De ce este atat de faimoasa Mona Lisa a lui Da Vinci?

Mona Lisa este un portret in ulei pe jumatate al unei femei pictate de Leonardo da Vinci, cel mai popular artist italian din toate timpurile in jurul anului 1503. Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci este calma si atenta si este privita pe scara larga ca fiind cel mai profund portret pictat vreodata care este plina de multe mistere nerezolvate.

Leonardo da Vinci a fost o figura legendara din istorie. Mona Lisa a fost favorita sa personala si a lucrat la ea ani de zile. Nu se poate nega ca Mona Lisa este o opera de arta remarcabila. Timp de secole, multe elemente ale acestei opere de arta au facut obiectul unei dezbateri considerabile. In aceasta postare, vom discuta cateva dintre teoriile despre opera de arta, precum si despre ceea ce sustin istoricii si carturarii despre aceasta.

Cine a fost Mona Lisa?

Subiectul acestei picturi este poate cel mai controversat subiect de discutie. Se presupune ca acesta este un portret al unei bogate femei italiene Lisa del Giocondo. Totusi, nu este dovedit, deoarece nu exista suficiente dovezi pentru a face backup. Exista o serie de alte ipoteze plauzibile despre Mona Lisa.

Mona Lisa

O replica contemporana a Mona Lisa, pictata probabil de Andrea Salai si Francesco Melzi, doi studenti ai lui Leonardo da Vinci, a fost restaurata in 2011. Wikimedia Commons

Unii cercetatori cred ca opera de arta a fost inspirata de mama lui Da Vinci. In timp ce altii sustineau ca femeia era Isabella d’Este (martesa de Mantua). Potrivit altora, pictura il infatiseaza pe Gian Giacomo Caprotti da Oreno, cunoscut si sub numele de Salai, care a fost studentul lui Da Vinci si iubitul sau. De asemenea, este considerat a fi un autoportret al lui Leonardo Da Vinci insusi si, conform explicatiei finale, Mona Lisa este doar o consecinta a imaginatiei lui Da Vinci.

Zambet enigmatic

De mai bine de cinci sute de ani, zambetul nedumeritor al Mona Lisa si mistica eterna au starnit multe discutii in randul cercetatorilor si istoricilor. Se spune ca zambetul ei este vazut diferit de diferiti spectatori, in functie de perspectiva din care este vazut portretul. Exista, de asemenea, o afirmatie ca zambetul ei se transforma intr-un aspect facial liber, in functie de modul in care privesti portretul, in special de la ce distanta il privesti.

Mona Lisa

Este dificil de spus daca Mona Lisa zambeste de fapt sau nu. Zambetul ei variaza in functie de locul in care te uiti. Wikimedia Commons

Exista numeroase alte teorii stiintifice pentru motivul pentru care oamenii percep zambetul in diferite moduri. Totul se rezuma la locul in care iti pui atentia si cum reactioneaza creierul tau. Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard au propus o justificare fiziologica a zambetului enigmatic al Mona Lisa. Zambetul ei devine si mai vesel, atunci cand nu te uiti direct la el sau daca privirea ta este atrasa pe fundal. Dimpotriva, zambetul ei invinge ca o stea slaba atunci cand te uiti direct la ea.

In consecinta, este dificil de spus daca Mona Lisa chiar zambeste sau nu. Zambetul ei variaza in functie de locul in care te uiti.

In timp ce poza Mona Lisa poate parea banala si nesemnificativa astazi, a fost revolutionara in secolul al XVI-lea. Portretele din trecut erau inventate si rigide. Cu toate acestea, aceasta ipostaza a dat nastere unei forme moderne de pictura de portrete care este inca populara astazi.

Poza Mona Lisa a fost revolutionara in secolul al XVI-lea. Wikimedia Commons

In plus, majoritatea portretelor de la acea vreme erau pe toata lungimea. Tehnica revolutionara de decupare a lui Da Vinci a fost transformativa si a fost repede reprodusa de o multime de alti artisti.

Ei bine, o mare parte din acestea sunt presupuneri si nu vom sti niciodata cu adevarat ce a vrut sa spuna Da Vinci. Cu toate acestea, aceasta pictura a initiat o serie de metode creative de arta. A demonstrat cunoasterea absoluta a artistului de tehnici si ramane sa starneasca interesul celor care o vad.

Mona Lisa, de Leonardo Da Vinci, este considerata cea mai celebrata pictura din istorie. In timp ce Leonardo da Vinci a murit acum cinci secole, cel mai faimos tablou al sau, Mona Lisa, cu infatisarea unei femei cu un zambet enigmatic, continua sa-i cucereasca pe iubitorii de arta pana in prezent.