pana la urma, sunt bani, sub anumite conditii”, a explicat Olteanu. In ciuda acestor impedimente, el vrea sa refaca increderea in cecuri, cambii si bilete la ordin, prin modificarea legislatiei, sarcina care va reveni unui grup de lucru.

In lipsa unei autoritati de reglementare, BNR isi asuma astfel rolul de initiator al discutiilor, mai ales ca subiectul este unul important. “Poate o banca centrala sa spuna: «Stiti, sunt 15.000 de cazuri de bilete la ordin fraudate, dar nu ne intereseaza»? Nu poate, pentru ca are impact”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, cu ocazia aceluiasi seminar. El a dat un exemplu plastic, in care cineva intra intr-un restaurant si mananca, dupa care plateste cu un cec fals. “Mai poti sa il intorci cu capul in jos si sa neutralizezi? Catusi de putin. Stim cat dureaza procesele in Romania”, a spus Isarescu.