Taxa auto, in functie de datele tehnice ale masinii

In sedinta de Guvern de luni, 31 martie, a fost dat spre citire, in prima lectura, si votat, documentul privitor la taxa auto, aprobat la sfarsitul saptamanii trecute de catre Comisia Europeana.

A treia si ultima varianta a taxei auto de poluare, va fi stabilita in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, tinand cont de emisiile de dioxid de carbon si de noxe.

“Proportia va fi de 30% dioxid de carbon si 70% alte noxe, pentru masinile Euro4 si Euro3. Am luat in considerare nu numai emisiile de noxe privind standardul Euro4, dar si emisiile de praf”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

Potrivit noii grile de calcul, valoarea taxei scade cu 5% pentru fiecare an de vechime al masinii, fata de cea incasata pana in prezent. O problema o reprezinta masinile cu Euro3, care nu au trecute in cartea tehnica emisiile de dioxid de carbon. In acest caz, se vor lua in calcul toate emisiile de poluanti, precum oxidul de azot.

Proprietarii masinilor dotate cu Euro3 pot evalua gradul emisiilor poluante la Registrului Auto Roman (RAR). Chiar daca romanii au aceasta posibilitate, taxele pentru o evaluare se ridica la 600 de euro,  suma de bani ce va fi adaugata taxei de poluare auto.

Singura categorie de autovehicule care este scutita de taxa auto este cea in care se incadreaza masinile dotate cu Euro5 sau autovehiculele electrice.

Un cetatean care doreste sa achizitioneze o Dacia Logan cu motor de 1.400 centimetri cubi Euro4 va plati o taxa de 246 euro, cu aproape 100 de euro mai mult decat pana acum, in timp ce pentru un Volkswagen Passat de 1.900 cmc din aceeasi categorie, va plati aproximativ 570 euro.

Banii proveniti din taxa auto vor intra in bugetul Ministerului Mediului si se pare ca vor fi folositi pentru finantarea unor proiecte si programe de protectie a mediului.Guvernul a hotarat ca noua varianta a taxei auto sa intre in vigoare de la 1 iulie 2008.

In sedinta de luni, Executivul a adoptat si ordonanta de urgenta prin care se arata ca statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita pana in prezent si noua taxa de poluare auto.Modalitatea de restituire a banilor va fi stabilita de catre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei si Finantelor, in termen de 90 de zile de la data publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial.

Tot luni, Guvernul a introdus, in prima lectura, si proiectul ordonantei de urgenta ce prevede cresterea primei de casare a autovehiculelor inscrise in programul “Rabla”, cu 1.000 de lei. In acest fel, cei inscrisi in programul de reinnoire a parcului auto, pe 2008, vor primi un avans de 4000 de lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou.