Google lanseaza rivalul Wikipedia

In cursul zilei de ieri, reprezentantii Google au anuntat lansarea oficiala a ceea ce se vrea a fi concurenta Wikipedia, si anume a serviciului Knol.

Spre deosebire de Wikipedia, noua enciclopedie le ofera posibilitatea utilizatorilor de a scrie diferite articole, dar si de a castiga bani din acestea.

O alta diferenta fata de Wikipedia este aceea ca serviciul va oferi ocazia utilizatorilor de a posta orice fel de articole, nu doar pe categorii. Knol se vrea a fi mai degraba o colectie online de bloguri, decat o enciclopedie.

Knol nu va permite ca un alt utilizator decat cel care a postat articolul sa modifice ceva la el, dar va exista o sectiune de comentarii.

La ora actuala, utilizatorii Knol nu vor putea introduce decat text si fotografii, dar se doreste ca, intr-un timp cat mai scurt, sa se poata uploada si alte tipuri de fisiere audio, video, etc.

Prin acest nou serviciu oferit de Google, compania incearca sa aduca un aer proaspat motorului de cautare, si de asemenea sa plaseze afacerea cat mai sus in top.

Totusi, la cautarea pe Google nu vor aparea toate articolele publicate pe Knol, ci doar cele cu un continut interesant si exact.

Wall Street Journal scrie ca Cedric Dupont, director de productie in cadrul Google, a declarat, la lansarea Knol, ca noul serviciu doreste sa poata oferi utilizatorilor informatii venite chiar de la ei.

Pe de alta parte, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a declarat ca este prea devreme sa se dea un pronostic in ceea ce priveste rolul de competitor pe care l-ar putea avea Knol.

Ramane de vazut daca noul serviciu va deveni la fel de cunoscut precum Wikipedia. Chiar daca nu va fi un mare succes, totusi cei de la Google vor avea numai de castigat de pe urma Knol, deoarece vor avea noi pagini web pe care isi vor putea publica reclamele, iar reclamele inseamna intotdeauna bani.

Cu ajutorul acestui serviciu online, Google ar putea atrage numeroase companii media, prin parteneriate, ceea ce deja s-a intamplat. Reprezentantii Google au declarat la lansarea Knol ca s-a incheiat deja un acord de acest gen cu publicatia The New Yorker. Astfel, utilizatorii Knol vor putea insera in posturile lor benzi desenate din The New Yorker.