Cum sa vizitezi Viena, in decembrie, cu 175 de euro

Biletul de avion

Cea mai buna oferta am gasit-o pe flyniki.com – 75,95 euro, dus – intors, cu toate taxele incluse. (Gasiti aici o lista cu zborurile de la inceputul lui decembrie si costul aferent.) Plecarea pe 18 decembrie si intoarcerea pe 21. 3 zile in Viena pentru a vedea cateva obiective turistice interesante, a gusta mancarea lor (destul de grasa, dar delicioasa), pentru a savura un capuccino vienez si a te bucura din plin de atmosfera pietelor de Craciun e numai bine.

Cazarea

Comunitatea Couchsurfing din Viena numara peste 12000 de oameni, asa ca sansele sa gasiti o canapea libera sunt destul de mari. Nu e de Craciun sa zici ca stau cu familia si n-au chef de vizitatori si probabil ca nici nu sunt plecati, inca, in vacanta.

Transportul

Pentru ca avionul ajunge si pleaca la ore mai mult decat decente, puteti folosi autobuzele care asigura transportul de la aeroport pana in centrul orasului. O calatorie dus – intors va va costa 6 euro (sau 5 euro daca va cumparati Wien Karte).

Pentru transportul in oras aveti doua optiuni: un card de 13,6 euro care va asigura folosirea nelimitata a mijloacelor de transport in comun timp de 3 zile sau Wien Karte de 18.5 euro, care pe langa transportul nelimitat timp de 72 de ore, vine la pachet si cu sute de reduceri la muzee, cafenele si diverse magazine.

Merita sa-l luati pe al doilea daca stiti ca o sa vizitati intens orasul, altfel, mergand pe varianta propusa mai jos, cred ca e mai ok cardul de transport simplu.

Ce e de vazut in Viena?

Sunt multe, asta e clar. Insa pentru trei zile eu as opta pentru o combinatie intre “icoane” vieneze si locuri mai putin cunoscute, dar extrem de interesante. Mai exact, as vizita urmatoarele:

Palatul Schonbrunn (deschis zilnic intre 8:30 si 16:30, Marele tur – 11.5 euro)Sa zici ca ai fost in Viena si n-ai vizitat Schonbrunn e cel putin ciudat. E vechea resedinta a Habsburgilor si, de asemenea, locul in care a stat Napoleon, intre 1805 si 1809, cand a ocupat capitala austriaca. Tot aici a luat sfarsit monarhia austriaca atunci cand Carol I a abdicat in salonul albastru chinezesc. Si daca tot veni vorba de saloane, mi se par foarte interesante sala oglinzilor si sala de portelan.

Stephansdom (deschis zilnic intre 6 si 22, Turnul de nord – 4 euro)Se spune despre el ca e cel mai frumos edificiu gotic al Austriei si este emblema Vienei. Unde mai pui ca turnul de nord gazduieste un clopot de aproape 20 de tone turnat din 100 de ghiulele capturate de la turci.

Palatul Hofburg (8.9 euro, deschis zilnic intre 9 si 17)Vechiul palat imperial al Vienei, este un complex de cladiri impunatoare, situat in centrul orasului. De cand am vazut filmul “Sissi” imi doresc sa ajung sa vad aparatamentele imperiale unde, candva, au locuit Franz Iosif si Elisabeta.

Hundertwasserhaus (gratuit, poate fi admirata oricand)Cum va suna: o casa cu fatada multicolora, turnuri ca de moschee si acoperis verde? Mie mi se pare extrem de jucausa si asa inteleg ca a si vrut Hundertwasser sa fie atunci cand a modificat locuintele sociale de aici si le-a oferit acest aspect.

Bestattungsmuseum (gratuit, vizita trebuie programata)Pentru cei care nu stiu germana (si eu ma numar printre ei), Bestattungsmuseum = Muzeul Defunctilor. Daca va intrebati de ce ati vrea sa vizitati un astfel de muzeu, eu va spun doar atat: printre exponate se gaseste un sicriu reutilizabil care are un fund cu balamale ce permite aruncarea ramasitelor pamantesti direct in groapa. Da, stiu, poate suna macabru, dar daca aveti umorul la purtator s-ar putea sa fie o vizita inedita.

Museum fur unterhaltungskunst (gratuit, deschis sambata 14:30 – 17 si duminica 10 – 12)Expozitia e dedicata vietii circului si artei amuzamentului. Veti gasi atat obiecte de recuzita, cat si afise vechi si povestile unor clovni renumiti.

Kafeemuseum (gratuit, dechis zilnic intre 11:30 si 18:30)O expozitie dedicata bauturii preferate a vienezilor: cafeaua.

Iar in rest m-as plimba prin Viena si as vizita cat mai multe targuri de Craciun. Din cate am citit, vor fi in jur de noua in tot orasul.

Revenind la buget, iata cum se prezinta:Biletul de avion 75.95 euroTransportul de la/pana la aeroport 6 euroCard pentru transport (3 zile) 13,6 euroStephansdom – Turnul de nord 4 euroPalatul Hofburg 8,9 euroPalatul Schonbrunn – Tur imperial 8,9 euroBani de mancare 60 euroTotal: 177.35 euro

Vi se pare mult, putin?