Locuri de munca dominate de femei

Asistenta medicala – precum profesoara si chelnerita – se numara printre ocupatiile pe care economistii le numesc ,,locuri de munca cu guler roz” sau profesii dominate de femei. In timp ce tot mai multi barbati isi imbraca gulerul roz si se confrunta cu stigmatul social asociat cu ,,munca femeilor”, cifrele spun ca avem un drum lung de parcurs cand vine vorba de stigmatizare in  anumite domenii.

Una dintre aceste ocupatii este asistenta medicala. Noua din zece asistenti medicali inregistrati sunt femei. Multe dintre locurile de munca in care participarea femeilor creste cel mai rapid sunt cu plata mare. In jumatate din locurile de munca de pe aceasta lista, castigurile medii pentru femei sunt mai mari decat salariul mediu.

Specialiste in relatii publice

Relatiile publice au fost deja o profesie dominata de femei in 2000 si, in ultimii 16 ani, a devenit si mai mult. Ponderea femeilor care lucreaza ca specialisti in relatii publice a crescut cu 6,4 puncte procentuale, de la 58,9% in 2000 la 65,3% in 2016. La fel ca mai multe locuri de munca de pe aceasta lista, relatiile publice sunt un domeniu bine platit.

Operatoare

Operatorii indeplinesc o serie de sarcini administrative, inclusiv fotocopierea. Atributiile operatori le exclud pe cele efectuate de computere si, partial, ca rezultat, jobul devine mai putin obositor. Desi ponderea femeilor care lucreaza ca operator a crescut cu 6,5 puncte procentuale din 2000 pana in 2016, numarul femeilor care lucreaza in acest domeniu a scazut cu aproximativ 2.000. Niciun alt loc de munca din aceasta lista nu a raportat o scadere atat de majora. Astazi, 62,9% dintre operatori sunt femei, comparativ cu 56,4% in 2000.

Scriitoare de material tehnice

Scriitorii tehnici scriu materiale tehnice, cum ar fi manuale de echipamente, anexe sau instructiuni de operare si intretinere. Ocuparea femeilor in majoritatea locurilor de munca de pe aceasta lista a crescut la o pondere majoritara incepand cu anul 2000. Oarecum o exceptie, femeile au cuprins deja majoritatea locurilor de munca in domeniu chiar si in 2000, cand cele 26.560 de femei angajate in acest loc de munca reprezentau 51,4% din toti acesti profesionisti. Pana in 2016, ponderea femeilor in randul scriitorilor tehnici a crescut la o majoritate de 58,2%.

Manageri

Numarul femeilor care lucreaza ca manageri – sau manageri de hoteluri, moteluri si pensiuni – a crescut cu aproape 14.000 in ultimii 16 ani. Intre timp, numarul barbatilor care lucreaza in profesie a ramas efectiv neschimbat, la 50.893. Gradul in crestere al lucratorilor a transformat ocupatia dominata odata de barbati intr-una dominata de femei, deoarece ponderea femeilor in acest domeniu a crescut de la 45,8% la 52,7% in aceeasi perioada. La 41.285 dolari, salariul mediu anual pentru femeile care lucreaza ca manageri este doar putin mai mare decat salariul mediu de 40.675 dolari pentru femeile din toate ocupatiile.

Este stiut faptul ca femeile au ocupat majoritatea posturilor care odata erau interzise. Pana in prezent femeile se simt comfortabil in a lucra ca femei de companie, si care de asemenea este foarte bine platit. Acestea au inceput sa foloseasca si paginile online unde isi pot gasi mai usor clientii. Ca escorte de lux acestea isi pot crea o situatia financiara stabila, fiind ceva temporar pana sunt interesate de un alt loc de munca.

Scriitoare de beletristica

Scriitorii au dominat literatura si jurnalismul din intreaga lume. Este stiut ca sute de femei au ales sa scrie sub un nume masculin pentru a evita prejudecatile intr-o industrie publicistica dominata de barbate. Femeile au obtinut studii superioare mai mari din 1986, ceea ce a contribuit probabil la cresterea ponderii scriitoarelor. In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, majoritatea scriitorilor si autorilor sunt femei.