Ciurica, ziua femeilor

In 12 iulie este praznuita Sf. Veronica, sfanta care a sters cu naframa lacrimile Mantuitorului, iar in 17 iulie o pomenim pe Sf. Mare Mc. Marina, protectoare a pasarilor de curte.

Sf. Veronica, contemporana cu Iisus

Faustina a fost numele acestei sfinte inainte de a fi botezata crestina de catre Sf. Petru; educatoare si mai tarziu sfatuitoare a mparatului Tiberiu, contemporan cu Iisus Hristos si Sfintii Apostoli. Cand imparatul se imbolnaveste de lepra, Faustina pleaca la Ierusalim, stiind ca numai Iisus il poate vindeca. nsa cand ajunge la casa lui Pilat, afla ca marele proroc a fost condamnat la moarte prin crucificare.

Faustina pleaca indurerata; pe drumul de ntoarcere, ea ntlneste un convoi, care ducea un condamnat cu o cruce n spate, spre dealul numit Golgota. Sleit de puteri sub povara crucii, tanarul se prabuseste chiar n apropierea ei. Faustina se opreste si sterge cu o naframa fata condamnatului. Convoiul pleaca, femeia ramanand adanc impresionata de acei ochi iubitori, plini de suferinta ai celui crucificat. Intoarsa la palat, il anunta pe Tiberiu despre moartea Mantuitorului si ii arata naframa. Imparatul constata cu uimire ca pe naframa a ramas imprimat chipul lui Iisus.

Tiberiu are o revelatie: simte o iubire si o liniste sufleteasca nemaintalnite pana atunci; este si momentul in care constata cu uimire ca este complet vindecat. De-acum Faustina se leapada de cultul zeilor si porneste sa caute adevarata credinta. Asa ajunge sa-l intalneasca pe Sf. Petru, care-i impartaseste invatatura crestina si o boteaza, dandu-i numele de Veronica.

Nascuta in Antiohia, Marina era fiica unui popa idolesc. Dupa ce a murit mama sa, copila a fost incredintata unei femei din afara cetatii, spre a o creste. La varsta de 12 ani, Marina si-a manifestat pentru prima data interesul pentru credinta crestina si, la putin timp, s-a si crestinat, incepand o viata in rugaciune si in desavarsita sfintenie. La varsta de 15 ani, Marina este parata marelui dregator ca nu se inchina idolilor si chemata in fata acestuia. Dar vanatorul de crestini cade fermecat de chipul ei frumos peste fire; acesta ii cere sa se lepede de credinta crestina si sa-i devina sotie. Marina a ales insa sa-si duca viata intru Domnul Iisus Hristos si astfel si-a atras mania dregatorului, care a dat porunca sa fie supusa la chinuri. Fecioara a indurat, fara sa murmure, grele cazne, impresionandu-i pe toti pentru taria credintei in Dumnezeu. Multi s-au convertit atunci la credinta crestina si, taindu-li-se capul, ca si Sfintei Marina, au primit sfarsit mucenicesc.

Obiceiuri. Traditii

15 iulie – Ciurica, ziua femeilor

In calendarul popular, ziua de 15 iulie este cunoscuta sub numele de Ciurica sau Circovii Marinei.

Ciurica este o divinitate razbunatoare, care ciuruie in bataie pe cei care lucreaza de ziua ei. Se zice ca Ciurica i apara pe cei slabi de bataia celor puternici. Aceasta zi era mai mult o sarbatoare a femeilor, cand ele capatau puteri speciale, aveau dreptul sa porunceasca si chiar sa-si pedepseasca barbatii. Se zicea ca barbatii batuti n aceasta zi de neveste vor fi batuti tot anul. De aceea, in vechime, exista obiceiul ca sotii sa plece de-acasa n ziua Ciuricai.

Femeile nu lucreaza deloc, de frica bolilor (la oameni, oi si pasari); sa nu le manance lupii vitele sau de frica sa nu le bata barbatii tot anul.

Sarbatoarea se tine pentru sporul casei.  Nu se da si nu se scoate nimic din casa.

16 – 18 Iulie – Circovii de Vara

  •  Frati cu Circovii de Iarna, Circovii de Vara (numiti si Circovii Marinei) trimit stihiile naturii asupra oamenilor care nesocotesc sarbatorile.
  •  Oltenii tin sarbatoarea de frica Marinei, cea rea de piatra, ca sa-si apere semanaturile de piatra si gospodaria de trasnete.
  •  Nu se matura si nu se da gunoiul afara; nimeni nu se piaptana, nu se toarce, nu se spala rufe, nu se coase, nu se taie cu foarfeca.
  •  Se impart mere si paine. Femeile duc la biserica usturoi, tamaie, pelin si le asaza in partea dreapta, la icoana Maicii Domnului. La sfarsitul slujbei se da foc tamaii si se afuma usturoiul si pelinul.
  •  Plantele de leac culese de Sf. Marina au proprietati magice. Mamele impart maturi (facute din pelin), pui de gaina, iar copiilor – porumb fiert, mere si paine.
  •  Oamenii se infratesc si-si fac daruri; se pun flori la icoana Maicii Domnului.