Despre matematica

Pentru unii matematica reprezinta o materie nu tocmai utilizare, cei care vor sa scape de ea merg la un liceu cu profil uman, insa fiecare om ar trebui sa cunoasca operatiile fundamentale ale acestoria: adunarea, scaderea, inmultirea, impartirea. Cu ajutorul acestor patru operatii putem razbi in viata, putem merge la cumparaturi fara sa ne gandim ca la casa de marcat putem fi inselati. Am realizat un top zece, al celor mai interesante lucruri despre matematica, care merita stiute de catre noi toti.

 1. Prin problemele vietii

Omul a creat flori si fructe care nu exista in natura si care astazi ne incanta si ne hranesc la fel, printr-o munca de milenii, plecand de la unele adevaruri simple, a fost construit matematica moderna. Ea ne incanta prin eleganta sa. In acelasi timp, matematica nu este deosebit de folosita pentru rezolvarea celor mai diverse probleme ale vietii practice: in atelierele de proiectare unde inginerii si proiectantii calculeaza noi constructii, baraj, avioane, instalatii industriale, etc.

2. Matematica contemporana

La fel cum selectionerii anonimi, printr-o munca de milenii, au reusit, plecand de la unele specii salbatice, sa creeze soiurile frumoase de mere pe care le cultivam azi, tot asa matematicienii, adesea si ei anonimi, au reusit sa inalte edificii mari. al matematicii contemporane.

3. Platon

Filozoful antic Platon scris pe frontispiciul Academiei sale: ,, Nimeni sa nu intre daca nu este geometru. ” Cuvinte pe care marele poet Goethe le-a interpretat in sensul ca adevarurile matematice sunt atat de evidente incat nu pot pretinde ca esti filozof daca mai intai nu ai inteles matematica.

4. In zilele noastre

Astazi, in invatamantul nostru de toate gradele se preda o matematica moderna, in care rigoarea gandirii elevate se imbina armonii cu necesitati practici. Matematica ne permite sa descriem realitatea mai bine, mai corect, mai sintetic decat in limbajul curent. Fara matematica nu am avea nici una dintre marile realizari ale stiintei si tehnici contemporane.

5. Necesitatea aparitiei

Matematica sa nascut din necesitatile practicilor, dar si din necesitatea omului de a-si sistematiza in permanenta cunostintele, de la grupa, de la le da o forma cat mai adecvata. Oamenii aveau nevoie de o stiinta prin ajutorul careia sa-si tina socotelile, sa scada si sa adune.

6. Herodot

Geometria sa nascut din masurarea pamanturilor. Iata ce scria istoricul grec antic Herodot: “acest rege (Sesostris) a impartit tara intre toti egiptenii, toti acestia capatand cate o portiune dreptunghiulara egala de pamant; prin acestea el a creat pentru sine venituri, ordonand sa fie platit anual un anumit impozit. Daca raul (Nilul) rupea o parte a unei parcele oarecare, proprietarul ei se prezinta la rege si anunta cele intamplate. Regele trimitea cativa oameni pentru a controla si masura cu cat sa micsorat parcela respecta, pentru ca in viitor proprietarul ei sa plateasca totusi un impozit corespunzator. Mi se pare ca aceasta ar fi fost originea geometriei, care a trecut din Egipt in Elada ”.

7. Straveche si mereu noua

Probabil ca inceputurile matematicii dateaza inca din epoca de piatra, cand omul acelor timpuri trebuia sa numere vanatul sau sa compare doua multimi de dusmani. De exemplu, chiar numele geometriei arata ca este vorba de masura (metron in greaca) si de pamant (geos in greaca). Straveche este matematica si totusi mereu noua, la fel cu semintele care sunt stravechi, dar care anual dau alte flori.

8. Model matematic

Termenul de model este binecunoscut pionierilor, multi dintre ei activand in cercurile de aeromodelism sau navomodelism. Stim astfel ca un aeromodel este un avion de dimensiuni reduse, care are insa proprietatile principale ale avionului: are aceiasi forma si poate sa zboare. Aceasta este trasatura definitorie a oricarui model: pastreaza caracteristicile esentiale ale originalului pe care il modeleaza.

9. Teoreme si axiome

Pentru a ajunge la teoreme, intotdeauna trebuie sa plecam de la anumite axiome, adica de la afirmatii care nu sunt dovedite, pentru simplul motiv ca daca si ele ar fi dovedite, atunci si ele ar fi teoreme, iar nu axiome, cum se numesc adevaruri primare, acceptate fara demonstratie. In cazul sau, Euclid afirmase ca printr-un punct exterior unei drepte se poate duce o singura paralela la dreapta data. Aceasta este un adevar primar, o axioma.

10. Ramuri ale geometriei

Alaturi de geometriile neeuclidiene s-au dezvoltat si alte ramuri ale geometriei. Mentionez geometria analitica, geometria diferentiala, algebrica, proiectiva, descriptiva si altele.