Profesoara cercetata pentru luare de mita

Dupa incheierea unui an scolar plin de incidente neplacute care au patat integritatea a numerosi profesori, nici perioada vacantei nu pare sa fie mai linistita.Chiar inainte de a lua vacanta, o profesoara de la Grupul Scolar Forestier Bistrita a fost mai darnica decat de obicei, atunci cand a venit vorba de incheierea situatiei scolare a elevilor.Aceasta, impreuna cu fiul sau sunt cercetati de Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud pentru luare de mita.

Un elev ingrijorat de situatia sa la invatatura s-a gandit sa-si asigure intrarea in examenul de bacalaureat si a vorbit cu profesoara sa, care s-a oferit sa-l ajute, contra-cost.Fiul profesoarei care aranja situatiile la invatatura a fost prins luand de la respectivul elev circa 155 lei, in timp ce surse din politie au declarat ca profesoara primise pana atunci suma de 400 de lei.Suma de 155 de lei reprezenta o ultima transa dintr-un total de 555 de lei, echivalentul a 150 de euro, pe care profesoara i-ar fi cerut in vederea “imbunatatirii unui proiect la o materie si a incheierii situatiei scolare” a elevului.Elevul era hotarat sa ii denunte pe cei doi in momentul in care ar fi avut situatia scolara incheiata, lucru care s-a intamplat imediat dupa ce profesoara a primit prima transa de bani.

La ora actuala, profesoara este cercetata pentru luare de mita, in timp ce fiul sau este anchetat pentru complicitate la infractiune, iar in cazul in care profesoara este gasita vinovata risca excluderea din corpul didactic.

Cu toate ca situatia persista de ceva vreme, totusi conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) a declarat ca nu a fost informata despre acest caz nici de procurori, nici de directorul unitatii de invatamant.“Noi nu am primit nimic oficial. Daca acuzatia de luare de mita se dovedeste reala, o comisie special constituita va decide ce se va intampla cu profesoara in cauza in continuare”, a declarat, marti, adjunctul ISJ Bistrita-Nasaud, Balazs Denes.

Din pacate, acesta nu este un caz izolat in randul cadrelor didactice, cererea si primirea de bani fiind frecvent intalnite. Cele mai cunoscute situatii sunt acelea in care profesorii santajeaza elevii cerandu-le o anumita suma de bani in vederea refacerii situatiei scolare.