Republica Dominicana – o tara, sapte curiozitati

In 1492, Cristofor Columb debarca pe insula Hispaniola si avea in fata ochilor “cel mai frumos pamant vazut vreodata in Lumea Noua”. L-a denumit “Mica Spanie”, iar astazi, acele teritorii apartin Republicii Dominicane. In afara de Santo Domingo, capitala tarii si oras ce face parte din patrimoniul UNESCO, eu nu stiam prea multe despre Republica Dominicana. Cu siguranta, nimic din cele de mai jos. Sunt curioasa cati dintre voi cunosteati aceste informatii si in ce context le-ati aflat?

1. Locuitorii insulei La Espanola din perioada pre-columbiana, Taino, au fost cei care au denumit insula care astazi gazduieste Republica Dominicana Quisqueya. Se pare ca aceasta denumire se traduce prin “mama pamantului”.

2. Pentru a construit Farul lui Columb, situat in Santo Domingo Este, tarile din America Latina au scos din buzunare cateva milioane de dolari. A fost inaugurat in 1992 la aniversarea a 500 de ani de la descoperirea Americii si este atat mausoleu, cat si muzeu.

3. Enriquillo este cel mai mare lac din Caraibe, si cel mai jos punct din orice insula oceanica (39m sub nivelul marii). Este unul din putinele lacuri cu apa sarata din lume locuit de crocodili. Are trei insule: Isla Barbarita, Islita si Isla Cabritos.

4. Insula Cabritos, lunga de 12km si lata de 2km, gazduieste un spectacol extraordinar de pasari colorate, crocodili si iguane. In parcul national se poate ajunge cu barca, de langa orasul La Descubierta, iar majoritatea oamenilor vin sa vada una din cele mai mari populatii de crocodili americani din lume.

5. La venirea lui Columb in 1492, Hispanola (insula ce gazduieste Haiti si Republica Dominicana) era impartita in cinci teritorii locuite de Taino. Capeteniile Taino se numeau Cacique si erau sfatuiti de bohiques (preoti si vindecatori).

6. Pesterile Pomier sunt o serie de 55 de pesteri ce contin o uriasa colectie de arta pe piatra veche de 2000 de ani. Cele peste 6000 de inscriptii, desene si pictograme au fost create in principal de poporul Taino, dar si de Carib sau Igneri.

7. Los Tres Ojos, o atractie turistica foarte populara, este o pestera imensa ce cuprinde trei lacuri perfect rotunde, populate cu apa de izvor de un rau subteran (Brujuelas), si un al patrulea lac, mai departe in adancul pesterii, cu apa sulfuroasa. Cel mai frumos lac este al patrulea, seamana cu craterul unui vulcan adormit, iar datorita tavanului prabusit, lumina soarelui da nastere unor culori spectaculoase.